Briosele, dragele de ele! Pufoase, cu o cascada de caramel inauntru si un turn de crema de avocado si ciocolata deasupra. Unde mai pui ca sunt vegane si fara gluten, deci oricine se poate bucura de combinatia asta delicioasa. 😀

Briose vegane cu ciocolata

Aveam in minte o reteta de briose vegane cu ciocolata de cand am descoperit cum sa fac caramelul sarat vegan. Inca de pe atunci aveam in mine combinatia asta de te lingi pe degete, dar am pus-o mai intai intr-un tort (adica acesta).

Iata ca a venit si vremea brioselor! Blat pufos de ciocolata din care musti si caramelul care iti inunda simturile cu „deliciozitate” (da, stiu ca nu-i un cuvant :)) ).

Blatul este vegan, fara lactate si fara gluten. Daca nu aveti probleme in acest sens, puteti sa folositi faina obisnuita in loc de cea fara gluten sau chiar faina spelta/integrala (pentru fainuri bune, incercati vegis). Unde mai pui ca sunt acoperite de o crema de ciocolata facuta din ghici ce…avocado! 😀

Crema de avocado

Yup, the old and loooooved avocado. Desi initial planuiam o alta crema pentru briosele astea, cei doi avocado super copti parca cereau sa fie aruncati intr-un desert si totul s-a sincronizat perfect. Crema asta de avocado este de fapt un mousse pe care eu il fac ca atare atunci cand am pofta de ceva dulce, super rapid de incropit si relativ usor.

Pentru crema de avocado am folosit 4 ingrediente simple: avocado (obviously), ciocolata topita, cacao si indulcitor. Indulcitorul poate sa fie cam orice va doriti, inclusiv stevie. Eu am folosit integral pentru aceasta reteta zahar de cocos (eu il folosesc pe acesta, mi se pare un pret f bun pentru cantitatea asta). Recomand totusi sa fie un indulcitor solid, pentru a face crema mai stabila si usor de turnat cu posul.

Procesul este foarte simplu. Ciocolata se topeste la bain-marie, apoi toate ingredientele se blendeaza. Este important si tipul de cacao pe care il folositi, sa fie de calitate. Cantitatea de indulcitor din reteta este cumva orientativa, intotdeauna trebuie sa gustati si sa vedeti cum vi se pare. Totusi, cred ca este suficient, tinand cont ca in aceast desert avem si caramel inauntru.

Tips: puneti crema in pos cu un varf tip stea (daca aveti, daca nu pur si simplu glazurati cu o lingura sau o punga) si lasati-o la frigider vreo 20-30 de minute, inainte de ornare.

Fun fact la desertul asta este ca fiecare element poate fi folosit ca atare sau pus in alte retete. Dar fiti atenti ca elementul WOW vine acum!

Caramel sarat

Cred ca cea mai importanta parte a acestei retete este caramelul sarat. Va impartasesc cu ocazia asta una dintre piesele de rezistenta a deserturilor vegane. Acest caramel sarat este ceva de vis! Si merge pus in atatea retete sau…mancat cu lingura (desi nu recomand, sa nu o dam in cine stie ce, TOTUSI este zahar pur). Am fost foarte incantata cand am descoperit ca pot sa fac singura aroma mea preferata acasa. Si in varianta vegana!

Este destul de simplu de facut si nu ai nevoie decat de 4 ingrediente: zahar de cocos (cel de care v-am zis mai devreme), crema de cocos (eu o folosesc pe aceasta), sare si esenta de vanilie.

Toate se pun pe foc vreo 10 minute si ai un borcan intreg de caramel care sa te duca in al noualea cer (repet, cu moderatie  :)) ). Cand faci reteta asta trebuie sa ai grija la cateva lucruri:

  1. crema de cocos sa fie topita
  2. sa nu amesteci mult in caramel (spre deloc, la inceput),
  3. sa fii geana pe el cam dupa 10 minute. Daca il lasi prea mult am observat ca incepe sa se coaguleze cumva. Oricum, nu e de aruncat nici daca se intampla asta, dar idealul este sa ai un caramel dens, care curge continuu si face falduri. Tine cont ca desi poate ti se pare lichid cand opresti focul, pe masura ce se raceste se va ingrosa.

