Ce poate fi mai frumos toamna decat aroma fructelor si legumelor de sezon, atat de parfumate si savuroase? Ador toamna tocmai din acest motiv, pentru ca putem face tot felul de bunatati cu dovleci, mere, prune, pere, struguri, nuci si toate celelalte cadouri ale sale.

Daca majoritatea fructelor si legumelor de toamna se gasesc tot aproape tot anul, dovleacul este ceva specific toamnei, ce mie pur si simplu mi se pare ca nu merge in alt sezon. Asa cum zilele de vara toride le asociez cu pepenele verde rece, toamna ploioasa este pentru dovleacul cald si celebrul condiment „pumpkin spice”, care merge atat de bine in placinte si dulciuri reconfortante. Imaginati-va doar mirosul unei placinte cu dovleac, proaspat scoase din cuptor si un ceai cu ghimbir si scortisoara, savurate pe o canapea cozy, cu o carte buna in brate, intr-o seara mohotara de toamna. Ah, nostalgie!

Dar, inainte ca visul cu placinta si canapeaua sa devina realitate, vreau sa va spun ca pe langa gustul dulceag si specific al dovleacului, acesta are si numeroase beneficii pentru sanatatea noastra. Spre exemplu, are un numar mare de antioxidanti si regleaza glicemia sangelui, fiind o sursa de dulce ideala pentru oricine. Dovleacul este o sursa de vitamina A si este bogat in betacartoen, despre care am mai vorbit aici ( cand am facut bilutele cu morcov) si despre care stim ca da culoarea portocalie a fructelor si legumelor. Plin de fibre, dar cu un continut scazut de calorii  si lipsit de grasimi (20 kcal/100g ), dovleacul este ideal pentru ca ne ofera o senzatie de satietate, satisfacand in acelasi timp pofta de dulce.  Un alt beneficiu,  poate nestiut, al dovleacului este continutul ridicat de potasiu al acestuia! Se pare ca dovleacul are de doua ori mai mult potasiu decat o banana, ceea ce il face ideal de conumat pentru persoanele active, eventual dupa un antrenament la sala.

Acum ca stim toate beneficiile, cum integram dovleacul in alimentatia noastra, fara sa transformam un desert cu dovleac intr-o bomba calorica nesanatoasa? Simplu, facem o tarta low-carb, dintr-o faina de migdale, cu o umplutura condimentata specific dovleacului, cu un pumpkin spice facut chiar de noi in casa. Dovleacul pe care il folosi poate fi de orice natura, dintre soiurile comestibile. Eu am folosit un dovleac placintar, acel soi mai lunguiet, insa ulterior am incercat si dovleacul „american”, cel cu o forma rotunda turtita la capete si mi se pare mult mai aromat si mai dulce, asadar mai potrivit pentru placinte.

Asadar, pentru tarta vom avea nevoie de faina de migdale, ulei de cocos si 2 linguri de indulcitor lichid, cum ar fi miere sau sirop de artar, un ou (sau 2-3 linguri de apa, pentru varianta vegana). Pentru umplutura avem nevoie in primul rand sa facem acel mix de condimente pentru a ii da aroma specifica. Scortisoara de Ceylon este nelipsita. Atentie ca aceasta chiar sa fie scortisoara de CEYLON, pentru ca este cea mai aromata si in forma ei cea mai pura. Mai avem nevoie de nucsoara macinata, ghimbir pudra si cuisoare razuite, precum si putin zahar de cocos si indulcitor lichid ( sau indulcitor de stevie, daca vrem sa tinem carbodihratii la un nivel minim), un praf de sare si… hop pe canapea cu ceaiul si cartea in brate! <3

Va las reteta exacta mai jos si abia astept sa imi spuneti daca o incercati si cum v-a iesit !

Tarta low-carb cu dovleac
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
16 felii 20 min
Timp de gatire
50 min
Portii Timp de preparare
16 felii 20 min
Timp de gatire
50 min
Tarta low-carb cu dovleac
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
16 felii 20 min
Timp de gatire
50 min
Portii Timp de preparare
16 felii 20 min
Timp de gatire
50 min
Ingrediente
Crusta
  • 240 g faina migdale
  • 2 linguri sirop artar/miere/indulcitor stevie
  • 3 linguri ulei cocos
  • 1 praf sare
Umplutura dovleac
  • 550 g piure dovleac
  • 60 ml sirop artar/miere
  • 55 g zahar cocos
  • 15 ml ulei cocos
  • 17 g amidon porumb
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1/3 lingurita nucsoara macinata
  • 1/3 lingurita ghimbir macinat
  • 1/3 lingurita cuisoare macinate
  • 1 praf sare
Portii: felii
Etape
  1. 1. Punem dovleacul la copt timp de aproximativ 40 de minute pana vedem ca acesta este facut, incercandu-l cu o scobitoare. Inainte de a il pune la copt, acesta trebuie intepat pe alocuri cu furculita, ca sa poata "rasufla" in timpul coacerii.
  2. 2. Intre timp, pregatim crusta. Amestecam faina de migdale cu praful de sare, adaugam indulcitorul ales, uleiul de cocos si amestecam. Adaugam si oul sau apa, pentru varianta vegana si amestecam. Tapetam o forma de tarta cu ulei si faina de ovaz sau faina integrala, sau cu hartie de copt si modelam compozitia in forma. O dam la cuptor la 160 de grade cat timp facem umplutura.
  3. 3. Pisam dovleacul copt pana il trasformam in piure. Apoi adaugam toate ingredientele pentru compozite in blender si le amestecam cateva secunde pana s-au incorporat.
  4. 4. Scoatem crusta care a stat aproximatic 10 minute singura la copt si adaugam compozitia. O sa stea impreuna la 160 de grade timp de o ora, pana vedem ca s-a intarit compozitia si ca prinde o culoare maro. Crusta va fi mai inchisa la culoare decat o crusta normala, pentru ca faina de migdale prinde aceasta culoare daca este lasata mai mult la copt.
  5. 5. Putem face o frisca din crema de cocos, pe care o batem pana devine spuma si sa o punem deasupra placintei. Enjoy!
Partajeaza reteta