Go Back

Briose vegane, fara gluten cu ciocolata si caramel sarat

Briosele pufosele, delicioase, pline cu un caramel sarat delicios si o crema fina de avocado cu ciocolata. Sunt vegane, fara gluten si se fac foarte usor :D
Prep Time 20 mins
Cook Time 15 mins

Ingredients
  

Blat briose

  • 180 g mix faina fara gluten (am folosit Dr.Scharr) *puteti folosi orice faina sau orice mix
  • 30 g pudra de cacao
  • 100 g zahar de cocos
  • 60 ml ulei de cocos/vegetal
  • 240 ml lapte vegetal (am folosit de migdale)
  • 1 lgt praf de copt
  • 1/2 lgt bicarbonat *dizolvat in o lg zeama lamaie
  • 30 ml espresso (optional, dar recomand, scoate in evidenta gustul de cacao)
  • 1 lgt extract de vanilie

Caramel sarat (AKA cea mai delicioasa inventie ever)

  • 100 g zahar de cocos
  • 200 ml crema de cocos *partea solida
  • 1 lgt extract de vanilie
  • 1/2 lgt sare roz de Himalaya

Crema de avocado

  • 2 buc avocado bine copti
  • 3 lg pudra de cacao
  • 100 g ciocolata topita
  • 4 lg zahar de cocos *gustati si ajustati, mie mi s-a parut suficient
  • 4 lg lapte vegetal *putin cate putin, cat sa puteti blenda compozitia

Instructions
 

Blat briose

  • Preincalzim cuptorul la 180 de grade si pregatim 10-12 forme de silicon/ de hartie pentru briose. In functie de cat de mari sunt formele, o sa va iasa mai multe sau mai putine.
  • Pentru briose, ingredientele uscate (mai putin bicarbonatul) se ameteca intr-un bol. Ingredientele umede (ulei, lapte, espresso, vanilie) se amesteca separat.
  • Ingredientele umede se pun peste cele uscate si se incorporeaza. Adaugam bicarbonatul la urma.
  • Formele de briose se umplu cam 3/4 cu compozitia de briose.
  • Se coc vreme de 15-17 min, pana o scobitoare iese curata din compozitie.

Caramel sarat

  • Crema de cocos se pune pe foc doar cat sa se topeasca. Adaugam zaharul de cocos, vanilia si sarea si amestecam usor. Lasam la foc mic-mediu, vreme de 10-15 min pana scade compozitia.
  • Transferam intr-un bol si lasam sa se raceasca natural.

Crema de avocado

  • Ciocolata se topeste la bain-marie.
  • Toate ingredientele, inclusiv ciocolata topita se amesteca in blender sau intr-un procesor cu lama S, pana la incorporare.
  • Transferam compozitia intr-un pos cu varf stelat si lasam la frigider 20-30 minute, cat se coc briosele, ca sa se intareasca.
    *P.S. Cititi articolul pt info suplimentare despre caramel si crema.

Asamblare

  • Dupa ce briosele si caramelul s-au racit complet si crema s-a intarit, le putem asambla.
    Cu o lingurita luam din centrul briosei o parte din compozitie, facand o gaura. Tot cu o lingurita umplem acel gol cu caramelul nostru delicios. Cu pos-ul glazuram cu crema de avocado.
  • Cam asta este! Reteta pare lunga dar e super simpla si merita din plin, sunt absolut delicioase. Eu sunt maxim de incantata de combinatia asta :D