Caramelul este foarte bun de tinut in borcan, la frigider, suficient incat sa-l pui in tot felul de retete simpatice.

Bun, gata cu introducerea, va las reteta.

Sper sa va placa macar jumate din cat mi-a facut mie si daca sunt intrebari (sau feedback) imi puteti lasa comentarii, scrie pe contul meu de Instagram sau pe pagina de Facebook.

Imbratisari calde!

Briose vegane, fara gluten cu ciocolata si caramel sarat

Briosele pufosele, delicioase, pline cu un caramel sarat delicios si o crema fina de avocado cu ciocolata. Sunt vegane, fara gluten si se fac foarte usor 😀
Prep Time 20 mins
Cook Time 15 mins

Ingredients
  

Blat briose

  • 180 g mix faina fara gluten (am folosit Dr.Scharr) *puteti folosi orice faina sau orice mix
  • 30 g pudra de cacao
  • 100 g zahar de cocos
  • 60 ml ulei de cocos/vegetal
  • 240 ml lapte vegetal (am folosit de migdale)
  • 1 lgt praf de copt
  • 1/2 lgt bicarbonat *dizolvat in o lg zeama lamaie
  • 30 ml espresso (optional, dar recomand, scoate in evidenta gustul de cacao)
  • 1 lgt extract de vanilie

Caramel sarat (AKA cea mai delicioasa inventie ever)

  • 100 g zahar de cocos
  • 200 ml crema de cocos *partea solida
  • 1 lgt extract de vanilie
  • 1/2 lgt sare roz de Himalaya

Crema de avocado

  • 2 buc avocado bine copti
  • 3 lg pudra de cacao
  • 100 g ciocolata topita
  • 4 lg zahar de cocos *gustati si ajustati, mie mi s-a parut suficient
  • 4 lg lapte vegetal *putin cate putin, cat sa puteti blenda compozitia

Instructions
 

Blat briose

  • Preincalzim cuptorul la 180 de grade si pregatim 10-12 forme de silicon/ de hartie pentru briose. In functie de cat de mari sunt formele, o sa va iasa mai multe sau mai putine.
  • Pentru briose, ingredientele uscate (mai putin bicarbonatul) se ameteca intr-un bol. Ingredientele umede (ulei, lapte, espresso, vanilie) se amesteca separat.
  • Ingredientele umede se pun peste cele uscate si se incorporeaza. Adaugam bicarbonatul la urma.
  • Formele de briose se umplu cam 3/4 cu compozitia de briose.
  • Se coc vreme de 15-17 min, pana o scobitoare iese curata din compozitie.

Caramel sarat

  • Crema de cocos se pune pe foc doar cat sa se topeasca. Adaugam zaharul de cocos, vanilia si sarea si amestecam usor. Lasam la foc mic-mediu, vreme de 10-15 min pana scade compozitia.
  • Transferam intr-un bol si lasam sa se raceasca natural.

Crema de avocado

  • Ciocolata se topeste la bain-marie.
  • Toate ingredientele, inclusiv ciocolata topita se amesteca in blender sau intr-un procesor cu lama S, pana la incorporare.
  • Transferam compozitia intr-un pos cu varf stelat si lasam la frigider 20-30 minute, cat se coc briosele, ca sa se intareasca.
    *P.S. Cititi articolul pt info suplimentare despre caramel si crema.

Asamblare

  • Dupa ce briosele si caramelul s-au racit complet si crema s-a intarit, le putem asambla.
    Cu o lingurita luam din centrul briosei o parte din compozitie, facand o gaura. Tot cu o lingurita umplem acel gol cu caramelul nostru delicios. Cu pos-ul glazuram cu crema de avocado.
  • Cam asta este! Reteta pare lunga dar e super simpla si merita din plin, sunt absolut delicioase. Eu sunt maxim de incantata de combinatia asta 😀

Daca ti-a placut aceasta retete, incearca si alte retete DIN BUCATARIA MEA. ♥