Tiramisu vegan, fara lactoza

Cu siguranta unul dintre deserturile mele preferate, tiramisu este ceva ce nu as refuza NICIODATA. Este pur si simplu combinatia ideala intre cafea (adictia mea) si cacao, cu gust dulce si fin. Trebuia sa fac varianta asta de tiramisu vegan si va spun sincer ca nu ma asteptam sa se ridice la nivelul unui tiramisu clasic.

Gustul si textura unui tiramisu autentic mi se par greu de egalat. Ei bine, o sa fiti tare suprinsi cand va zic ca acest tiramisu face cursa stransa cu un tiramisu autentic (nu chiar cel italian, dar cel Jamila style, pe care l-am facut si eu de atatea ori). Daca ti-as pune o felie in fata, nu ai zice ca-i vegan. Nu doar pentru ca arata la fel, ci pentru ca este la fel de delicios. 

Crema de tiramisu vegan

Crema este piesa de resistenta al acestui desert. Pentru ca ea este cea care egaleaza o crema de mascarpone autentica. Si are cateva elemente simple si pricipii de baza, cand vine vorba de deserturi vegane, dar ce nu are sunt urmatoarele: oua si lactate. Basically, este bun de post si de intolerante. Deci musafirii tai nu o sa te poata refuza atunci cand le pui o felie de tiramisu in toiul postului ­čśÇ

Baza acestei creme sunt nucile caju, asa cum v-am obsinuit la majoritatea deserturilor raw. Din caju cu putina lamaie obtinem ceea ce seamana cu un mascarpone. Dar finetea, textura aerata vine de la crema de cocos batuta cu putin zahar pudra. La toate am adaugat cateva shot-uri de espresso tari (cum imi plac mie) si ia-ca-ta am facut o crema pe care cu greu te abtii sa o mananci cu nemiluita!

Tips:

  1. crema de cocos (eu o folosesc pe cea de la Biona) ar fi bine sa stea la frigider cu o seara inainte, ca sa se separe partea solida. In aceasta reteta folosim doar partea solida, care ramane tare, ca si frisca. Cu lichidul ramas poti face smoothie sau sa il pui in curry (am eu o reteta delicioasa chiar aici)
  2. cafeaua pe care o folosesti sa fie rece. Fa-o cu vreo 15 minute inainte si las-o la frigider. Daca e calduta o sa se lase crema.
  3. pune niste lichior de cafea in loc de espresso, daca vrei o varianta mai #boozy, de sarbatoare.
  4. nucile caju se hidrateaza (asa cum se face la majoritatea deserturilor raw), fie in apa fierbinte 2 ore fie peste noapte in apa rece. Daca esti short on time, le poti fierbe 15 minute in apa clocotita.

Blatul pentru tiramisu 

In ceea ce priveste blatul, am facut un blat de tort vegan de vanilie, clasic. L-am copt intr-o tava mai mare si am inmultit reteta cu 2, ca sa am 2 straturi ca la tiramisu clasic. L-am taiat ca pe piscoturi si l-am inmuiat bine in cafea cu rom. Blatul a iesit si el destul de bun, insa sincer, eu prefer piscoturile. Asadar, pana vin eu cu un upgrade la partea asta-piscoturi vegane, aveti 3 variante: faceti blatul acesta de tort, ori gasiti piscoturi de post, ori va multumiti cu cele clasice. Daca va retineti de la tiramisu din cauza lactatelor (mascarpone, mai exact, fara de care nu ii zicem tiramisu), puteti sa folositi piscoturi clasice si sa faceti crema din reteta mea si o sa aveti un tiramisu autentic, fara toata lactoza si nebuniile din mascarpone.

Cam atat cu introducerile. Reteta e foarte simpla, dar daca totusi ai intrebari nu ezita sa imi scrii in commentarii, pe Instagram sau Facebook!

