Stilul meu de viata a trecut printr-o schimbare majora in ultimul an. Nu cu mult timp in urma aveam un stil de viata complet diferit si care nu-mi servea bine, incepand de la felul in care imi petreceam timpul liber, la obiceiurile alimentare, la rutina pe care o aveam, pana la mentalitate. Cred ca singurul aspect sanatos al persoanei care obinuiam sa fiu era sufletul, care m-a si ghidat spre trezire, auto-didactie, sete de cunoastere, spiritualitate si spre tot ceea ce insumeaza acum persoana care scrie randurile astea.
In acest mic ghid spre un trai mai sanatos, nu voi vorbi despre obiceiurile clasice, despre care stim cu totii ca trebuie practicate pentru o sanatate fizica sporita, precum alimentatia sanatoasa, exercitiul fizic sau hidratarea. Desigur, acestea sunt primordiale si stau la baza sanatatii noastre, insa pentru a maximiza toate eforturile noastre in acest sens, mintea si sufletul nu sunt de neglijat. Indiferent de cat de bio mancam, cate suplimente luam, cata apa bem sau cat de des mergem la sala, daca sufletul si mintea noastra nu sunt linistite, curate si sanatoase, fizicalitatea va avea intotdeauna de suferit, de aceea trebuie gasit un echilibru intre toate cele trei.
Echilibrul intre minte, trup si suflet nu este un lucru usor de atins si necesita ani de munca, excercitiu si dedicare, insa in urmatoarele randuri am sa iti spun cateva cuvinte despre 7 obiceiuri pentru un trai mai sanatos, al mintii si al trupului, care pentru mine stau ca punct de plecare in calatoria mea spre acest tel.
-
MEDITATIA
Desi sunt la inceput in practica meditatiei, nu cred ca pot sa insumez in cateva randuri cat de mult poate ajuta si ce face meditatia pentru sanatatea noastra, insa am sa incerc. Meditatia induce o stare de calm, liniste si pace, pentru ca in timpul meditatiei accesam undele care sunt responsabile de aceste stari.
Creierul nostru este mereu in alerta, iar mintea noastra este cea care controleaza corpul. Ei bine, meditatia vine ca un medicament in acest sens, deoarece – practicata cu regularitate – meditatia meditatiei ne invata cum sa fim noi in control asupra mintii, nu vice-versa. Astfel, gestionam mult mai bine stresul cotidian, traim in prezent, proiectam sentimente pozitive, luam decizii mai bune, devenim mai linistiti, calmi si eventual … fericiti in adevaratul sens. Toate acestea au efect direct asupra sanatatii noastre fizice.
De la a scapa de o deprindere nociva, la a invata un lucru nou, pana la a fi parte in vindecarea unei boli cronice, meditatia este cele mai sanatos obicei pe care poti sa il ai!
2. TREZITUL DEVREME
Trezitul devreme a devenit un obicei pe care nici macar nu il mai practic constient. Ma trezesc in fiecare zi intre 5:30-6:00 , fara ajutorul vreunei alarme. Chiar daca a inceput dintr-o necesitate, pentru ca era singura solutie pentru a avea mai mult timp pentru mine, s-a transformat intr-un stil de viata care imi serveste atat de mult bine, incat n-as putea sa-mi imaginez altfel.
Sa te trezesti inaintea tuturor iti da un sentiment de incredere si putere, esti mai productiv si in control asupra vietii tale. Asta, bineinteles, daca folosesti acele prime ore ale zilei in avantajul tau. Poti medita, face sport, citi, gati, scrie, invata o abilitate noua sau a lucra la o pasiune de-a ta.
3. TRAIESTE IN PREZENT
Un alt lucru pe care l-am invatat abia recent si care ma face mai sanatoasa in fiecare zi este traitul in prezent. Atunci cand suntem ancorati in trecut, suntem secati de energie, pe cand proiectia in viitor ne umple de griji si stres. Acestea devin stari permanente ce ne afecteaza sanatatea fizica.
In momentul in care atingem o stare de constientizare permanenta asupra prezentului nostru, acordam o importanta si o atentie sporita fiecarui moment, fiecarei experiente si fiecarui om cu care alegem sa ne petrecem timpul, devenim mult mai conectati la viata si stapani ai mintii noastre.
