Recunosc, prima oara cand am auzit de shakshuka nici nu eram sigura ca pronunt bine denumirea. Stiam de shakshuka de la tata, care fusese in Israel cu mult inaintea mea si se intorsese de acolo cu tot felul de povesti despre mancarea evreiasca incredibil de gustoasa. Apoi, o tot vedeam prin diverse bistro-uri si am zis sa incerc sa fac si eu acasa, prea imi facea cu ochiul.

Cu sinceritate pot sa spun ca nu mi-a iesit deloc ca cea din Israel. Si am aflat mai tarziu de ce. Insa, dupa ce m-am intors din calatoria mea in Tel-Aviv, am tot repetat reteta pana am reusit sa fac ceva similar. Dar avand in vedere ca am mancat intr-un restaurant super cunoscut DOAR pentru shakshuka lor exceptionala ( Dr. Shakshuka se numea) din Tel-Aviv, greu de crezut ca cineva ar putea sa reproduca cu exactitate savoarea din farfuriile de acolo. Asadar, inainte sa va dau reteta pentru shaksouka, haideti sa va explic putin ce este.

Ce este shakshuka?

Cred ca inca sunt persoane care nu au auzit de acest fel de mancare super delicios si care stramba din nas la denumire, pentru ca suna a ceva complicat. Insa, de fapt, este foarte simplu. Shakshuka este un fel de mancare oriental, care presupune oua, rosii, ardei si….cam atat! Bine, mai are si o ceapa si cateva condimente. Practic, este ca un „ghiveci” de rosii facut in tigaie, peste care se sparg oua.

Este ideala pentru micul dejun pentru ca :

  1. se face super rapid (aproximativ 20 de minute)
  2. este bogata in proteine (din oua)
  3. este absolut delicioasa si asta iti da o buna dispozitie pentru toata ziua 😀

De ce este sanatoasa shakshuka?

Prima oara cand am mancat shakshuka in Tel-Aviv, mi s-a parut atat de buna, incat ma gandeam „nu are cum sa fie chiar atat de sanatoasa”. Oare ce contine? Oare cat pot sa mananc? Oare ingrasa?

Ei bine, shakshuka este un fel de mancare super sanatos, pentru ca are numai legume proaspete si oua, care nu sunt prajite, ci sunt mai degraba „posate”  in sucul de rosii si aburul acestora. Va spuneam mai devreme ca stiu de ce shakshuka mea nu era ca cea din Israel. Am aflat ulterior ca secretul acestui mic dejun oriental este adaugarea a una sau doua lingurite de zahar pentru a „indulci” si mai mult aromele din el. Insa, din motive evidente, reteta mea nu contine acest mic truc si nici nu incurajez, pentru ca rosiile au si asa destul de mult zahar.

Deci, daca ramanem la o reteta simpla, doar din legume proaspete, condimente si oua de casa, shakshuka este un mic dejun super sanatos, nutritiv, absolut demential de aromat, cu o textura calda ce mangaie cerul gurii la prima ora a diminetii.

Haideti sa trecem la treaba si sa facem o shakshuka de te lingi pe degete!

 

Shakshuka - oua in sos de rosii
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
2 persoane 5 minute
Timp de gatire
20 minute
Portii Timp de preparare
2 persoane 5 minute
Timp de gatire
20 minute
Shakshuka - oua in sos de rosii
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
2 persoane 5 minute
Timp de gatire
20 minute
Portii Timp de preparare
2 persoane 5 minute
Timp de gatire
20 minute
Ingrediente
  • 2 ardei capia
  • 2 rosii mari proaspete si zemoase
  • 100 ml sos de rosii facut in casa sau cumparat (cu grija la ce contine)
  • 2 catei usturoi
  • o ceapa
  • o lingura ulei de masline
  • 2 oua
  • 1 lingurita turmeric
  • 1 lingurita chimion
  • 1 lingurita boia dulce/paprika
  • sare
  • piper
Portii: persoane
Etape
  1. 1. Incepem prin a taia fasii subtiri ceapa si ardeiul capia. Rosiile se taie cubulete. Se poate folosi si o conserva de rosii cuburi, insa daca folosim rosii proaspete si putin sos facut de noi sau cumparat cu grija, reteta e mult mai aromata.
  2. 2. Se caleste usor ceapa in uleiul de masline, pana devine moale. Se adauga si ardeiul si se calesc impreuna pana se inmoaie si fasiile de ardei.
  3. 3.Se adauga rosiile taiate cuburi si sosul (sau conserva) si condimentele mentionate mai sus : chimion, boia dulce, turmeric, sare si piper, dupa gust. Eu am aproximat cate o lingurita din fiecare, insa puteti schimba cantitatile in functie de preferinte.
  4. 4. Se lasa acoperit sosul, la foc mic, aproximativ 15 minute.
  5. 5. Dupa cele 15 minute se sparg 2 oua peste sosul de pe foc, facandu-se inainte o mica scobitura in locul unde spargem oul. Reteta este cu un ou/portie, insa daca doriti mai multe puteti sa dublati cantitatea.
  6. 6. Se mai lasa acoperit la foc mic inca 5-10 minute, pana cand oul este facut. Atentie, galbenusul trebuie sa ramana moale!
  7. 7. Se presara cu patrunjel. Mie imi place sa pun si sos de tahini deasupra, insa voi o puteti servi cu ce doriti : paine integrala proaspata, o salata de cruditati, masline, ciuperci sau orice va trece prin cap.
  8. 8. Se savureaza cu placere !
Notitele retetei

Daca ti-a placut aceasta reteta, incearca si celelte retete din categoria in bucataria mea !

Partajeaza reteta