Nu puteam sa las Craciunul sa treaca fara o reteta super craciuneasca! Si dintr-o lista luuunga de deserturi pe care voiam sa le impartasesc aici de Craciun, m-am rezumat la aceste mini-prajituri de Craciun cu ciocolata, pentru ca haosul din ultimele 2 saptamani nu mi-a dat voie sa prajituresc cat as fi vrut.

M-a prins Craciunul intr-o atat intr-o schimbare de casa si mediu, cat si pe plan personal, o schimbare sufleteasca. Spre mai multa liniste, deschidere, pace si atentie catre oamenii dragi si momente de fericire alaturi de ei. Am pastrat insa bunatatea pe care am invatat sa o cultiv de ceva vreme in coace si…pasiunea pentru prajituri. Asa ca aceasta reteta a venit la fix sa indulceasca Ajunul Craciunului, bune de savurat cu o ciocolata calda langa brad.

De ce imi plac aceste mini-prajituri cu ciocolata atat de tare?

Pai, pentru ca…ciocolata! Nothing beats chocolate for me. Gustul dulce-acrisor care se naste din combinatia ciocolata-fructe acrisoare (precum visinele pe care le-am folosit la umplutura), mi se pare de vis!

Apoi, sunt foarte usor de facut. Dupa ce faci blatul, unde practic amesteci toate ingredientele la un loc, trebuie doar sa-l lasi 20 de minute la cuptor, timp in care faci umplutura. La decor si asamblare, e doar joaca.

Eu ador sa decorez prajiturelele pe care le fac si decorul asta mi se pare super cute si craciunesc. 😀

Cum se fac aceste mini-prajiturile cu ciocolata si gem de visine?

Foarte usor, in cam 30 de minute, cu ingrediente simple pe care probabil deja le ai in casa. Pandispanul este destul de clasic, cu faina, oua, cacao, lapte vegetal, ulei de masline si zahar brut nerafinat. Insa o sa iti dau si varianta vegana/de post si cea fara gluten in notele retetei. Deci le poti face in tot restul anului!

Asadar, pentru blat, dupa cum am spus, treaba e simpla. Ingredientele umede intr-un bol, cele uscate intr-un alt bol. Amestecam impreuna si tapetam o tava patrata cu hartie. Eu am folosit una dreptungiulara mai inalta, dar cred ca o tava obisnuita de cuptor will be just fine. Ideea este ca blatul sa fie cat mai intins si gros cam de un deget in tava, pentru ca o sa creasca oricum, iar noi o sa taiem cercuri din el, pe care o sa le lipim cu gemul nostru de chia. Eu l-am lasat fix 20 de minute la 175 de grade cu ventilator, facand testul scobitorii la final. In functie de cuptorul vostru e posibil sa vrea sa stea mai mult, asa ca verificati.

In ceea ce priveste gemul, e la fel de simplu ca si la blat. Toate ingredientele, mai putin semintele de chia vin pe foc si se lasa vreo 10 minute sa scada. Apoi vin semintele si zdrobim bine cu o furculita. Este un gem super delicios si rapid, pe care il puteti face oricand. Eu am folosit visine congelate, dar merisoare sau coacaze ar fi la fel de bune.

Glazura este si mai simpla. Ciocolata topita la bain-marie cu putin lapte vegetal, sau ulei de cocos, daca preferati asa. Eu am mai pus si o lingura de indulcitor in ea, pentru ca am avut o ciocolata mai intensa. Daca aveti ciocolata 60% (recomand aceasta ciocolata) merge si fara extra dulce. Gustati intotdeauna cand vine vorba de dulce si puneti sau mult sau mai putin dupa bunul vostru plac!

 

Cam asta este despre reteta! Am pus si un video cu ea, pe IGTV, pe care il gasiti aici, daca va este mai usor sa urmariti asa. Toti cei din casa au fost incantati de ele deci sper ca si ai vostri sa fie la fel 😀

Nu uitati sa imi dati de stire daca faceti reteta! Sarbatori cat mai linistite ♥

 

Daca ti-a placut aceasta reteta, incearca si alte retete DIN BUCATARIA MEA.

Mini-prajiturele craciunesti cu ciocolata si gem de visine

Servings 6 prajiturele

Ingredients
  

Blat

  • 200 g faina alba *(vezi note pentru varianta fara gluten)
  • 30 g cacao
  • 1 lgt praf de copt
  • 1 lgt bicarbonat
  • 80 ml ulei de masline
  • 80 ml lapte vegetal (eu am folosit de soia)
  • 80 g zahar brut nerafinat (sau orice indulcitor)
  • 2 lgt otet de mere
  • 1 lgt esenta de rom

Gem de visine

  • 100 g visine/coacaze/merisoare (eu am folosit visine congelate)
  • 2 lg miere
  • 60 ml suc portocale
  • coaja de la o portocala
  • 1 lgt scortisoara
  • o lg seminte de chia

Glazura de ciocolata

  • 50 g ciocolata neagra
  • 50 ml lapte vegetal
  • o lg miere

Instructions
 

Blat

  • Ingredientele uscate se amesteca intr-un bol.
  • Intr-un bol separat, spargemnouale si incepem sa le batem la viteza mica. Incorporam treptat zaharul si batem crescand viteza, pana ce conmpozitia devine mai deschisa la culoare si creste in volum. Adaugam uleiul, laptele, esenta de rom si otetul si mai amestecam cateva secunde.
  • Ingredientele umede vin peste cele uscate. Incorporam bine.
  • Intr-o tava intinsa tapetata cu hartie de copt turnam compozitia. Grosimea ar trebui sa fie de un deget, pentru ca o sa mai creasca in volum si o sa taiem cercuri din ele. Daca o faceti mai intisa, o sa va iasa mai multe. Daca aveti o tava mai micuta (cred ca a mea era 30 cu 20), o sa iasa vreo 6 prajiturele.
  • Dam in cuptorul incins la 175 de grade timp de 20 de minute. Intre timp, preparam gemul.

Gem de visine si chia

  • Visinele, sucul, portocala, scortisoara si mierea se pun la foc mediu. Se lasa aprox 10 minute, sau pana compozitia scade. Adaugam semintele de chia si mai lasam putin. Zdrobim totul cu o furculita pana avem ceva ca un piure gros. Lasam la racit.

Glazura

  • Ciocolata se topeste la bain-marie, impreuna cu laptele si mierea. Textura trebuie sa fie fluida, ca sa putem glazura. Lasam la o parte pana la asamblare.

Asamblare

  • Dupa ce blatul s-a racit, cu ajutorul unui inel mic de montaj (sau gura unui pahar mic) taiem cercuri din aluat. O sa va ramana destul de mult aluat extra, insa il puteti refolosi. Eu am facut bomboane din el, pe care le-am dat prin ciocolata.
  • Pe un cerc punem gem de visine, apoi inchidem cu un alt cerc de pandispan. Turnam ciocolata si decoram cu coacaze proaspete si o frunza de menta.
  • Enjoy <3

Notes

*pentru varianta fara gluten, inlocuiti cele 200 g de faina alba cu 180 g mix faina fara gluten si 20 de g de amidon
**pentru varianta vegana, inlocuiti cele 2 oua cu 60 g aquafaba (lichidul de la o conserva de naut), batut bine cu putina sare