Mi se pare mie sau zmeura e perechea perfecta pentru ciocolata? Ei bine, nu cred ca mi se pare. Oricine a mancat un tort cu ciocolata amaruie si zmeura proaspata inauntru poate sa spuna „it’s a match!”. Tortul despre care urmeaza sa va povestesc nu se lasa mai prejos.

Pandispan pufos de ciocolata, crema de ciocolata amaruie din doar 2 ingrediente si zmeura proaspata. Da, stiu ca e postul si nu ar trebui sa va ispitesc cu ceva atat de decadent, insa promit ca va dau si alternativa de blat de post pentru blat. Desi mai am aici o reteta de tort cu ciocolata si jeleu de fructe, varianta asta e cumva imbunatatita. Dar blatul acela este vegan, adica…de post. Deci, in loc de pandispanul din aceasta reteta faceti blatul de acolo, doar ca il coaceti intr-o singura forma de 28 cm, nu de 18 asa cum am zis in reteta aceea.

Ce iti trebuie pentru acest tort cu ciocolata si zmeura?

Cateva ingrediente simple, pe care cu siguranta le ai prin casa. Blatul este un pandispan simplu cu cacao, din 8 oua. De fiecare data cand fac un tort clasic (adica nu din alea de post, raw-vegane), aleg pe cat posibil sa fac un pandispan din 2 motive: simplu de facut si e o alternativa mai healthy pentru un blat obisnuit. Un pandispan nu contine grasimi, necesita mult mai putina faina si nici macar nu trebuie sa pui praf de copt. Intotdeauna folosesc oua de casa cand gatesc cu ele, dar daca nu aveti alternativa asta cautati in magazine oua BIO sau macar free-range. It makes a difference, trust me!


In ceea ce priveste crema,
nu exista nimic mai simplu decat acest ganache de ciocolata, pe care il fac la aproape torturile cu crema de ciocolata. Ma innebuneste cat de bun e si cat de usor se face. Pentru crema, deci, ai nevoie de 2 ingrediente simple: ciocolata cu cel putin 60% cacao si crema de cocos. Eu fac un ratio de 1:1, adica cam cata ciocolata folosesc, atata crema de cocos (din cea la cutie, partea solida) pun. Aveti grija daca faceti varianta vegana/de post de tort cu ciocolata sa va uitati pe ingrediente, pentru ca o ciocolata amaruie poate avea lapte praf. I know, nu are niciun sens, dar se intampla.

Cat despre zmeura, am folosit zmeura congelata de la LIDL, care imi place foarte mult, pentru ca e foarte aromata si arata super bine. In plus, am facut un sirop din 2 linguri de zahar si un pahar de apa, o esenta de rom, ca sa mai umezesc putin blaturile, ca mi s-au parut putin uscate. Cantitatea de sirop pe care o puneti pe blat depinde de cat de umede va ies voua sau de cat de umed va place blatul. Pentru gustul meu, aceasta cantitate a fost suficienta.

Cam atat cu introducerile. Va las cu reteta!

Nu uitati ca sectiunea de comentarii este mereu available pentru intrebari, dar ma puteti gasi si pe Facebook si Instagram, unde raspund cu drag oricand si astept cu nerabdare poze de la voi ♥

Hugs!

Tort cu ciocolata si zmeura

Ingredients
  

Pandispan clasic

  • 8 oua separate
  • 170 g faina
  • 50 g cacao
  • 120 g zahar brut/de cocos
  • 1 lgt praf de copt (optional)

Blat vegan (pt varianta de post)

  • 200 g faina alba
  • 150 g zahar de cocos
  • 120 ml ulei vegetal/de cocos
  • 300 ml cafea fierbinte/apa calda
  • 1 lgt praf copt
  • 1/2 lgt bicarbonat stins
  • 30 g pudra cacao
  • 1 lgt vanilie

Crema

  • 400 g ciocolata 60%
  • 400 g crema de cocos (partea solida)
  • 200-300 g zmeura proaspata/congelata

Sirop

  • un pahar apa
  • 2 linguri zahar brut
  • o lgt rom/esenta rom

Instructions
 

  • Pentru pandispan, amestecam faina cu cacao si cu praful de copt intr-un bol. In alt bol, batem albusurile cu un praf de sare. Incorporam zaharul treptat, pana obtinem o textura asemenea unei bezele, adica albusul formeaza "varfuri" si e destul de ferm. Adaugam galbenusurile unul cate unul si continuam sa mixam pana la incorporare. Cu ajutorul unei spatule, incorporam treptat amestecul de faina cu cacao in cel de oua, pana la omogenizarea completa.
  • Pentru varianta de blat vegan, ingredientele uscate se amesteca intr-un bol, iar cele umede separat. Incorporam cele uscate in umede pana la omogenizare completa. Bicarbonatul vine la urma, peste toata compozitia.
  • Tapetam o forma de 28 de cm cu hartie de copt si ungem marginile cu ulei si faina. Pentru oricare varianta de blaturi, coacem la 170 de grade timp de 45 de minute sau pana introducem o scobitoare in blat si iese uscata.
  • Pentru crema, incalzim intr-o craticioara crema de cocos pana da intr-un clocot usor. Maruntim ciocolata bine si o punem intr-un bol. Turnam crema de cocos peste ciocolata maruntita si amestecam cu un tel, pana obtinem o crema superba care curge. Dam crema la rece pana se intareste complet, la cantitatea asta dureaza aprox o ora la frigider.
  • Dupa ce crema s-a intarit, amestecam cu mixerul cateva minute, pana obtinem o crema pufoasa, similara cumva cu crema de unt.
  • Pentru sirop, fierbem apa cu zaharul pana ce acesta se topeste. Adaugam esenta de rom si lasam sa se raceasca.
  • Dupa ce blatul s-a racit complet, il taiem in 2 sau 3. Eu l-am taiat in 2, dar ar fi mers in 3. Ungem fiecare etaj al blatului cu ciocolata cat sa acopere si cu ajutorul unui pos facem o margine mai intalta de crema. In centru punem zmeura maruntita si continuam cu celalat blat. Cu ciocolata ramasa imbracam intreg torturl intr-un strat subtire. Optional, pudram cu cacao.
  • And done! Enjoy <3