Cine nu adora un carrot cake aromat si delicios? Recunosc ca nu as refuza niciodata o felie de carrot cake cu crema de branza. Este unul din deserturile mele preferate. Asadar, am facut o varianta usor mai sanatoasa decat clasicul carrot cake copt, un carrot cake raw vegan, la fel de delicios!

Despre pasiunea mea pentru torturi raw-vegane am mai povestit aici (unde gasiti si o alta reteta de tort raw). Iubesc sa fac torturi raw-vegane. Mi se pare absolut fascinant cum poti gasi gusturi atat de similare cu cele din produse animale, in niste ingrediente ce provin din natura. Prietenii mei care au gustat acest carrot cake raw-vegan mi-au spus ca seamana foarte tare crema este exact cu o crema de branza autentica!

Carrot cake raw-vegan, rapid si delicios

Acest tort este foarte usor de facut. Necesita maximum 10 ingrediente, niciun fel de coacere, vreo 30 de minute de preparare in total. Cred ca partea grea vine dupa ce l-ai preparat, caci trebuie sa astepti vreo 3 ore sa se congeleze 😀

Dar asteptarea merita fiecare minut, crede-ma! Tortul este plin de arome de scortisoara, nucsoara si ghimbir, indulcit natural cu miere si curmale. Crema este super racoritoare, usor acrisoara si destul de lejera (pentru o crema raw), deci tortul este numai bun pentru o zi de vara. Eu ador sa il fac in weekenduri si sa il impart cu prietenii si familia. Este un desert care bucura intotdeauna atat pe cei mici, cat si pe cei mari.

Nu am sa ma duc in zona in care sa zic ca este un tort super sanatos, dar cu siguranta este mai nutritiv decat un tort clasic:

  • morcovul isi va pastra valorile nutritive, pentru ca nu este copt.
  • nu contine gluten: blatul este din morcov si faina de cocos,  indulcit doar din curmale.
  • continutul de zahar este destul de redus, caci mai adaugam doar in crema vreo 2-3 linguri de miere.

L-am facut deja de foarte multe ori si de fiecare data l-am decorat diferit. Dar imi place sa folosesc bilutele carrot cake la decor, pentru care aveti reteta aici. Insa jucati-va cu imaginatia! Uneori am pus baby carrots pe el, pe care i-am mancat o data cu tortul. Poate suna putin ciudat, dar morcovii sunt una dintre gustarile mele preferate :))

Reteta de mai jos este pentru un tort micut si subtire, care va servi cu succes 10 oameni. Pentru un tort cu un aspect mai „festiv”, sau pentru o ocazie mai speciala, puteti dubla cantitatile si sa il faceti mai inalt. Fie dublati doar blatul si astfel aveti un tort cu un fel de „glazura” din crema de branza, fie ambele cantitati si va fi mai echilibrat. Puteti sa alternati straturile, astfel incat sa aveti 4 straturi diferite si va arata super bine. Atentie insa daca faceti astfel, caci va trebuie mai multa rabdare. Fiecare strat trebuie sa se intareasca inainte de al pune celalalt, asa ca si timpul de preparare se va dubla, nu doar cantitatea. Dar merita efortul, pentru o zi de nastere sau o sarbatoare in familie 🙂

Tortul se poate pastra in congelator pana la 3 luni.

Gata, sa trecem la reteta! Daca il faci, mi-ar placea sa vad rezultatul, asa ca da-mi un tag @ioanaath. Hope you like it <3 

Carrot cake raw-vegan
Imprima reteta
Portii
10 portii
Timp de gatire Timp de asteptare
30 minute min 3 ore
Portii
10 portii
Timp de gatire Timp de asteptare
30 minute min 3 ore
Carrot cake raw-vegan
Imprima reteta
Portii
10 portii
Timp de gatire Timp de asteptare
30 minute min 3 ore
Portii
10 portii
Timp de gatire Timp de asteptare
30 minute min 3 ore
Ingrediente
Pentru blat:
  • 200 g curmale
  • 150 g nuci romanesti
  • 110 g morcov ras (2 morcovi medii)
  • 40 g faina de cocos * vezi note pentru inlocuitori
  • 20 g stafide (o mana)
  • 1 lgt scortisoara
  • 1/2 lgt ghimbir macinat
  • 1/2 lgt nucsoara macinata
  • 1 lgt extract de vanilie
Pentru crema
  • 150 g caju (hidratat peste noapte in apa)
  • 60 g crema cocos (sau lapte de cocos la cutie, full-fat)
  • 60 g ulei de cocos
  • 2 linguri miere/sirop de artar
  • 1/2 lamaie (suc)
  • 1 lgt vanilie
Portii: portii
Etape
  1. Tapetam o forma mica de tort detasabila cu hartie de copt. Pe margini putem sa ungem putin ulei de cocos ca sa se desfaca mai usor.
  2. 1. Pentru blat, punem nucile intr-un procesor si le macinam cateva secunde. Curmalele le hidratam vreo 10 minute in apa calda, apoi le stoarcem si le adaugam peste nuca. Blendam putin, apoi adaugam toate celelte ingrediente, mai putin stafidele.
  3. Punem totul intr-un bol si adaugam si stafidele. Punem in forma, niveland cu o lingura. Dam la congelator cat timp facem crema.
  4. Pentru crema, topim uleiul de cocos. Avem grija ca ingredientele sa fie la temperatura camerei. Blendam in prima faza caju hidratat cu uleiul de cocos, crema si sucul de lamaie, pana se omogenizeaza. Adaugam esenta de vanilie si mierea si blendam pana devine o crema fina. Eu fac toata treaba asta cu un blender nu foarte performant si iese foarte bine, doar ca e nevoie de ceva mai mult timp.
  5. Crema se toarna peste blat si se da inapoi la congelator cel putin 3 ore, pana se intareste. Se scoate cu vreo 10-15 minute inainte sa il taiem, ca sa se taie mai usor.
  6. Decorati dupa bunul plac si enjoy!
Notitele retetei

*daca nu ai faina de cocos, poti inlocui cu faina de ovaz sau de migdale

Daca ti-a placut acesta reteta, incearca si alte retete DIN BUCATARIA MEA.

Partajeaza reteta