Intotdeauna mi-a placut sa citesc. Consider ca cititul este unul dintre cele mai bune moduri de a-ti investi timpul, pornind de la carti de beletristica, pentru relaxare, pana la carti de dezvoltare personala sau de business, pentru informare si cunoastere ( carti, pe care btw, mi le iau de aici, pentru ca au mereu super promotii si sunt mai accesibile). Si pe buna dreptate, pentru ca cititul are extrem de multe beneficii,  atat pentru mintea noastra, cat si pentru suflet si spirit. Daca nu ma credeti pe cuvant, sunt nenumarate studii care demonstreaza asta 😀

Cu totii cunoastem beneficiile evidente ale cititului – faptul ca este cel mai util si la indemana mod de a afla orice informatie si de a ne imbogati bagajul de cunostinte intr-un anumit domeniu. Insa, poate nu ne gandim la ce ne aduce cititul pe termen lung si cum acesta ne dezvolta pe toate planurile. Iata mai jos cateva dintre cele mai importante beneficii ale cititului:

1.ANTRENEAZA CREIERUL

Ca orice alt muschi din corpul nostru, si creierul are nevoie de antrenament pentru a ramane puternic si sanatos. Pentru ca nu il putem antrena la sala, exercitiul pentru creierul nostru este…lectura! Cititul simuleaza activitatea cerebrala, antrenandu-ne astfel creierul. Pentru ca, printre alte beneficii, cititul dezvolta capacitatea de memorare, acesta poate sa incetineasca sau chiar sa previna anumite boli cerebrale, precum Alzheimer.

2. DEZVOLTA GANDIREA ANALITICA

Cititul dezvolta gandirea critica si analitica, ceea ce conduce la o capacitate de decizionare mult mai sporita. Cand citim, chiar si beletristica, suntem atenti la detalii si punem impreuna bucati de informatie din lecturile respective. Cititul dezvolta capacitatea de selectie a informatiilor, ceea ce inseamna ca luam decizii mai corecte, fiind abili sa selectam doar acele informatii pertinente si esentiale.

3. NASTE IDEI NOI

Un alt beneficiu esential al cititului este dezvoltarea creativitatii si imaginatiei. Pe langa faptul ca universul cartilor este un izvor nesecat de informatie pentru orice domeniu, acestea contribuie la dezvoltarea de abilitati si pasiuni, ce nasc idei noi. Fiind inspirati de ceea ce citim si lasandu-ne mintea sa zburde pe paginile cartilor din mainile noastre, putem sa ne trezim cu o idee scliptoare pe care sa o aplicam la locul de munca sau o pasiune ce nici nu stiam ca zace in noi!

4. IMBUNATATESTE RELATIILE SOCIALE

Un beneficiu de data aceasta indirect si neasteptat al cititului este acela ca imbunatateste relatiile sociale. Toata informatia acumulata din cartile pe care le citim se concretizeaza in subiecte de discutie noi pe care le putem aplica in orice context social. De asemeni, cititul imbogateste vocabularul si capacitatea de exprimare, astfel devenim mai elocventi in discutiile cu cei din jur.

5. DEZVOLTA CAPACITATEA DE CONCENTRARE

Atunci cand citim, suntem (daca lectura este de calitate) complet absorbiti in cartea sau bucata respectiva de informatie si lumea exterioara parca nu mai exista. Daca in activitatea noastra zilnica suntem obisnuiti sa facem multi-tasking, suntem bombardati de tehnologie si „prezenti” cu mintea in mai multe locuri deodata, cand citim ne abatem de la aceasta rutina. Cu toate ca avem impresia ca suntem productivi când ne împărțim atenția in mai multe locuri deodată, in realitate se intampla exact opusul. Ei bine, lectura vine ca un remediu in acest sens, deoarece canalizarea atentiei asupra unei singure surse de informatie sporeste, pe termen lung, productivitatea si focusul asupra taskurilor in viata de zi cu zi.

6. REDUCE STRESUL

Lectura este o activitate pe care o practicam si pentru relaxare, nu doar pentru a ne informa si a ne dezvolta profesional si personal. Atunci cand practicam cititul in scop recreational, acesta are un efect anti-stres incredibil. Faptul ca ne „pierdem” in paginile unei povesti fascinante si traim efectiv povestea respectiva, cumva transpunand-ne in realitatea unei carti, ne permite sa ne detasam de la stresul cotidian si elibereaza tensiunea.

7. ESTE O TERAPIE ACCESIBILA

Spun acest lucru prin prisma efectului terapeutic anti-stres al lecturii, despre care am mentionat anterior, insa si din al punct de vedere. Subiectele anumitor carti (de exemplu cele de spirtualitate) este posibil sa aduca o stare de pace si liniste interioara, fiind efectiv o terapie pentru suflet. De asemeni, cartile de dezvoltare personala ne ajuta efectiv sa depasim diverse traume sau provocari din viata noastra, fiind in acelasi timp motivationale, dar si ghizi in parcursul nostru.

 

Asadar, indiferent de motivul pentru care citim, fie ca ne informam asupra unui subiect ce prezinta interes, fie ca pentru relaxare, cititul aduce beneficii majore asupra mintii si sufletului nostru, fiind astfel un obicei ce contribuie major la dezvoltarea noastra, pe toate planurile.

Daca ti-a placut acest articol, te invit sa citesti si articolul meu cu 7 obiceiuri pentru a trai mai sanatos, ce vin in completarea lecturii .