Desi sunt fan cafea si tot ce contine cafea for life, parca zilele astea calduroase ma indeamna la deserturi mai fresh, pline de fructe. Capsunile sunt printre fructele mele preferate si de cum au aparut am si facut un crumble delicios cu capsuni (reteta aici), dar pentru ca in weekend voiam ceva mai special, m-am gandit sa le combin cu unul dintre deserturile mele preferate. A iesit un tiramisu cu capsuni de toata frumusetea gustului!

Tiramisu cu capsuni 

Treaba este simpla cu acest desert. Practic este ca un tiramisu obisnuit, doar ca in loc de cafea, inmuiem piscoturile intr-un sirop de capsuni, pe care il facem in 5 minute pe foc, din capsuni proaspete, apa, putin zahar si zeama de lamaie.
Crema este cea clasica, cu mascarpone si ou. Eu am folosit mascarpone fara lactoza (l-am gasit la LIDL), dar bineinteles ca puteti folosi orice mascarpone doriti. Ouale le-am separat si am batut galbenusul la bain-marie cu jumatate din zahar, iar galbenusurile spuma cu cealalta jumatate. Am incorporat vanilia in mascarpone si am turnat galbenusul peste, amestecand vine. Ulterior, am incorporat albusurile treptat. Ouale ar fi bine sa fie bio, de fiecare data cand gatiti cu ele.

Daca doriti varianta fara zahar, puteti inlocui zaharul cu indulcitor din stevie, insa nu stiu daca se vor bate bine albusurile, nu am incercat niciodata. Probabil veti obtine o crema de mascarpone mai lichida, caz in care il puteti servi in pahar si va fi si mai interesant! 😀

Cum montam tiramisu

Odata facut siropul nostru de capsuni si crema, avem nevoie de o tava. Il puteti face in forma patrata, ca si tiramisu clasic, insa eu l-am facut intr-o forma de chec pe care am tapetat-o cu hartie pe fund, pentru ca mi s-a parut mai interesant sa il servesc asa si se vede foarte fain in sectiune. Am pus un strat de piscoturi inmuiate in sirop, apoi crema, apoi capsuni taiate, apoi iar piscoturi, iar crema, iar capsuni, ultimul strat fiind de piscoturi.  Se lasa la frigider cateva ore and done!

Challenge-ul acestui tiramisu cu capsuni a fost sa il scot din forma, insa dupa ce am bagat un cutit pe margini si am pus un fund de lemn pe tava, intorcandu-l rapid, a iesit foarte frumos si am putut sa il decorez cu restul de crema, capsuni taiate si busuioc. A iesit un deliciu care s-a mancat repede, repejor!

 

Pentru varianta vegana a acestui desert, nu uitati ca am aici o reteta delicioasa de tiramisu vegan! Doar inlocuiti cafeaua din blat cu acest sirop de capsuni si adaugati capsuni inauntru. O sa fie la fel de bestial ca cel clasic!

Gata, va las cu reteta ca mai ca imi vine sa mai fac unul de ce bun a fost 😀

 

Tiramisu cu capsuni (fara lactoza)

Varianta mai fresh, de vara a iubitului tiramisu. Usor de facut, gata in vreo 15 minute, delicios de te lingi pe degete si vrei si a doua portie!
5 from 1 vote

Ingredients
  

  • 300 g piscoturi

Pentru siropul de capsuni

  • 200 g capsuni
  • 50 g zahar (sau alt indulcitor)
  • 2 linguri suc lamaie
  • 100 ml apa

Pentru crema

  • 4 oua de casa
  • 500 g mascarpone fara lactoza (am gasit la LIDL, puteti folosi mascarpone obisnuit)
  • un plic vanilie Bourbon
  • 150 g zahar
  • 400 g capsuni taiate

Instructions
 

  • Pentru sirop punem toate ingredientele intr-o craticioara si lasam sa fiarba pana ce s-a topit zaharul. Oprim focul si blendam totul cu un mixer vertical.
  • Pentru crema, separam ouale. La bain-marie punem galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar, amestecand cu un tel pana se topeste zaharul. Separat, batem albusurile spuma cu un praf de sare si cealalta jumatate din zahar.
  • Punem mascarpone intr-un bol, adaugam galbenusurile, vanilia si mixam bine. Adaugam jumatate din albusuri, mixand incet cu o spatula. Adaugam cealalta cantitate, mixand incet pana la incorporare.
  • Pregatim o tava patrata sau o tava de chec, pe care o tapetam pe fund cu hartie de copt.
    Punem un strat de piscoturi, inmuiate in sirop, apoi un strat de crema, apoi un strat de capsuni taiate. Repetam inca o data, stratul de deasupra fiind de piscoturi. Pastram putina crema pt decor.
  • Se lasa cel putin 3 ore la frigider. Daca l-ati facut in forma de chec ca si mine, il intoarcem pe un fund cu o miscare rapida. Ornam cu crema ramasa, cu ajutorul unui pos sau a unei linguri, cu capsuni si cu busuioc proaspat.
    Mie mi-a ramas si niste sirop, pe care l-am turnat peste felii la servire. Delicios!

Daca ti-a placut aceasta reteta, incearca si alte preparate DIN BUCATARIA MEA.