Desi pe blogul meu o sa gasiti reteta asta sub „Retete sanatoase” sa stiti ca nu am innebunit, ci doar nu am alta categorie pentru deserturi de acest gen :)) Insa, pentru ca este un desert iconic si ma fascineaza de fiecare data cand o vad, PAVLOVA merita o pagina aici, pe blog.

Pavlova clasica 

Fac in mare parte deserturi vegane si Pavlova este pe lista mea de „let’s veganize it” de ceva timp. Insa, inainte sa fac asta, trebuia sa ii inteleg prinicpiile si sa-i dau o sansa celei clasice, asa-i? Numai bine ca eram la ai mei cand am facut aceasta reteta, pentru ca am gasit tot ce imi trebuia. Lapte, oua si zahar alb, ceea ce eu nu folosesc la deserturile pe care le fac de obicei.

Dar din cand in cand, un desert clasic nu face chiar asa rau si unora dintre ele chiar trebuie sa le dam credit. Pur si simplu au ceva aparte. Pentru mine, care nu sunt fan bezea, Pavlova este un astfel de desert. Usor, fin, delicat. Exact ca balerina dupa care a fost botezat acest desert, aerat si elegant, Pavlova este genul de prajitura care-ti face papilele gustative sa danseze.

Dar, pana la dansul despre care va spun, e ceva provocare in bucatarie, caci Pavlova vine cu misterele ei. Sunt cateva secrete despre care m-am documentat inainte sa ma pun pe treaba si avand in vedere cat de bine a iesit pentru prima incercare, zic sa vi le spun si voua. Asadar, la ce trebuie sa fim atenti inainte de a face pavlova?

Secrete pentru o pavlova perfecta

  • ingredientele la temperatura camerei.

Ouale este bine sa fie la temperatura camerei pentru a se bate mai bine. Le puteti scoate cam cu o ora inainte sa faceti prajitura. Am citit pe anumite site-uri ca pavlova iese mult mai bine cu oua de cateva zile.

  • vasele perfect degresate si uscate.

Orice urma de apa sau de ulei/grasime pe vasul de mixare va impiedica ouale din a se bate ferm.

  • viteza medie la mixare, pana se divzolva zaharul.

Desi o sa necesite mai mult timp, este foarte important sa mixam la viteza medie, pentru a nu intra foarte mult aer in albusuri. Trebuie mixat pana zaharul este complet dizolvat si bezeaua nu cade cand intoarcem castronul deasupra capului (daca aveti curajul sa faceti testul asta, cel mai probabil e gata bezeaua:)) ).

  • temperatura cuptorului.

Cel mai important aspect in aceasta reteta si ce ni-a dat mie batai de cap. Unele retete spun sa preincalzesti cuptorul la o temperatura mare si apoi sa scazi la 120 de grade cand intra bezeaua in cuptor, sau chiar sa coci la o temperatura mai mare vreme de 10-20 de minute, apoi sa scazi la 90 de grade. Eu nu aveam un cuptor cu grade, asa ca am copt bezeaua la treapta 1 cu cuptorul foarte putin deschis vreme de vreo 90 de minute si a iesit foarte ok. Sfatul meu este sa o coaceti la 90 de grade timp de 90  de minute sau la 120 de grade (respectiv treapta 1) timp de 90 de minute cu cuptorul putin deschis.

  • lasati bezeaua sa se usuce in cuptor.

Asa se evita crapaturile. Pavlova mea s-a crapat pentru ca (tipic mie) n-am avut rabdare sa o las 5 ore in cuptor sa se usuce si am scos-o peste 30 de minute, cand se racise. Ideal este sa o faceti ori in dimineata in care o serviti (pentru seara) ori cu o zi inainte si sa o lasati peste noapte in cuptorul oprit sa se usuce. Eu mereu sunt nerabdatoare cand incerc ceva nou si nu respect tot procesul:)) Daca faceti ca mine tot o sa aveti o Pavlova delicioasa, dar putin crapata 😀

Cu ce umplem bezeaua noastra?

In ceea ce priveste umplutura, eu am folosit galbenusurile de la Pavlova. Mi s-a parut pacat de ele sa le arunc si am zis ca merge facuta o crema de vanilie. Crema pe care am facut-o este una clasica, reteta mamei. Puteti face tot din galbenusuri o crema de lamaie. Am folosit lapte de vaca, dar puteti sa inlocuiti cu lapte de cocos la cutie si iese la fel de buna, daca vreti varianta dairy-free. O varianta de crema de vanilie vegana am aici.

Alte umpluturi populare pt Pavlova sunt frisca sau frisca si mascarpone si de aici puteti sa mergeti pe ce arome vreti: cafea, fructe exotice, capsuni, etc. 

