Recunosc ca te fiecare data cand auzeam acest nume de preparat prin restaurante, pana nu de mult, imi fugea gandul la soricelul din filmul animat Ratatouille. Insa, acum ma gandesc doar la savoarea legumelor din acest fel de mancare si la cat de aromat miroase atunci cand il scoti din cuptor. Este o reteta atat de sanatoasa si de usor de facut, numai buna pentru un pranz in familie.

Ce este Ratatouille?

Ratatouille (si aici nu ma refer la soricel), este un fel de mancare frantuzesc pe baza de legume, ca un fel de ghiveci la cuptor. Reteta de Ratatouille la cuptor are in componenta ei tot felul de legume si este destul de versatila, ceea ce e minunat atunci cand nu ai foarte multe ramanse prin camara. Este un preparat care iti permite sa te joci cu ingredientele si cu timpul de preparare, asadar il poti face dintr-o varietate de legume, ideea e sa ai un sos de rosii bun, niste ierburi, putin ulei de masline si…un cuptor!

Reteta mea de Ratatouille la cuptor contine dovlecel, vanata, cartof si ardei gras rosu, insa repet, puteti pune orice alte legume va plac. Mie imi place foarte mult cartoful langa alte legume in sos, deoarece spre deosebire de cartofii chips la cuptor sau preparati in alte feluri, sunt mult mai savurosi. De vanata si dovlecel, nu mai spun, iau atat de bine aroma ierburilor cu care sunt mangaiate incat sunt un adevarat rasfatat pentru gurmanzi.

Este un pranz sanatos si usor de preparat

Ratatouille la cuptor este o reteta foarte sanatoasa, deoarece contine doar legume, un minim de ulei de masline (la care puteti chiar renunta), sos de rosii si ierburi. Nu este numai un deliciu pentru vegani, ci si un preparat ce incanta orice persoana ce isi savureaza pranzul in tihna sau cu familia, fiind un amestec de culori, vitamine, minerale si gust!

Asadar, fara alte introduceri, iata reteta pentru un Ratatouille la cuptor, o idee numai buna de pranz sanatos si usor de preparat.

Ratatouille la cuptor
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
4 persoane 15 min
Timp de gatire
45 min
Portii Timp de preparare
4 persoane 15 min
Timp de gatire
45 min
Ratatouille la cuptor
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
4 persoane 15 min
Timp de gatire
45 min
Portii Timp de preparare
4 persoane 15 min
Timp de gatire
45 min
Ingrediente
  • 2 rosii bine coapte
  • 350 g sos de rosii (preferabiil facut in casa)
  • 4 catei usturoi
  • 2 cepe
  • 2 linguri ulei de masline
  • 2 ardei grasi rosii
  • 1 vanata
  • 1 dovlecel
  • 2 cartofi
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • busuioc
  • oregano
Portii: persoane
Etape
  1. 1. Se preicalzeste cuptorul la 180 de grade.
  2. 2. Mai intai se prepara sosul de rosii. Se calesc cateii de usturoi si ceapa in putin ulei de masline, la care se adauga rosiile bine coapte taiate cubulete sau pasate in blender sau date pe razatoare, plus putin sos de rosii din comert(sau suc) - de intalta calitate. Se lasa pe foc, amestecand din cand in cand, pana se formeaza textura specifica sosului. Se adauga busuioc si cimblu proaspat, sare si piper dupa gust. Acest sos il puteti face si in cantitati mai mari si pastra pana aveti nevoie de el. Puteti folosi si sos de rosii deja cumparat, desi e de preferat sa il faceti in casa.
  3. 3.Se taie rondele vanata, dovlecelul, cartoful si ardeiul gras feliute.
  4. 4.. Se pune sosul de rosii pe fundul unei tavi de copt sau a unei tigai de copt, peste care se pun legumele, alternand cate o feliuta din fiecare.
  5. 5.Se mai presara putin ulei de masline, amestecat cu cimbru si busuioc peste toata tava si se da la cuptor timp de aproximatic 40 de minute, pana s-au copt toate legumele.
  6. 6.Se savureaza ca atare, sau ca si garnitura la peste (sau friptura, pentru carnivori). Pofta buna!
Notitele retetei

Daca ti-a placut aceasta reteta, incearca si celelalte retete sanatoase incercate de mine, din categoria in bucataria mea!

Partajeaza reteta