Atunci cand simti ca te pierzi in ganduri care provin din trecut, fie te gandesti mult prea mult la un eventiment ce nu stii daca va avea loc sau nu, incearca sa constientizezi locul in care te afli, oamenii care sunt in jurul tau, eventual sa atingi un obiect, pentru a putea reveni cu usurinta in momentul prezent.
4. ZAMBESTE MAI DES
Stiati ca atunci cand zambim, suntem cu adevarat mai fericiti? Desi de obicei oamenii zambesc doar in momente placute, studiile arata ca atunci cand zambim, creierul nostru elibereaza endorfine ce reduc stresul si imbunatatesc dispozitia, deci ne putem „pacali” efectiv mintea, zambind in orice situatie. De asemeni, zambetul elibereaza celule albe, care intaresc sistemul imunitar, acesta ducand si la o incredere de sine mai sporita, creativitate si productivitate.
In plus, suntem mult mai atragatori si mai abordabili atunci cand zambim.
5. PETRECE TIMP IN NATURA
V-ati intrebat vreodata de ce oamenii care traiesc la tara sunt mai sanatosi si traiesc mai mult? Aerul nociv al oraselor mari, alimentele procesate si rutina la care suntem supusi zilnic, toate fac din mediul citadin un factor daunator asupra sanatatii noastre. Bineinteles, nu putem cu totii (si nici nu ne dorim) sa traim in varf de munte toata viata. Insa, cel putin o data pe saptamana, o escapada in mijlocul naturii face extraordinar de bine mintii, sufletului si trupului nostru, deoarece natura are o putere terapeutica mai puternica decat credeti.
6.TINE UN JURNAL ZILNIC
Poate suna pueril si va aduce aminte de vremea copilariei, cand majoritatea dintre noi aveam jurnale ascunse in care ne scriam nazdravaniile. Insa, nu e nimic copilareste in a tine un jurnal zilnic. Fie ca este vorba despre un jurnal „clasic” in care notezi pe larg sentimentele pe care le-ai avut in ziua respectiva, fie despre unul in care doar notezi succint anumite evenimente, stari sau ganduri care au contat pentru tine, a tine un jurnal este un obicei foarte sanatos.
Este un mod foarte benefic de a iti exterioriza emotiile in cel mai sincer mod, eliberandu-ti astfel blocajele mentale. Scrisul stimuleaza activitatea cerebrala, incurajand dezvoltarea creativitatii, a imaginatiei si exprimarii elocvente, dar este recomandat si pe post de tehnica terapeutica, ajutand astfel la sanatatea noastra mentala.
7. PRACTICA RECUNOSTINTA
Nu cred ca e nevoie sa argumentez de ce e sanatos pentru mintea si sufletul nostru sa practicam zilnic recunostinta, insa totusi am sa o fac. Faptul ca recunoastem si dam credit binecuvantarilor din viata noastra, de la cele mai nesemnificative, pana la cele majore, este un obicei ce aduce fericire si contribuie la sanatatea noastra per ansamblu. Oamenii care practica recunostinta zilnic sunt mai putin stresati, au o energie mult mai pozitiva, sunt mai optimisti, iar asta duce la sanse mult mai mari de a avea succes in plan profesional, dar si personal.
Poti practica recunostinta in timpul meditatiei tale sau in jurnalul tau, mentionand sau scriind efectiv lucruri pentru care esti recunoscator, dar si prin obiceiuri zilnice, precum sa multumesti de fiecare data cand ai ocazia sau sa renunti la a te plange din orice nimic.
Stiu ca iti par atipice, insa incearca macar cateva din ele, sau introdu unul cate unul, treptat, in rutina ta zilnica si cu siguranta vei vedea cum viata ta capata o nota mai frumoasa. Esti mai linistit, mai productiv, mai pozitiv…deci, mai sanatos! Pentru mine, functioneaza zilnic.
Mi-ar placea foarte mult sa stiu ce obiceiuri practicati si voi, pentru sanatatea mintii si a sufletului?
Pentru alte sfaturi de sanatate, citeste si celelate articole din categoria LIFESTYLE. <3
2 comments