Trebuie sa recunosc ca parmezanul este ceva la care poftesc din cand in cand, cu toate ca mananc in mare parte vegan. Cred ca putine lucruri pe lumea asta sunt la fel de delicioase precum branzeturile. Si parmezanul ar fi primul pe lista. Pur si simplu il ador! Este genul ala de „rasfat” decadent, pe care din cand in cand trebuie sa il ai. Pe pizza, pe paste, pe aceasta vanata la cuptor delicioasa

O reteta vegetariana

Daca inainte sa am o alimentatie bazata pe plante mancam branza aproape zilnic, acum am redus la minimum consumul de lactate. Am luni intregi in care nu ma ating de branza, fara sa imi impun. Insa, atunci cand simt nevoia, aleg o branza fie de oaie, fie de capra sau o branza maturata. Acestea au mai putina lactoza si astfel le pot digera mai usor. N-am sa intru aici in „de ce nu e bine sa consumam lactate”, caci aici este despre aceasta reteta delicioasa, nu despre nutritie. Tot ce va indemn este sa le consumati cu moderatie si pe cat posibil, sa nu fie din lapte de vaca. Si cred ca intr-o alimentatie sanatoasa, despre asta este vorba. Despre a manca intuitiv, fara reguli foarte stricte, insa sa stii ce este in mancarea ta. Si cu ce te alegi dupa ce o consumi. Si tu, si mediul.

Eu inca nu am eliminat complet lactatele. Inca mai poftesc „din joi in Pasti” la putin parmezan sau o salata cu halloumi. Dar, le consum mult, mult mai rar si in deplina constientizare a ceea ce implica, totusi fara a-mi reprima poftele. Insa, revenind la reteta noastra de vanata la cuptor…

Vanata la cuptor – usor de facut

Vanata la cuptor cu parmezan este una dintre retetele mele favorite. Daca in majoritatea retetelor incluiesc branza cu drodjie inactiva sau alte branzeturi vegane, aici am lasat-o ca atare. Inca nu am descoperit acea branza vegana care sa se asemene cu parmezanul atat de bine incat sa-l poata inlocui cu succes. Pe de alta parte, pentru retetele pe care le fac de obicei gen paste, chiftele si altele de genul, un mix de nuci caju cu drojdia de care va spuneam mai sus functioneaza perfect!

Dar aici este despre o reteta autentica. Asadar, aceasta reteta de vanata la cuptor are si mozarella si parmezan. Insa, varianta mea este low-carb, pentru ca am eliminat pesmetul. Am exclus si oul si va garantez ca e la fel de buna!

Este o reteta foarte usor de facut, in 3 pasi simpli:

  • vanata se taie si se coace 20 de minute singura
  • se face sosul meu special de rosii care e bun la toate
  • se monteaza astfel: sos-vanata-branza (de 2 ori) si se baga la cuptor

Si gata! O reteta de vanata la cuptor cu parmezan foarte usor de facut, saraca in carbohidrati, bogata in proteine. Pentru persoanele vegetariene, este o optiune ideala pentru pranz, caci o portie din aceasta are peste 20 de g de proteine (asta la o vaga aproximare). Insa, dupa cum am spus, eu mananc foarte rar lactate, asa ca pentru mine asta a fost mai mult o masa de rasfat 😀

Fara alte introduceri, reteta de vanata la cuptor cu parmezan este aici!

Vanata la cuptor cu parmezan
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
4 portii 10 min
Timp de gatire
1 h
Portii Timp de preparare
4 portii 10 min
Timp de gatire
1 h
Vanata la cuptor cu parmezan
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
4 portii 10 min
Timp de gatire
1 h
Portii Timp de preparare
4 portii 10 min
Timp de gatire
1 h
Ingrediente
  • 3 vinete medii
  • 125 g mozzarella light (=o biluta)
  • 100 g parmezan ras
  • 1 portie sos de rosii
  • 3 linguri ulei masline
Portii: portii
Etape
  1. Vinetele se taie longitudinal si se pun pe o tava tapetata cu hartie de copt, fara sa suprapunem feliile. Le ungem cu ulei de masline si le dam la cuptorul incalzit la 180 de grade timp de 25-30 de minute, pana devin usor aurii. Avem grija sa le intoarcem la jumatatea timpului.
  2. Intre timp, se prepara sosul de rosii. Calim o ceapa medie si 2 catei de usturoi, peste care adaugam o conserva de rosii intregi. Lasam cateva minute sa se lege, apoi mutam totul in blender, adaugand o lingurita de boia dulce afumata, oregano, cimbru, busuioc, concentrat de rosii, o jumatate de ardei, sare si piper dupa gust.
  3. Intr-un vas uns cu putin ulei de masline montam astfel: jumatate din cantitatea de sos, jumatate din vinete, apoi toata mozarella facuta bucatale si jumatate din parmezan. Repetam cu cealalta jumatate de sos, vanata si cantitatea de parmezan ramasa.
  4. Dam la cuptor in jur de 30 de minute, pana se topeste toata branza. Se pot pune ierburi proaspete deasupra, dupa ce o scoatem.
  5. Eu ador sa servesc vanata la cuptor cu o salata foarte simpla langa. Enjoy! <3
Notitele retetei

Daca ti-a placuta aceasta reteta, incearca si alte retete DIN BUCATARIA MEA

Partajeaza reteta