Stim cu totii cat de util este sa ai un sos de rosii in camara, pe care doar il arunci in tot felul de mancaruri. Aceasta reteta pe care am incropit-o intamplator, este preferata mea.  Este genul acela de sos foarte versatil, pe care il poti pune fie pe pizza, la paste, in tocanite, intr-un ratatouille, sau o vanata la cuptor.

Ce necesita acest sos de rosii?

In primul rand, vreau sa va spun ca aceasta reteta merge la orice ar putea sa necesite un sos de rosii facut in casa, aromat si delicios. Eu il folosesc ca baza la multe retete care necesita un sos, in loc sa folosesc un simplu bulion sau passata de rosii. Se face foarte rapid si in cateva minute este gata. La aceasta reteta de sos de rosii nu am folosit faina, asa cum se mai obisnuieste. Nu consider ca este necesar sa facem un roux pentru sosul de rosii, pentru ca se ingroasa de la sine suficient de mult.

Pentru aceasta reteta puteti folosi rosii intregi, proaspete. Daca suntem in sezon si gasiti rosiile acelea super dulci si zemoase, o sa iasa absolut demential. Insa, puteti folosi cu incredere rosii la conserva, intregi sau cuburi. Puteti folosi si passata, dar va trebui sa stea mai mult pe foc, ori va ramane putin mai lichid. Daca aveti bulion de rosii de asta vara si vreti sa-i dati o savoare in plus, puteti sa il folositi chiar si pe acela ca si baza pentru acest sos. Eu folosesc de obicei rosii intregi la conserva.

Ce este special la acest sos de rosii?

Ei bine, o sa va spun acum secretul meu pentru acest sos aromat. Nu este vreun condiment sau ingredient minune, ci…este ardeiul capia! Prima oara cand incercat sa ii dau un gust mai „altfel” sosului de rosii am pus un ardei capia copt. Imi adusesem aminte de acest pesto cu ardei capia si m-am gandit ca ar merge bine si in sosul de rosii. Mi s-a parut atat de bun incat de atunci nici ca am mai facut alt sos! Insa acum folosesc ardei capia proaspat si este la fel de bun.

Al doilea secret este o lingurita de concentrat de rosii. Mi se pare ca ii da ducleata si putina profunzime sosului. Nu este cel mai sanatos ingredient, insa o lingurita nu poate sa strice.

Apoi sunt condimentele pe care eu le folosesc in acest sos de rosii: boia dulce afumata, cimbru, busioc, oregano, turmeric. Cate o lingurita din toate, mai putin turmericul, din care pun doar un varf si e suficient. De boia afumata nu ma lipsesc in multe retete, este condimentul meu preferat in termeni de aroma 😀

De asemenea, un alt secret pentru un sos de rosii delicios ar fi sa adaugati o lingurita de indulcitor. Daca rosiile nu sunt suficient de coapte sau vi se pare prea amar, puteti sa puneti o lingurita de zahar. Uneori, eu pun o lingurita de sirop de artar (nu am aproape niciodata zahar in casa), deci cred ca orice indulcitor ar fi ok.

Acum ca v-am dat totul din casa, sa trecem la reteta negru pe alb.

Ah, inca un lucru. Cred ca sosul poate fi pastrat la frigider cateva zile, apoi incalzit fara probleme. Cred ca se poate conserva si la borcane pentru oricand aveti nevoie. Eu insa l-am facut mereu pe loc, pentru ca nu dureaza decat cateva minute. 😀

Sos de rosii bun la toate
Imprima reteta
*aceasta reteta este suficienta pentru o portie de mancare: o pizza, o tocanita, o lasagna, etc. Puteti dubla cantitatile daca doriti sa conservati sau imparti in portii daca va trebuie mai putin.
Portii Timp de preparare
1 portie 15 min
Portii Timp de preparare
1 portie 15 min
Sos de rosii bun la toate
Imprima reteta
*aceasta reteta este suficienta pentru o portie de mancare: o pizza, o tocanita, o lasagna, etc. Puteti dubla cantitatile daca doriti sa conservati sau imparti in portii daca va trebuie mai putin.
Portii Timp de preparare
1 portie 15 min
Portii Timp de preparare
1 portie 15 min
Ingrediente
  • 1 conserva rosii intregi (sau 4-5 rosii proaspete/passata)
  • 1/2 ardei capia (poate sa fie si copt)
  • 1 lingurita boia dulce afumata
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • 1 lingurita busuioc uscat
  • 1 lingurita oregano uscat
  • 1/3 lingurita turmeric
  • 1 lingurita concentrat rosii
  • 1 lingurita indulcitor (*optional)
  • 1 ceapa medie
  • 2 catei catei usturoi
  • 1 lingura ulei masline
Portii: portie
Etape
  1. Ceapa se taie marunt si se caleste 1 min in uleiul de masline incins, apoi se adauga usturoiul si se calesc cateva secunde impreuna.
  2. Se adauga rosiile si se lasa aproximativ 5 minute pe foc, sau pana vedem ca s-a ingrosat sosul.
  3. Toate se muta in blender sau procesor si se adauga condimentele, ardeiul, plus sare si piper dupa gust. Se puleaza de cateva ori pana capata textura de sos.
  4. *Puteti sa omiteti partea cu calitul cepei, sa o inlocuiti cu fulgi de ceapa sau sa exludeti complet si doar sa blendati totul, daca vreti sa fie super rapid. Sosul poate fi apoi incalzit si scazut pe foc.
Notitele retetei

Daca ti-a placut aceasta reteta, incearca si alte retete DIN BUCATARIA MEA! ♥

Partajeaza reteta