Tarta crunchy cu piersici si ovaz (peach crisp)
Portii Timp de preparare
4people 20
Timp de gatire
40
Portii Timp de preparare
4people 20
Timp de gatire
40
Ingrediente
  • 6 piersici*bine coapte, taiate felii subtiri
  • 2lg sirop de artar/miere/sirop de agave
  • 1lingurita esenta de vanilie
  • 100g ovaz mare
  • 100g nuci pecan*pot fi si nuci obisnuite
  • 1lingurita scortisoara
  • 1 varflingurita nucsoara
  • 1lingura zahar de cocos
  • 50g ulei de cocos*topit
Etape
  1. 1. Preincalzim cuptorul la 170 de grade celsius si ungem o tava rotunda, tigaie sau vas de yena cu ulei de cocos (sau unt, daca nu tineti ca reteta sa fie vegana). Intr-un bol amestecam piersicile cu scortisoara, nucsoara, vanilia, siropul de artar si le lasam deoparte cat preparam „umplutura”.
  2. 2.Punem jumatate din cantitatea de ovaz si de nuci intr-un blender si le pulsam cateva secunde pana se maruntesc. Le amestecam pe acestea cu cealalta jumatate din cantitatea de ovaz si de nuci, nemaruntite. Adaugam zaharul de cocos (putem inlocui cu miere sau sirop de artar), uleiul de cocos, inca putina scortisoara si un varf de sare. Amestecam.
  3. Luam aproximativ o treime din acest amestec si il transferam in bolul cu piersicile, combinandu-le. Punem amestecul de piersici in tigaie, iar peste, punem restul amestecului de ovaz si nuci.
  4. Coacem tarta de piersici si ovaz 40-50 de minute, pana vedem ca prinde o tenta aurie. Ca sa fim siguri ca piersicile sunt coapte, le putem intepa cu o furculita – ar trebui sa fie moi.
  5. Pentru sosul de caramel, combinam 50 g de zahar de cocos cu 60 g de apa, un varf de sare, o lingurita de esenta de vanilie si 50 ml de lapte de cocos la conserva. Le punem pe foc pana dau in clocot apoi lasam la temperatura mica aproximativ 15 minute pana textura devine groasa.
  6. Puntem inghetata de vanilie peste (ar fi super sa fie si aceea facuta de noi, dar ca rasfat merge sa cumparam una super delicioasa de la magazin), sosul de caramel si savuram cu placere!
Notitele retetei

Daca iti place reteta de tarta cu piersici, s-ar putea sa iti placa si reteta de banana bread (pentru cand se duce sezonul piersicilor). 😀