Imbratisari calde ÔÖą

Tiramisu vegan

O varianta plant-based, de post, foarte usor de facut la tiramisu clasic. Daca nu ai o problema cu piscoturile, le poti lua din comert si sa faci doar crema din reteta mea. Nu o sa iti dai seama ca e vegan!
Servings 12 portii

Ingredients
  

Blat (pentru 2 blaturi cu diametrul de 24 cm)

  • 360 g faina (puteti folosi mix de faina fara gluten pt gluten-free)
  • 480 ml lapte vegetal (am folosit lapte de migdale neindulcit)
  • 300 g zahar (puteti folosi indulcitor cu stevie, vreo 200g-nu am incercat, dar cred ca merge pt varianta sugarfree)
  • 100 ml ulei vegetal
  • 2 lingurite extract de vanilie
  • 2 lingurite praf de copt
  • 2 lingurite bicarbonat (stins in 2 lg suc de lamaie)
  • coaja de la o lamaie bio
  • un praf de sare

Crema

  • 2 cutii crema de cocos (rece, partea solida)
  • 6-7 linguri zahar pudra (la fel, puteti folosi un substitut pt varianta sugar-free, dar sa il faceti pudra in rasnita)
  • 2 shot-uri espresso (tare si rece) *puteti inlocui cu lichior de cafea
  • 150 g caju hidratat
  • o lingurita extract de vanilie
  • o lingura zeama de lamaie

Pentru montaj

  • o cafea lunga
  • o lingura rom
  • pudra de cacao

Instructions
 

Blat

  • Pentru blat, preincalzim cuptorul la 175 de grade si tapetam 2 forme de tort cu diametrul de 24 cm. Eu nu am avut 2, asa ca le-am copt pe rand.
  • Ingredientele uscate pentru blat se amestreca intr-un bol, iar cele umede separat. Se incorporeaza bine impreuna, cu ajutorul unui mixer. Bicarbonatul stins in lamaie se pune la final.
  • Se lasa la copt 25 de minute sau pana o scobitoare iese curata.
  • Scoatem blaturile si le lasam sa se raceasca la temperatura camerei. Cand s-au racit, le taiem in forma de piscoturi (dreptunghiuri subtiri).

Crema

  • Pentru crema, batem partea solida de la crema de cocos cu 4 linguri din zaharul pudra. O sa obtinem un fel de frisca. Adaugam un shot de expresso si incorporam totul. Atentie, e important ca atat crema de cocos, cat si cafeaua sa fie reci, ca sa se bata bine "frisca" noastra.
  • Separat, blendam caju hidratat cu┬á┬ávanilia, restul de espresso, lamaia si 2-3 linguri de zahar pudra, pana la omogenizare. Puteti sa mai adaugati extra cafea (sau apa) daca vi se pare ca nu se blendeaza. Eu am mai adaugat inca vreo 30-40 de ml (imi si place mult gustul de cafea :D).
  • Incorporam jumatate din frisca de cocos cu aceasta crema de caju, pana la omogenizare.

Asamblare

  • Cafeaua lunga se amesteca cu romul. Cu ea vom umezi blatul.
  • Intr-o tava patrata (sau una dintre formele in care am copt, daca doriti sa arate ca un tort) punem un strat de "piscoturi". Turnam din cafeaua cu rom peste, pana la insiropare. Daca folositi piscoturi clasice, pur si simplu le dati prin cafea ca la tiramisu obisnuit.
  • Punem crema de caju peste baza. Pudram cu cacao. Putem si celalalt strat de piscoturi, umezite si ele. Deasupra vine frisca de cocos ramasa. Pudram cu cacao.
  • Lasam la rece cateva ore (daca aveti rabdare) si savuram cu moderatie (daca puteti) si multa placere, caci e delicios ­čśÇ

ENJOY!

    Daca ti-a placut aceasta reteta, incearca si celelalte retete DIN BUCATARIA MEA.