Recunosc! De cand am descoperit banana bread, am facut o obsesie pentru ea. Ador sa mananc banana bread la micul dejun, langa o cafea neagra, sau ca și gustare, cand am o zi mai activa, fie ca  desert, cand am musafiri sau ma duc acasa la ai mei și le pregatesc ai lor. Este o reteta sanatoasa, satioasa si delicioasa, ideala de savurat ca atare, precum un chec, fie in combinatie cu altceva: gem, dulceata, unt de arahide etc., ca si o paine (de unde si denumirea).

Ce este banana bread?

Nefiind ceva foarte popular la noi in tara, cand vorbesc despre banana bread (si o fac des, pentru ca imi place foarte mult), primesc intrebarea „banana ce??” Adica … o paine din banane? Ce e asta? E dulce? E Sarata? Cum o mănânci? Pai, e un chec cu banane, mai pe românește. Dar un chec mult mai sanatos, mai nutritiv si mai delicios, decat orice chec traditional pe care l-am mancat vreodata.

Sunt multe retete si multe moduri de a prepara banana bread si cu sinceritate va spun ca de fiecare data imi iese diferit, cu toate ca reteta in principiu este aceeasi. Insa, m-am obisnuit sa masor ingredientele din ochi si cred ca de asta uneori îmi iese mai pufoasa sau mai tare, creste mai mult sau mai putin, e mai dulce sau nu. Asadar, experimentati pana simtiti ca e ce trebuie. Prima oara cand am facut-o a fost un dezastru complet, dar am uns-o cu unt de arahide si dulceata (fără zahăr) de coacaze si tot a fost buna. Siti cum se zice „Pizza is like sex, when it’s good is very good; when it’s bad, it’s still pretty good.” Ei bine, asta cred eu despre Banana Bread. 😀

De ce e sănătoasă banana bread?

Ok, aici o sa sara pe mine lumea țipând ca are mulți carbohidrați și gluten și așa mai departe . Perfect de acord, DAR (mereu exista un dar când vine vorba de banana bread) sa nu uitam de proprietatile nutritive ale bananelor, de faptul ca nu are zahar, de faptul ca este plina de fibre, asadar suficiente motive incat sa recunoastem ca este o varianta mult, mult mai sanatoasa (si mai gustoasa, daca ma intrebati) pentru orice chec de tip pandispan.

Reteta pe care v-o propun eu mai jos nu este cea mai clasica reteta, deoarece am vrut o varianta cat se poate de sanatoasa, asadar nu contine faina alba, zahar rafinat sau arome artificiale. In schimb, avem faina integrala (din grau spelta este cea mai buna varianta), sau -ce folosesc eu de obicei- faina de ovaz, care aduce un aport de fibre foarte bun. Avem bananele, care stim deja ca sunt bogate in potasiu, ce ajuta la sanatatea oaselor , dar si in vitamine, precum B6, A, E , C, acid folic si caroten. Pe langa acestea, eu adaug ciocolata neagra (intotdeauna cu un min de 75% cacao-aceasta cu indulcitor din stevie este preferata mea), care este o sursa de grasimi naturale, precum si nucile, care iau si ele parte la acest deliciu culinar.

Varianta de mai jos nu este vegana, deoarece contine ou (intotdeauna folosesc oua de la tara) si unt (pe care il las deseori deoparte in favoarea uleiului de cocos), insa reteta se poate personaliza dupa obiceiurile voastre alimentare. In loc de ou, se poate face un ou din seminte de chia sau seminte de in (o lingura de chia/seminte de in macinate cu 2 linguri de apa), pentru a lega compozitia.

Asadar, sa nu va mai tin de vorba si haide in bucatarie cu reteta  de mai jos sa preparam aceasta minunatie, ce merge perfect cu o zi de weekend linisit, cu o cana de cafea si o carte faina!

Banana Bread - chec cu banane
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
1 chec 10 minute
Timp de gatire Timp de asteptare
40 minute 30 minute
Portii Timp de preparare
1 chec 10 minute
Timp de gatire Timp de asteptare
40 minute 30 minute
Banana Bread - chec cu banane
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
1 chec 10 minute
Timp de gatire Timp de asteptare
40 minute 30 minute
Portii Timp de preparare
1 chec 10 minute
Timp de gatire Timp de asteptare
40 minute 30 minute
Ingrediente
  • 5-6 banane foarte bine coapte
  • 210 g faina integrala/faina de ovaz
  • 1 lingurita praf de copt
  • 50 g unt (puteti inlocui cu o lingura ulei de cocos)
  • 100 g ciocolata (eu folosesc ciocolata cu min75% cacao)
  • 100 g nuci
  • 1 lingura miere/sirop de artar *optional-daca doriti sa fie mai dulce
Portii:
Etape
  1. Se taie bananele si se pun pe foc in untul topit/ uleiul de cocos. Cand acestea s-au calit, le lasam deoparte, pana la racirea completa.
  2. Amestecam faina integrala (sau cea de ovaz) cu praful de copt, nucile taiate fin si ciocolata taiata bucatele foarte mici.
  3. Cand bananele s-au racit complet, incorportam cele 2 oua in compozitia de banane si ulteior combinam acest amestec cu cel uscat, de faina, cicolata si nuci.
  4. Tapetam o tava de chec cu unt/ulei de cocos si cu faina, turnam compozitia. Lasam la cuptor circa 40-50 de minute, la 170 de grade.Putem verifica cu o scobitoare: cand aceasta iese curata, inseamna ca prajitura este gata.
  5. Lasam sa se raceasca si savuram cu placere. Daca ati optat pentru varianta fara niciun indulcitor adaugat, puteti sa o ungeti cu dulceata, gem, unt de arahide si alte minunatii!
Notitele retetei

 

Daca ti-a placut aceasta reteta, incearca si reteta de budinca de chia, pentru un mic dejun sanatos.

Partajeaza reteta