Prajitura raw fara nuci

Desi lamaia nu este ingredientul meu favorit intr-un desert, prajiturile raw m-au facut cumva sa o indragesc muuuult mai tare. Aceasta reteta de prajitura raw cu lamaie si zmeura s-a nascut intr-o seara in care experimentam cu deserturile raw si intamplator, aveam multe lamai prin casa. Asa ca am zis, ok, am sa fac un desert cu lamaie. Si am sa il fac si fara nuci!

Daca majoritatea deserturilor raw sunt pe baza de nuci, aceasta prajitura este potrivita pentru oricine iubeste deserturile raw, dar nu prea se impaca cu nucile :D. Stiu ca nu e o intoleranta prea des intalnita, dar am auzit destule persoane in cautare de retete fara nuci, incat sa impartasesc aici aceasta reteta de prajitura raw.

Cum facem prajitura 

Eu am folosit miere naturala de albine ca sa o indulcesc (ceea ce folosesc in majoritatea deserturilor mele), dar poate fi inlocuita cu orice indulcitor lichid pentru a face o varianta complet vegana. Este intr-adevar o prajitura care nu contine alergeni (precum gluten, lactoza, nuci) si nici zahar rafinat, dar nu este un desert foarte light. O feliuta din acest dulce o sa fie suficient cat sa iti satisfaci pofta si sa te bucuri de ceva tare bun!

Procesul este foarte simplu: toate ingredientele pentru blat in procesor, iar cele pentru crema-toate in blender. Vjjjj, vjjj de cateva ori, congelator si bam! Ai un desert cu minim efort si maxim de gust dulce-acrisor sa-ti aduca aminte de vara! Cea mai grea parte va fi probabil asteptatul 😀

In ceea ce priveste ingredientele, daca nu ai untul de cocos (btw, aici gasesti o varianta foarte buna pentru cema, nu-i bai. Fie il faci singur din fulgi de cocos, fie inlocuiesti cantitatea din reteta cu crema de cocos + ulei de cocos, dupa cum ti-am explicat in notele retetei. Mereu se gasesc solutii, atunci cand ai putina imaginatie si … multa pofta de dulce :))

Sper sa va placa a mea reteta de prajitura raw si daca o incercati dati-mi de stire pe Instagram, Facebook sau chiar aici in comentarii!

Imbratisari cu fericire! <3

Prajitura raw, fara nuci, cu lamaie si zmeura

Prep Time 20 mins

Ingredients
  

Pentru blat

  • 50 g zmeura congelata
  • 2 linguri ulei de cocos
  • 80 g fulgi de ovaz fin
  • 80 g curmale
  • 1 lg miere/indulcitor lichid

Pentru crema

  • 140 g unt de cocos*
  • 60 g crema de cocos (partea solida)
  • 60 ml suc de lamaie
  • 120 g miere/indulcitor lichid**
  • coaja de la o lamaie BIO
  • 1 lgt vanilie
  • 1/4 lgt turmeric (optional, pentru culoarea galben aprins)
  • 150 g zmeura congelata

Instructions
 

Blat

  • Pentru blat, ovazul se blendeaza impreuna cu zmeura congelata si cu curmalele, pana obtinem o textura lipicoasa. Se adauga uleiul de cocos si mierea si se mai blendeaza putin.
  • Compozitia se pune intr-o tava patrata (cred ca cea in care am facut eu are 14*14 cm) tapetata cu hartie de copt si se niveleaza cu ajutorul unei linguri. Se lasa la congelator cat pregatim crema.

Crema de lamaie

  • Untul si crema de cocos se topesc la bain-marie. (daca faceti varianta cu ulei de cocos pe care am explicat-o in note si uleiul trebuie sa fie topit)
  • Toate ingredientele pentru crema, mai putin zmeura, se blendeaza pana la omogenizarea completa.
  • Blatul se scoate de la congelator. Turnam jumatate din crema, peste care presaram zmeura congelata, zdrobind cu mana. Turnam si cealalta jumatate de crema. Lasam la congelator min 3 ore sa se intareasca bine, preferabil peste noapte.
  • Prajitura se scoate de la congelator cu aprox 2 ore inainte de servire si se lasa la temperatura camerei sa capete o textura cremoasa. In frigider se poate scoate cu 4-5 ore inainte si se va decongela incet.
  • Prajitura rezista 2-3 luni la congelator. Este ideal sa o feliati si sa o re-congelati feliata, iar atunci cand aveti pofta de un dulce scoateti cate o bucatica. 😀
  • ENJOY <3

Notes

*Daca nu aveti unt de cocos, puteti sa inlocuiti cantitatea de unt de cocos din reteta cu 60 g crema de cocos si 80 ml ulei de cocos. Desi recomand varianta cu unt, este mult mai bogata ca si textura
**Daca folositi sirop de agave sau de artar, este posibil sa trebuiasca sa puneti mai mult, pentru ca mierea are un profil putin mai dulce. Gustati si ajustati cantitatea de indulcitor dupa preferinta.

Daca ti-a placut aceasta reteta, incearca si alte deserturi DIN BUCATARIA MEA.