Intotdeauna mi-au placut ardeii capia. Mi se par atat de versatili si interesanti in atatea combinatii, incat ii aleg aproape mereu in defavoarea ardeilor grasi. Fie ca vorbim despre clasicii ardei copti cu otet, sau o supa crema de ardei copti, fie despre retete pentru mic dejun, cum ar fi aceasta shakshuka, cu inspiratie orientala, ardeii capia sunt nelipsiti in bucataria mea. Ce imi place asa mult la ardeii capia este gustul dulceag, fiind o nota senzoriala aparte atunci când ii integram in diverse retete, fata de ardeii grasi.

De ce sa folosim ardei capia?

Pe langa faptul ca sunt minunati la gust, ardeii capia au si o gramada de beneficii pentru sanatatea noastra. In primul rqand, contin licopen, fiind elementul care ii da si culoarea rosie. Nu degeaba ni se spune sa „manancam curcubeul”, deja fiind bine-cunoscut faptul ca alimentele colorate au foarte multe beneficii pentru sanatate, ajutandu-ne sa ne protejam mai bine impotriva diferitelor boli. In al doilea rand, adeiul capia contine vitamina B6 si pana la 30 de antioxidanti diferiti, care ajuta la eliminarea stresului oxidativ si protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi, fiind chiar un aliat puternic impotriva anemiei. Continutul ridicat de cupru si de vitamina K din ardeii capia fac din acestia un antiinflamator natural, dar si un element esential pentru sanatatea sistemului osos.

De ce i-am adaugat intr-un pesto rosu?

Insa, cel mai important lucru, sunt absolut deliciosi! De aceea, când am mers in piata Obor saptamana trecuta am luat o groaza de ardei capia si ajunsa acasa, mi-am dat seama ca mai aveam inca aproximativ un kilogram. Trebuia sa gasesc niste solutii urgent de a-i integra in cat mai multe preparate, ca sa nu se strice. Asadar, m-am gandit sa ii „arunc” intr-un pesto cu rosii usate, pentru ca m-am gandit ca dulceata lor s-ar completa foarte bine cu gustul umami al rosiilor si parmezanului. Si nu am gresit! Acest pesto cu ardei copti a iesit atat de aromat, cu un gust dulceag, toate ingredientele amestecandu-se armonios intr-un sos ideal pentru paste, legume, fripturi, burgeri sau pur si simplu pe paine 😀

Cum facem acest pesto?

Ce va trebuie pentru acest sos pesto sunt doar cateva ingrediente: ardei capia, rosii uscate in ulei, parmezan, ulei extravirgin de masline, usturoi, cateva migdale, busuioc si sare. Este o reteta derivata de la pesto clasic, in care am incuit semintele de pin cu migdalele si am adaugat elementele care ii schimba destul de tare gustul, rosiile uscate si ardeii copti. Am pus si cantitati mai mici de grasimi, adica din parmezan si din ulei, pentru ca am vrut ca sosul sa fie mai pregnant a ardei copti, decat spre un pesto clasic. Astfel, acest sos devine extrem de versatil pentru multe retete, insa eu l-am folosit impreuna cu niste paste integrale.

Asadar, aici aveti reteta pentru acest pesto de ardei copti, imbunatatit cu o aroma dulceaga, numai bun de pastrat in frigider sau congelator pentru când aveti nevoie.

 


Pesto de ardei copti
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
8 porti (400 g) 10 minute
Timp de gatire
20-30 minute
Portii Timp de preparare
8 porti (400 g) 10 minute
Timp de gatire
20-30 minute
Pesto de ardei copti
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
8 porti (400 g) 10 minute
Timp de gatire
20-30 minute
Portii Timp de preparare
8 porti (400 g) 10 minute
Timp de gatire
20-30 minute
Ingrediente
  • 300 g ardei captia copti curatati *echivalentul a 8 ardei necuratati, necopti
  • 30 g rosii uscate in ulei
  • 30 g parmezan
  • 20 g ulei masline
  • 1 catel usturoi
  • 30 g midale
  • 10 g busuioc
Portii: (400 g)
Etape
  1. Ardeii capia se pun la cuporul preincalzit la 170 grade pe o foaie de copt aproximativ 30 de minute, pana s-au rumenit bine pe toate partile si vedem ca s-au inmuiat.
  2. Când acestia sunt gata, ii scoatem si sub un jet de apa rece ii curatam cu grija de pielea arsa, seminte si codita.
  3. Intr-un blender maruntim mai intai migdalele, apoi adaugam ardeii copti, rosiile uscate in ulei, parmezanul, uleiul de masline, usturoiul zdrobit si mixam pana s-a omogenizat compozitia.
  4. Adaugam si busuiocul si sare dupa gust si mai mixam pana se incorporeaza cu totul.
  5. Adaugam peste paste, fripturi, burgeri sau orice ne trece prin cap. Ce ramane putem pastra la frigider aproximativ 2 zile sau la congelator cateva saptamani. Pofta buna!
Notitele retetei

Daca ti-a placut acest articol, incearca si alte retete din categoria IN BUCATARIA MEA. <3

Partajeaza reteta