Ciudat titlu pentru un desert, asa-i? Ce or fi alea bilute cu morcov?
Poate ati auzit de clasicul tort cu morcovi (carrot cake), atat de indragit in cafenele, aromatizat cu scortisoara si nucsoara, dulce si reconfortant. Ei bine, bilutele cu morcov pornesc de la reteta clasica de tort cu morcov, insa sunt o varianta raw, mai compacta, mai rapida si mai sanatoasa, ideale ca si gustare sau desert.
De ce sa punem morcov intr-un desert?
Probabil majoritatea oamenilor ar stramba din nas când aud morcov si desert in aceeasi propozitie, insa mie mi-au placut intotdeauna morcovii si ii mananc ca atare ori de cate ori am pofta sa rontai ceva bun, dar si sanatos. Nu mai spun de tortul cu morcovi, care mi-a placut extraordinar de tare de prima oara când l-am gustat intr-un Starbucks, insa care, din nefericire, nu este chiar atat de sanatos. (promit ca vin si cu o reteta de tort cu morcovi sanatos cat de curând).
Morcovul este ideal pentru a fi folosit intr-un desert deoarece, chiar daca este o leguma, are un gust subtil dulce, care in combinatie cu alte arome (scortisoara si nucsoara), are o savoare deosebita si interesanta. Pe langa gustul dulceag al morcovilor, acestia au o gramada de beneficii pentru sanatate.
In primul rand, contin beta-caroten, care intareste sistemul imunitar si protejeaza impotriva diverselor afectiuni. Acesta contine vitamina E, care reduce colesterolul, protejând astfel inima. Este si o sursa importanta de antioxidanti, cunoscuti pentru protectia pe care o ofera organismului nostru fata de diverse tipuri de cancer. Impreuna cu vitamina C, betacarotenul ajuta si sistemul respirator, marind capacitatea pulmonara.
Pe langa bine cunoscutul betacaroten, morcovii aduc un aport esential de fibre, precum si de alte vitamine ce se gasesc in acestia : vitamina A, vitamina B1, B2, B6 si vitaminele C si E, dupa cum am spus mai devreme. Sarurile minerale dar si celelalte componente ale morcovului, fac din acestia un aliat puternic ai sanatatii, care ne energizeaza, vitalizeaza, calmeaza, regenereaza si aduc numai bucurie corpului nostru. Si, revenind la reteta noastra, aduc bucurie si papilelor gustative, in aceste bilute cu morcov.
De ce avem nevoie pentru bilutele cu morcovi?
Este mult mai simplu decat va puteti imagina si aveti nevoie de 3 ingrediente de baza si cateva condimente pe care sigur le aveti prin casa.
Primul si cel mai evident ingredient, este morcovul ! Un singur morcov va va ajunge pentru aproximativ 12 bilute fiind suficient incat sa se simta in reteta, dar sa nu predomine si sa se combine perfect cu celelte ingrediente.
In al doilea rand, aveti nevoie de ovaz fin. De preferat ar fi sa le facem cu niste fulgi de ovaz fini, fara gluten, insa daca nu aveti o intoleranta sau nu tineti neaparat la acest aspect, orice fel de ovaz fin este in regula. Mai aveti nevoie de curmale fara samburi, care îndulcesc toata reteta dar o si leaga. Curmalele trebuie hidratate 15 min in apa fierbinte si facute pasta, inainte de a fi puse in compozitie.
In ceea ce priveste aromatizarea acestui desert rapid si sanatos cu morcov, aveti nevoie de un praf de scortisoara ceylon, putina nucsoara, extract de vanilie si eventual putin sirop de agave/artar/miere, pentru a mai indulci compozitia.
Iar acum, reteta pas cu pas.
- 1 morcov ras fin
- 50 g fulgi de ovaz fini *fara gluten
- 50 g curmale fara samburi *facute pasta
- 1 lingura sirop agave (sau sirop de artar,miere)
- 1 lingurita scortisoara
- 1 varf cutit nuscoara
- 1 lingurita extract de vanilie
- 1 praf sare
- 1. Curmalele se acopera cu apa fierbinte timp de 15 minute, dupa care se scurg de apa si se fac pasta in blender, impreuna cu un praf de sare.
- 2.Morcovul se da pe razatoarea mica si se amesteca cu curmalele.
- 3. Se adauga fulgii de ovaz, scortisoara, vanilia si nucsoara. Eu le-am amestecat pe toate intr-un bol, insa le puteti amesteca si in blender, pulsand doar de cateva ori (compozitia trebuie sa ramana modelabila, nu sa se faca "pasta)".
- 4. Se adauga îndulcitorul natural preferat, dupa gust. Se formeaza in maini bilute. Se dau prin fulgi de ovaz, seminte de susan sau nuci macinate.
- 5. Se lasa la frigider minim 2 ore pana se intaresc, apoi se savureaza cu placere!
Am inlocuit curmalele cu stafide si fulgii de ovaz cu cei de porumb. Am adaugat miere. MI at fi placut sa le imbrac in pudra de roscove sau fulgi de cocos.
Un desert rapid si gustos ce nu a aseptat doua ore sa fie savurat. Multumesc pentru idee
Ce interesant!!! Ma bucur mult ca ți-a plăcut ❤️