Imi aduc aminte prima data cand m-a lovit pofta de chiftele, dupa ce am renuntat la carne. Eram la fostul loc de munca si o colega tocmai isi desfacuse pachetul de acasa: chiftele in sos cu piure de cartofi. Doamne, cum miroseau…Chiftelele erau una dintre acele „comfort foods”, pentru ca imi aduceau aminte de copilarie (e cineva care nu manca O TONA de chiftele in copilarie?), asa ca pofta a fost si mai puternica. Va imaginati ca primul lucru pe care l-am facut cand am ajuns acasa a fost sa imi fac o varianta de chiftele „de post”, adica vegane, din ce aveam pe acasa.

Am incercat mai multe variante, din naut, legume si altele asemenea, dar acestea sunt preferatele mele. Desi falafelul (pentru care am o reteta aici) l-as manca oricand, aceste chiftele de post din linte rosie imi aduc mai mult aminte de chiftelele clasice, mai ales in combinatie cu un sos marinara si un piure de cartofi cald. Fix ca in copilarie!

Ce ingrediente folosim pentru aceste chiftele de post?

Chiftelele sunt foarte usor de facut si sunt super healthy, fara gluten, grasimi ciudate sau produse animale. Am folosit cateva ingrediente simple, dar care dau un gust special chiftelei, astfel incat o poti manca pur si simplu, ca si gustare, fara sos sau altceva.

Ca si baza am folosit lintea rosie (puteti folosi si linte verde), pe care am fiert-o in apa timp de 20 de minute. Imi place lintea din 2 motive: are un continut ridicat de proteine (ca si majoritatea leguminoaselor) si se prepara foarte rapid, pentru ca nu are nevoie de hidratare, precum nautul sau fasolea. Pur si simplu doar o fierbem 20 de minute si este gata de folosit. Este foarte important ca pentru aceasta reteta sa scurgem foarte bine lintea fiarta de apa inainte de o pune in compozitia de chiftele, pentru ca acestea sa se poata lega bine.

Al doilea ingredient folosit (si probabil cel mai important) este parmezanul vegan. Nu, nu e o chestie dubioasa si scumpa din comert, ci un amestec secret (care nu o sa mai fie secret) de nuci caju, fulgi de drojdie inactiva, sare si pudra de usturoi. Este acel ingredient magic care poate fi pus pe paste, tocanite sau oriunde ai nevoie de un gust umami desavarsit, precum si in aceste chiftele.

Fulgii de drojdie cred ca deja nu mai sunt un secret pentru un vegan, dar daca inca nu ai auzit de ei, crede-ma ca iti vor schimba viata. Pe langa faptul ca sunt incarcati de nutrienti (in special variant fortifata, dar nu de asta ii folosesc), au acel gust aparte care pot sa schimbe orice fel de mancare vegan in ceva yummy. Umbla o vorba ca s-ar asemana cu branza la gust si desi nu as face chiar comparatia asta, pot spune ca dau o tenta cheesy mancarii, mai mult poate spre branza maturata. Anyhow, sunt geniali si trebuie sa ai in casa o punga de asa ceva. Eu ii cumpar de aici.

Revenind la chiftelele noastre…am pus lintea, am pus „parmezanul” nostru secret, ce mai ramane? Ah, da. Ceva care sa lege. Pentru asta am folosit doua lucruri: un „ou” de in si faina de ovaz. „Oul” nostru de in inseamna un amestec de o lingura de seminte de in maruntite cu 3 linguri de apa, cu rol de a lega. Este un inlocuitor bun pentru ou, in special in retetele sarate. Faina de ovaz are rolul de a absorbi umezeala din linte, insa puteti folosi orice tip de faina doriti.

Adaugam condimentele, o ceapa si…cam atat. Formam chiftelele si din acest punct avem 2 optiuni: fie le prajim, fie le coacem. Eu le-am prajit in o lingura de ulei cateva minute, cat sa se lege suficient si sa nu se usuce prea tare la cuptor. Dupa care le-am pus pe o tava tapetata cu hartie si le-am lasat la cuptor inca vreo 10 minute. Au iesit ceva de vis!

Puteti sa le mancati cu piure, dupa cum am spus, sa le puneti pe paste cu un sos marinara, sa faceti un sos de usturoi si sa le mancati ca atare cu niste cartofi la cuptor, sa le puneti in sandwich…sky is the limit!

Este o reteta pe care clar trebuie sa o tii aproape in perioadele de post, daca esti vegan sau pur si simplu vrei sa reduci consumul de carne. Ai proteine, gust, satietate.

Gata, va las cu reteta!

Much love♥

Chiftele de post din linte

Ingredients
  

Parmezan vegan

  • 2 lg fulgi drodjdie inactiva
  • 50 g caju crud
  • 1/2 lgt sare
  • 1 lgt usturoi pudra

Chiftele din linte

  • 300 g linte fiarta *(se fierbe 20 de min in apa si se scurge bine
  • o ceapa medie
  • o lg seminte de in macinate *daca nu vreti sa le faceti de post puteti folosi un ou
  • 2 catei usturoi
  • 3-4 linguri faina ovaz *in functie de cat de bine ati stors lintea
  • 2 linguri "parmezan vegan"
  • 1 lgt din fiecare oregano, busuioc, boia afumata
  • 1/2 leg patrunjel

Instructions
 

  • Pentru parmezan, mixam toate ingredientele in robotul cu lama S sau in blender, pana ontinem o textura granuloasa.
  • Amestecam inul maruntit (daca aveti seminte de in se rasneste in blender sau in rasnita pana se fac o pudra; alternativ, puteti folosi faina de in) cu 3 lg de apa si lasam 10 minute sa se inchege.
  • Calim ceapa maruntita alaturi de usturoi, in putin ulei de masline. Punem ceapa calita si restul ingredientelor in robotul cu lama S, cu exceptia fainii. Mixam pana la omogenizare, dar treptat, ca sa nu se faca totul un terci. Textura trebuie sa ramana totusi usor granuloasa. Adaugam faina de ovaz, incepand cu 2 linguri. Compozitia trebuie sa se inchege cand o strangeti in mana, ca sa putem forma chiftelele. Daca este nevoie, mai adaugati faina.
  • Formam din compozitia obtinuta 16 chiftele (mie atatea mi-au iesit, depinde cat de mari le faceti). Incingem putin ulei de masline intr-o tigaie si le prajim cateva minute pe fiecare parte, dupa care le mai lasam 15 minute in cuptorul preincalzit la 175 de grade. Puteti omite partea cu tigaia, insa ajuta pentru o textura mai inchegata a chiftelelor.
  • Se servesc cu piure de cartofi, sos marinara, sos de usturoi si cartofi, inpaste, in sandwich....optiunile sunt muuuulte si sunt delicioase!
  • ENJOY!

Daca ti-a placut aceasta reteta, incearca si alte retete DIN BUCATARIA MEA.