Am decorat cu muuuulte fructe de padure si mi se pare una dintre cele mai reusite combinatii, pentru ca sunt usor acrisoare si balanseaza perfect dulceata bezelei.

Cam atat am avut de spus despre reteta. Ne vedem curand cu varianta vegana si abia astept sa o fac pe aceea, but you gotta start somewhere, right? 

Daca incercati reteta dati-mi de stire fie aici in comentarii sau pe conturile mele de Instagram/Facebook.

Imbratisari calde ♥

Pavlova clasica cu crema de vanilie si fructe de padure

Un desert clasic, fin si delicat, pavlova vine cu misterele ei. Inainte de a face varianta vegana, am incercat o pavlova clasica. Pentru crema am folosit galbenusurile (deci no food waste) si fructe de padure acrisoare, care balanseaza perfect dulceata din bezea.
Prep Time 30 mins
Cook Time 2 hrs

Ingredients
  

Pentru bezea

  • 90 g albus de ou BIO (adica albusul de la 3 oua)
  • 170 g zahar tos
  • 1 lgt amidon de porumb BIO
  • 1 lgt otet

Pentru crema

  • 3 galbenusuri de oua
  • 350 ml lapte de vaca 3,5% (sau lapte de cocos la cutie pt varianta dairy-free)
  • 40 g zahar (sau orice indulcitor, de preferat solid)
  • 40 g amidon de porumb BIO
  • 2 lgt exact de vanilie (sau o pastaie de vanilie)

Fructe de padure pt decor (capsuni, mure, afine, coacaze, zmeura), kiwi, mago

    Instructions
     

    • Pentru Pavlova, incalzim cuptorul la 120 de grade (sau trepata 1 spre 2). Pe o hartie de copt facem un cerc cu ajutorul unei farfurii de 20 cm. Intoarcem foaia pe partea cealalta si o punem intr-o tava.
    • Adaugam amidonul si otetul si mai mixam cateva secunde, pana la omogenizare.
    • Albusurile la temperatura camerei se bat impreuna cu un praf de sare, la viteza mica, pana incep sa faca spuma. Aveti grija ca vasul sa fie perfect uscat si degresat!! Zaharul tos se adauga lingura cu lingura. Aici crestem viteza la mediu. Continuam sa adaugam zaharul amestecand continuu, lingura cu lingura, pana acesta este dizolvat complet si bezeaua este ferma si lucioasa (sta cand intoarcem vasul cu susul in jos).
    • Separam cu mare grija albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le pastram pentru crema.
    • Punem compozitia cu o spatula in cercul desenat pe foaia de copt. Puteti sa prindeti colturile hartiei cu putina bezea inainte, ca sa nu se miste cand modelati Pavlova. Va puteti juca cu forma, puteti sa o faceti chiar cu posul pentru un aspect mai "ordonat". Eu am pus-o cu spatula si am modelat astfel incat sa las o adancitura in centru, unde o sa intre crema.
    • Aici aveti 2 optiuni: ori coaceti bezeaua la 90 de grade timp de 90 de minute ori lasati la 120 de grade cu cuptorul putin deschis timp de 90 de minute. Eu am copt pe treapta 1 cu cuptorul foarte putin deschis (cat sa intre un prosop) si i-a trebuit vreo 80 de minute. Dupa o ora este ok sa verificati. Daca bezeaua e lipicioasa, inseamna ca mai are de stat. Daca pare crispy si tare, e gata.
    • Bezeaua se lasa sa se usuce in cuptor minim 2 ore, preferabil peste noapte.

    Crema de vanilie

    • In timp ce bezeaua este la cuptor, putem face crema de vanilie. Laptele se pune pe foc impreuna cu vanilia (extract sau pastaie) si se incalzeste putin. Daca folositi lapte de cocos, faceti la fel.
    • Galbenusurile se freaca cu zaharul si cu amidonul, intr-un vas putin mai mare. Laptele caldut se toarna peste el, incet, amestecand continuu cu o lingura de lemn.
    • Toata compozitia se intoarce in craticioara in care am incalzit laptele si se pune la foc mic, amestecand continuu pana se ingroasa ca o crema, avand grija sa nu se arda.
    • Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca natural, amestecand din cand in cand sa nu faca cocoloase. Optional, pentru o textura mai aerata, puteti sa adaugati frisca batuta.

    Asamblare

    • Dupa ce pavlova s-a uscat complet, se pune pe un platou de servire sau o farfie dreapta. In adancitura pe care am facut-o punem crema. Acoperim cu tot felul de fructe delicioase and done!

    Daca ti-a placut aceasta reteta, incearca si celelalte retete DIN BUCATARIA MEA!