Paine integrala acasa

Ador painea de la brutariile artizanale din Bucuresti! Desi mananc paine destul de rar, sunt cateva brutarii de unde iubesc sa imi iau o paine integrala cu maia, abia scoasa din cuptor si sa o transform intr-un toast cu avocado si ou posat. Sau sa o pun langa o shakshuka delicioasa, in diminetile de weekend. Cum nu am posibilitatea sa ma rasfat cu cate o paine artizanala de la brutarie, mi-am facut singura o paine din faina integrala, care sa ii tina locul.

De ce sa iti faci paine integrala acasa?

Este o reteta care necesita in jur de 2 ore, deci se face destul de rapid. Spun asta pentru ca stiu ca sunt retete unde aluatul sta peste noapte la crescut. Aici nu e cazul. Painea din faina integrala nu iese pufoasa ca cea din faina alba, dar nici „umeda”.

Mie mi s-a parut numai buna, pentru o paine facuta in casa si mult mai sanatoasa decat cea de la magazin. In acelea de obicei se gasesc conservanti si alte lucruri dubioase, deci READ YOUR LABELS! Chiar si la paine. Pana acum, doar o paine de la VelPitar am descoperit fara absolut nimic altceva. Cele de la brutarie sunt intr-adevar cea mai buna alegere, mai ales cele cu maia.

BTW, am o poveste amuzanta cu maia, caci am incercat sa imi fac acasa si am si reusit. Intre timp, a decedat, dar va povestesc alta data despre asta 😀 .

Revenind la painile noastre, nu este ca la brutarie, nu este nici cu maia, dar isi face treaba. A mers numai bine prajita in cuptor si pusa la toast dimineata si inca am din ea, pentru ca v-am spus ca nu obisnuiesc sa mananc des paine. Nu ma intelegeti gresit, este perfect ok sa mancam chiar zilnic cate o felie de paine din faina integrala, caci are beneficiile ei, fibre si toate cele. Si din cand in cand, nici painea din faina alba nu este un ucigas. Ca niciun aliment consumat cu moderatie, de altfel. Doar ca alimentatia mea are deja suficienti carbohidrati din leguminoase si cereale si nu simt foarte des „nevoia” de paine. Insa, dupa cum am spus, ADOR un toast autentic!

Recomand sa alegeti totusi cat de des produse din fainuri integrale, ecologice, in schimbul celor foarte procesate, din faina alba. O faina integrala de acest gen gasiti aici.

Asadar, va las aici reteta de paine cu faina integrala. Credeti-ma, daca mi-a iesit din prima, chiar este usor de facut!

Reteta pentru paine integrala
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
1 paine 20 min
Timp de gatire Timp de asteptare
1 h 1 h (minim)
Portii Timp de preparare
1 paine 20 min
Timp de gatire Timp de asteptare
1 h 1 h (minim)
Reteta pentru paine integrala
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
1 paine 20 min
Timp de gatire Timp de asteptare
1 h 1 h (minim)
Portii Timp de preparare
1 paine 20 min
Timp de gatire Timp de asteptare
1 h 1 h (minim)
Ingrediente
  • 350 g faina integrala ecologica
  • 20 g drojdie (un cub)
  • 300 ml apa
  • 70 g faina alba de calitate superioara
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita zahar (optional, dar recomand, pt "maia")
Portii: paine
Etape
  1. Se face o "maia" din drojdie, o parte din apa (aprox 100 ml), 2 linguri de faina si lingurita de zahar si se lasa 20 de minute la crescut pana isi dubleaza volumul.
  2. Peste amestecul de "maia" se pune sarea, restul de apa, faina alba si faina integrala.
  3. Se framanta cateva minute si se lasa la crescut o ora.
  4. Dupa acest timp, se mai framanta putin si se mai lasa 10 minute la odihnit, dupa care se pune in forma tapetata cu hartie de copt.
  5. Se coace 50-60 de minute la 180 de grade.
Notitele retetei

Painea se poate sectiona si pastra la congelator o luna si incalzi in cuptor cand doriti sa o consumati. Eu asa procedez, caci nu termin o paine in cateva zile. 😀

Daca ti-a placut aceasta reteta, incearca si celelate retete din BUCATARIA MEA

Partajeaza reteta