Chiar daca e Septembrie, vara inca nu ne-a parasit de tot. Afara este inca foarte cald, soarele straluceste pe cer si atmosfera de vacanta inca pluteste in aer. Asta inseamna ca ne mai putem bucura inca putin de darurile cele mai de pret ale verii, care pentru mine sunt fructele de sezon! In piete, pe tarabe, dar si in supermarketuri, inca mai gasim piersici si nectarine, pe care eu le ador atat de tare si mereu abia astept vara ca sa pot sa le mananc proaspete si zemoase, in toata dulceata lor.

Ce pregatim bun cu aceste piersici?

Piersicile sunt minunate in compoturi, gemuri, torturi, sarlote si tot felul de minunatii, care ne amintesc de copilarie si pe care le indragim. Insa, eu vin inspre voi cu o reteta ceva mai deosebita si destul de diferita de tarta clasica de piersici, cu care v-ati obisnuit, insa super usor de facut si mai ales sanatoasa! Numai buna de incercat acum, la inceput de Septembrie, desi v-as sugera sa bagati bine cateva piersici la congelator pentru anotimpul rece, pentru ca o sa va placa atat de tare, incat o sa vreti sa o savurati tot anul  (eu m-am indragostit de ea).

Este vorba despre o tarta cu piersici, dar nu orice tarta, ci una cu o textura super crunchy si crispy, plina de nuci aromate, invelita cu fulgi de ovaz, tavalita prin scortisoara si rasfatata cu inghetata de vanilie si sos de caramel. Suna demential, asa-i? Nu mai spun ca nu contine zahar rafinat, poate fi facuta foarte usor fara gluten (alegand fulgi de ovaz fara gluten) si este o combinatie de texturi absolut orgasmica pentru papilele gustative: textura tare si grunjoasa a nucilor si ovazului cu cea fina a inghetatei de vanilie….

Gata, eu deja am apa in gura, deci nu va mai tin de vorba si va dau direct reteta sa o incercati si voi !

Tarta crunchy cu piersici si ovaz (peach crisp)
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
4 people 20
Timp de gatire
40
Portii Timp de preparare
4 people 20
Timp de gatire
40
Tarta crunchy cu piersici si ovaz (peach crisp)
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
4 people 20
Timp de gatire
40
Portii Timp de preparare
4 people 20
Timp de gatire
40
Ingrediente
  • 6 piersici *bine coapte, taiate felii subtiri
  • 2 lg sirop de artar/miere/sirop de agave
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 100 g ovaz mare
  • 100 g nuci pecan *pot fi si nuci obisnuite
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 varf lingurita nucsoara
  • 1 lingura zahar de cocos
  • 50 g ulei de cocos *topit
Portii: people
Etape
  1. 1. Preincalzim cuptorul la 170 de grade celsius si ungem o tava rotunda, tigaie sau vas de yena cu ulei de cocos (sau unt, daca nu tineti ca reteta sa fie vegana). Intr-un bol amestecam piersicile cu scortisoara, nucsoara, vanilia, siropul de artar si le lasam deoparte cat preparam "umplutura".
  2. 2.Punem jumatate din cantitatea de ovaz si de nuci intr-un blender si le pulsam cateva secunde pana se maruntesc. Le amestecam pe acestea cu cealalta jumatate din cantitatea de ovaz si de nuci, nemaruntite. Adaugam zaharul de cocos (putem inlocui cu miere sau sirop de artar), uleiul de cocos, inca putina scortisoara si un varf de sare. Amestecam.
  3. Luam aproximativ o treime din acest amestec si il transferam in bolul cu piersicile, combinandu-le. Punem amestecul de piersici in tigaie, iar peste, punem restul amestecului de ovaz si nuci.
  4. Coacem tarta de piersici si ovaz 40-50 de minute, pana vedem ca prinde o tenta aurie. Ca sa fim siguri ca piersicile sunt coapte, le putem intepa cu o furculita - ar trebui sa fie moi.
  5. Pentru sosul de caramel, combinam 50 g de zahar de cocos cu 60 g de apa, un varf de sare, o lingurita de esenta de vanilie si 50 ml de lapte de cocos la conserva. Le punem pe foc pana dau in clocot apoi lasam la temperatura mica aproximativ 15 minute pana textura devine groasa.
  6. Puntem inghetata de vanilie peste (ar fi super sa fie si aceea facuta de noi, dar ca rasfat merge sa cumparam una super delicioasa de la magazin), sosul de caramel si savuram cu placere!
Notitele retetei

Daca iti place reteta de tarta cu piersici, s-ar putea sa iti placa si reteta de banana bread (pentru cand se duce sezonul piersicilor). 😀

Partajeaza reteta