Da. Toamna este pe sfarsite si eu vin cu o reteta de prajitura fara gluten, cu prune si alte fructe de sezon. Ce sa-i faci, daca-i anotimpul meu preferat? Cat inca imi fosnesc frunzele sub picioare in parcuri si rafuturile abunda de mere, pere si alte bunatari, toamna e inca aici si merita adorata.

Nostalgie de sfarsit de toamna

Asta-i felul meu de a ii spune „mai stai”, din bucatarie. Sau mai degraba un „multumesc ca esti”. Colorata in aramiu si stacojiu, pictata de un Dumnezeu usor nostalgic si totusi…suficient de prezent incat sa-i surprinda frumusetea. 

Desi pare ca fac introducerea unui tablou, este vorba doar despre o prajitura delicioasa cu nuci si prune, fara gluten si fara zahar rafinat. Ar putea fi totusi un fel de arta, in sensul ca prajitura asta te face sa simti ceva. Si asta face si arta, nu? Bine…aici nu ma refer la vreo capodopera in farfurie cum sunt dish-urile alea de vis din restaurantele fine-dining, ci mai mult la...senzatia de familiaritate. Si cald.

Eu asa am simtit cand am gustat din ea. M-a teleportat cumva acasa, desi nu am mancat niciodata exact prajitura asta acolo. Pur si simplu perechea clasica nuci-prune, pe un pandispan pufosel te duce undeva intr-un comfort zone care-ti pune zambetul pe buze (si care te face sa iei si a doua felie).

Prajitura fara gluten, cu nuci, prune si iz de toamna

Ok, gata cu melancolia. Sa trecem la reteta. Inainte sa insir ingredientele, vreau sa va las cateva tips-uri.

  • daca vreti textura aceea super aerata, bateti albusurile separat, pana se fac spuma. Apoi incorporati zaharul treptat, asa cum se face la bezea. Eu am batut ouale intregi si a crescut destul de frumos prajitura, asa ca it’s your choice.
  • am folosit o forma de tort cu fund detasabil de 18 cm. Daca faceti cu albusurile batute separat compozitia s-ar putea sa iasa mai voluminoasa, asadar v-as rcomanda o forma undeva la 22-24 cm.
  • pentru varianta sugar-free, inlocuiti zaharul de cocos cu indulcitor din stevie. Nu am incercat in reteta aceasta, dar am incercat in alte prajituri si mi se pare ca iese ok.
  • varianta mea de prajitura este fara gluten. Mix-ul de fainuri pe care il folosesc este cel de la Dr. Schar „Universal mix”, se gaseste la mega. Inca nu am o reteta proprie, dar lucrez la asta. Daca nu aveti o problema in acest sens, puteti folosi faina normala, faina spelta sau chiar integrala. Gasiti o gama larga de fainuri aici.
  • puteti folosi orice fructe de sezon, gen mere sau pere. Toate fructele tomnatice mi se pare ca merg foarte bine cu nuca romaneasca. Aici mai am o reteta delcioasa de toamna, cu prune si mere, care sigur o sa va placa.

Cam atat! Sper sa va placa 🙂

 

Prajitura cu nuci si prune (fara gluten, fara zahar rafinat)

O reteta delicioasa de prajitura fara gluten si fara zahar rafinat, cu nuci, prune si iz de toamna. Gata in mai putin de 30 de minute!
Prep Time 10 mins
Cook Time 30 mins
Servings 8 portii

Ingredients
  

  • 2 oua "de casa"
  • 120 g nuca macinata
  • 60 g faina fara gluten /faina spelta
  • 1 lgt praf de copt /bicarbonat stins in 2 lg zeama lamaie
  • 60 g zahar de cocos /indulcitor solid
  • 1 lgt extract de vanilie
  • 10 buc prune

Instructions
 

  • Tapetam forma cu hartie de copt si preincalzim cuptorul la 200 grade.
  • Ouale se bat cu un praf de sare. Adaugam zaharul treptat in ele. Pentru o textura mai voluminoasa si pufoasa, batem separat albusurile spuma si galbenusurile cu zaharul si le incorporam incet.
  • Faina, nuca si praful de copt se amesteca intr-un bol separat de oua.
  • Dupa ce am batut ouale, incorporam treptat si incet amestecul de faina. Adaugam si vanilia.
  • Prunele le curatam de samburi, le taiem jumatati si le crestam usor deasupra. Daca folositi mere, le taiati in patru si le crestati si pe ele usor.
  • Compozitia se pune in forma, iar fructele se aseaza deasupra.
  • Se coace vreme de 15-20 de minute. Eu am tinut-o 15 minute, dar trebuie sa verificati intotdeauna cu o scobitoare daca este facut inainte de a scoate.
  • Enjoy!

Notes

D

 

Daca ti-a placut aceasta reteta, te invit sa incerci si alte retete DIN BUCATARIA MEA.