O digestie sanatoasa se bazeaza pe un consum optim de fibre, insa multi dintre noi neglijam acest aspect. Astfel, ne trezim cu tot felul de probleme digestive, de la constipatie, la balonare, dureri abdominale. Un aport suficient de fibre in alimentatie poate imbunatati considerabil sanatatea noastra digestiva, aducand si alte beneficii pe parcurs.


De la probleme digestive la sanatate

Imi aduce o mare incantare sa vorbesc aici despre importanta fibrelor si sa impartasesc din „invataturile” mele. Pana acum aproximativ 2 ani m-am confruntat in mod regulat cu probleme de digestie si nu aveam idee ce impact pot avea cateva schimbari minore asupra sanatatii noastre digestive. Am mai povestit si in alte articole care a fost momentul in care mi-am schimbat stilul de viata si m-am orientat catre o dieta bazata pe plante, insa nu am vorbit niciodata despre cum m-a ajutat concret aceasta tranzitie.

Ei bine, cred ca cel mai mare beneficiu pe care l-am observat la scurt timp au fost imbunatatirile in digestia mea. Pur si simplu revenise la normal, nu mai aveam episoade de constipatie sau dureri abdonimale. Atunci am inteles importanta fibrelor in alimentatie si am inceput sa urmaresc constient aportul de fibre pe care mi-l luam din alimente.

Care este importanta fibrelor in alimentatie?

In primul rand, este foarte important sa intelegem ce sunt fibrele si cum functioneaza ele. Fibrele sunt componente ale alimentelor vegetale, care nu se digera si nu se absorb. Practic, ele trec nemodificate prin tubul digestiv, facilitand astfel digestia. Fibrele sunt esentiale pentru sanatatea digestiva si pentru intregul organism, avand beneficii precum:

  • ofera o senzatie de satietate indelungata, ajutand astfel la mentinerea unei greutati sanatoase;
  • regleaza zaharul din sange, scazand riscul de boli precum diabetul;
  • mentin un nivel normal al colesterolului, reducand astfel riscul bolilor cardiovasculare;
  • au rol prebiotic, echilibrand flora intestinala.

Ce alimente contin fibre?

Fibrele se gasesc doar in alimentele vegetale, fiind de 2 tipuri: fibre solubile (se dizolva in apa) si fibre insolubile.

Fibrele solubile sunt componentele din interiorul vegetalelor. Ele se regasesc in alimente precum:

— ovaz

— fructe (in special banane, mere)

— legume ( precum morcovi, cartofi)

— leguminoase (linte, naut,etc)

— seminte de in, plus multe alte alimente de natura vegetala.

Fibrele insolubile se regasesc in peretele celulelor vegetale ale alimentelor precum:

— tarate de grau

— nuci si seminte

— cereale integrale

Foarte multe tipuri de alimente contin atat fibre solubile, cat si insolubile, de aceea trebuie sa introducem cat mai multe vegetale in alimentatia noastra. Dar cum stim cat este suficient?

Ei bine, studiile arata ca avem nevoie de o cantitate de 20-35 g de fibre/zi*, desi majoritatea adultilor consuma mai putin de 15 grame. Nu e de mirare ca multi dintre noi ne confruntam cu probleme ale tranzitului intestinal! Din fericire, sunt cateva masuri pe care le putem lua pentru a creste aportul de fibre din alimentatie.

Cum crestem aportul de fibre din alimentatie?

Trebuie sa tinem cont in primul rand de faptul ca aportul de fibre trebuie crescut treptat, pentru ca organismul sa nu primeasca un „soc” (in special daca suntem printre cei care consuma foarte putine fibre). Mici schimbari in stilul nostru de viata vor duce la cresterea treptata si sigura a fibrelor din alimentatie, astfel:

  • sa inlocuim produselor rafinate, albe, cu variantele lor inegrale. Procesul de rafinare al granelor „dezbraca” celula de toate fibrele, care se afla in invelisul ei. Alegand varianele integrale, cat mai putin rafinate, ne asiguram ca beneficiem de toti nutrientii din acele alimente.
  • sa consumam fructele intregi, in locul sucurilor. Astfel ne asiguram ca nu pierdem fibrele, care raman deseori in pulpa.
  • sa introducem in alimentatie 3 portii de leguminoase pe saptamana. Aici gasesti o reteta de curry cu naut, care iti asigura cel putin o portie de fibre!
  • cat mai multe legume proaspete in alimentatie. Cand ai pofta de un snack, rontaie niste morcovi proaspeti. Eu ii ador!
  • daca totusi iti este greu sa urmaresti cantitatea de fibre si sa faci toate aceste schimbari, poti incerca un produs pe baza de fibre, precum OptiFibre.

Ce este OptiFibre si cum se foloseste?

Multi dintre noi suntem atat de prinsi in rutina zilnica uneori, incat pierdem din vedere consumul de fibre. Poate uitam de cele 5 portii de legume, de micul dejun, sau de cerealele integrale. Am fost atat de incantata cand am aflat ca exista un produs ca OptiFibre, care usureaza tot acest proces.

OptiFibre contine 100% fibre solubile obtinute din guma de guar, care reprezinta nutrienti pentru flora noastra intestinala. Acestea sustin sistemul digestiv pe termen lung si regleaza transitul intestinal. Dupa cum povesteam mai devreme, fibrele solubile se dizolva in apa, asadar OptiFibre se dizolva complet in lichide reci sau calde, dar si in alimente moi, precum supe sau iaurturi.

Cum se foloseste OptiFibre?

Se incepe cu o masura, iar consumul se creste treptat, ca si in cazul fibrelor alimentare. Este indicat sa se administreze cel putin 3 saptamani, pentru ca tranzitul intestinal sa se regleze complet, insa poate fi folosit pe termen lung fara efecte adverse.

Ce este bine de stiut despre OptiFibre:

 ⇒ NU are gust si nici miros

⇒ se dizolva complet in lichide si alimente moi

⇒ 100% de origine vegetala

⇒ poate fi folosit de oricine, indiferent de varsta (chiar si de femei care alapteaza)

Mai multe informatii despre produs, dar si multe altele despre fibre si alimentele in care le gasim, sunt pe site-ul lor: https://www.nestlehealthscience.ro/optifibre/ce-este-optifibre  .

Eu sunt super incantata de OptiFibre, sunt la a 2-a saptamana de cand il folosesc. 

Insa, este foarte important sa avem o alimentatie echilibrata. Consumul de fructe si legume, cereale integrale, nuci si leguminoase binecuvanteaza intreg organismul cu sanatate si vitalitate. Hidratarea si miscarea fizica nu sunt nici ele de lasat deoparte. 

Sper ca v-a ajutat experienta mea si aceasta informatie. Mie mi-a prins tare bine sa invat despre fibre si cat de importante sunt in alimentatia noastra 🙂

*date conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii

Voi consumati suficiente fibre? Din ce alimente cu predominanta fibrele?