Capsunile sunt printre fructele mele preferate. Si acum este vremea sa ne bucuram de ele si sa le punem in cat mai multe deserturi posibil. Eu deja am inceput seria deserturilor de vara cu acest crumble cu capsuni. Este foarte usor de preparat si absolut delicios!

Deserturi acasa

Am facut acest desert rapid in weekend, cand am fost in sfarsit sa acasa, dupa 2 luni de izolare. M-am bucurat maxim de timpul cu familia mea, de linistea din orasul meu natal, de cateva momente in natura. Cand merg acasa, ador sa fac cate un desert delicios, rapid si sanatos pentru ai mei. Cred ca un desert este cel mai „la-indemana” mod de a-ti arata recunostinta pentru cei dragi. Daca ii si implici, e si mai distractiv! Eu am avut ajutor in prepararea acestui crumble cu capsuni, pe fratiorul meu adolescent. Care, btw, mi-a si confirmat faptul ca este super bun!

Crumble cu capsuni

Un crumble este genul de desert ideal de preparat pentru familie sau chiar in portie mica doar pentru tine. Prepararea in sine dureaza maxim 10 minute, apoi il arunci in cuptor vreo 30 si e gata! In plus, te poti juca cu ingredientele oricum vrei. Eu am ales sa fac un crumble cu capsuni, pentru ca este sezonul capsunilor si mi se pare una dintre cele mai faine umpluturi pentru o prajitura de acest gen. Dar puteti pune cam orice fructe doriti! Eu abia astept sa apara piersicile si sa fac iar un crumble cu piersici, apoi prunele…ador crumble-ul cu prune!!

Insa, sa revenim la capsunile noastre. Am folosit capsuni congelate, chiar daca aveam si proaspete, pentru ca ai mei le aveau in congelator si a fost mai bine sa scapam de ele inainte sa bagam altele noi la congelat. Asadar, sa stiti ca aceasta reteta de crumble merge perfect si cu capsuni proaspete, dar si cu capsuni congelate. Daca as face-o din nou, as pune si rubarba. Tocmai am descoperit rubarba si cred ca ar merge de minune langa capsuni.

Reteta pe care v-o propun eu este cu ovaz si migdale (facute faina in blender), insa puteti adauga si alte nuci maruntite, dupa plac. O sa fie si mai „crispy”.

Aceasta reteta nu este vegana, caci acasa la ai mei nu am avut ulei de cocos, asa ca am folosit ce aveau ei prin frigider – unt obisnuit. Insa cred ca se poate inlocui pur si simplu cantitatea de unt cu aceeasi cantitate de ulei de cocos, cu mentiunea sa fie rece, ca sa se formeze acel crumble. Ca si indulcitor, am preferat sa inlocuiesc zaharul simplu cu miere. Prefer aceasta alternativa in retetele care imi permit sa inlocuiesc zaharul granulat, iar aici a mers de minune! Desigur ca puteti folosi zahar brun nerafinat, zahar de cocos sau chiar indulcitor de stevie, pentru o varianta „low-calorie”. Mie mi s-a parut chiar prea dulce cu doar 50 de grame de miere, dar cred ca depinde de gust.

Ca si tips final inainte de reteta, recomand cu caldura sa o serviti cu o cupa de inghetata de vanilie. Daca faceti in acasa un nicecream de banane si mai bine! O alta varianta de „side” cu care sa serviti, ar putea fi o crema de vanilie vegana, din caju, suc de portocale si miere, cu care mie-mi place sa servesc tarta cu mere.

Gata, hai in bucatarie sa facem ceva bun pentru ai nostri ♥

Crumble cu capsuni
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
4 portii 10 minute
Timp de gatire
30 minute
Portii Timp de preparare
4 portii 10 minute
Timp de gatire
30 minute
Crumble cu capsuni
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
4 portii 10 minute
Timp de gatire
30 minute
Portii Timp de preparare
4 portii 10 minute
Timp de gatire
30 minute
Ingrediente
  • 400 g capsuni (proaspete sau congelate)
  • 1 lg suc lamaie
  • 2 lg amidon bio de porumb (sau de tapioca sau faina alba)
  • 3 lg indulcitor (eu am folosit miere, puteti folosi zahar de cocos sau orice alt indulcitor)
  • 50 g faina migdale (migdale blendate pana se fac faina)
  • 50 g fulgi de ovaz fini
  • 1/2 lgt praf copt
  • 1/2 lgt scortisoara
  • 1/8 lgt sare
  • 3 lg unt rece (sau ulei de cocos pt varianta vegana)
Portii: portii
Etape
  1. Vasul in care urmeaza sa coacem se tapeteaza cu unt/ulei de cocos. Eu am folosit un vas de ceramica oval.
  2. Capsunile se taie jumati sau sferturi, daca sunt mai mari. Se amesteca cu lingura de suc de lamaie, cu cele 2 linguri de amidon/ faina si cu o lingura din indulcitor. Se pun in vasul tapetat
  3. Celalte ingrediente se amesteca in bol, mai putin untul. Dupa ce am amestecat toate acestea, punem si untul (neaparat sa fie rece!), amestecand cu mana, pana se formeaza acea textura de "crumble" ( ca niste bulgarasi de nisip). Aceste amestec se pune peste capsuni.
  4. Se da la cuptor in jur de 30-35 de minute, pana se rumeneste deasupra si capsunile incep sa bolboroseasca 😀
  5. Se serveste cu o cupa de inghetata delicioasa de vanilie, de banane sau cu sos vegan de vanilie. Enjoy!
Partajeaza reteta