Granola la micul dejun mi se pare una dintre cele mai rapide si delicioase moduri de a-ti incepe ziua. Insa rar gasesti o granola cu ingrediente ok la magazin, asa ca m-am apucat acum ceva timp sa-mi fac propria granola fara zahar si fara ulei.

Granola-ideala pentru micul dejun

 

Este o reteta foarte usor de pregatit, necesita doar cateva ingrediente amestecate si putina atentie cat sta la cuptor. Apoi ai granola pentru toata saptamana, caci rezista foarte bine pusa in recipiente inchise. Este buna atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari, buna de mic dejun sau gustare. 

 

 

 

Mie imi place sa o mananc dimineata cu un iaurt vegetal, cateva fructe taiate si o lingurita de miere. YUM!!

Aceasta reteta nu are zahar si nici ulei, deci nu este la fel de dulce ca si granola pe care probabil ati incerat-o de la magain si nici la fel de „crispy”, dar este super delicioasa si clar o varianta mai „sanatoasa”. Stiu ca acest termen e controversat si complet relativ, caci „sanatos” depinde de alimentatia noastra per ansamblu si de echilibru. Insa pentru micul dejun, ceva ce nu are zahar rafinat, ulei, arome dubioase sau conservanti cred ca merge 😀

Cum faci granola fara zahar

Inainte sa trec la reteta, vreau sa va las cu cateva tipsuri:

  1. Jucati-va. Granola este un mix intre tot ce ne place mai mult in zona asta de nuci, cereale, fructe uscate. Puneti ce va place voua mai tare!
  2. Sosul de curmale are rol de a indulci si de a lega. Nu este o granola super dulce (ceea ce mie imi place si cred ca o sa va placa si voua), insa intotdeauna „dulcele” e relativ pentru fiecare persoana! Daca nu aveti o problema cu zaharul puteti adauga 2-2 linguri de zahar de cocos sau indulcitor din stevie pentru extra dulce.
  3. Am folosit unt de arahide in sos in loc de ulei. Daca nu aveti o problema cu uleiul, cantitatea din reteta poate fi inlocuita cu ulei de cocos, astfel granola o sa fie si mai „crunchy”.
  4. O puteti face la cuptor sau la deshidrator, daca vreti o varianta raw. Trebuie lasata peste noapte in acest caz, la 40 de grade.
  5. Atentie sa nu se arda! Prima oara cand am facut granola nu am intors-o asa cum va explic in reteta de mai jos si am ramas doar cu cateva bucati comestibile in interior. Mi-a parut atat de rau, sa o arunc pentru ca bucatile alea erau delicioase! 🙁
  6. Puneti-o in recipiente mici sau pungute cu fermoar si luati-o cu voi in masina, la munca, oriunde. Cand va loveste pofta de dulce, aveti un snack mult mai ok decat vreun baton dubios din magazin.
  7. Semintele de amaranth expandat dau bonus fain texturii de granola. Stiu ca se gaseste destul de greu, eu il folosesc pe acesta si imi place foarte mult.

Cam asta este 😀 Sper sa va fie de folos!

Daca o faceti, lasati-mi de stire aici, pe Instagram sau pe pagina mea de Facebook! M-ar bucura sa aflu parerea voastra!

Imbratisari <3

 

Granola homemade fara zahar si fara ulei

Prep Time 10 mins
Cook Time 45 mins

Ingredients
  

  • 100 g curmale fara samburi
  • 100 ml apa
  • 3 linguri unt de arahide
  • 120 g fulgi de ovaz fin
  • 60 g migdale
  • 60 g nuci (nuca romaneasca/pecan/brazilia)
  • 30 g seminte de dovleac
  • 30 g seminte floarea soarelui
  • 30 g seminte de canepa
  • 60 g stafide
  • 50 g amaranth expandat (este ok daca nu aveti, iese bine si fara, doar ca va trebui sa mariti cantitatea de ovaz)
  • 1 lgt scortisoara
  • fructe uscate (goji, merisoare, smochine,ananas, papaya) *optional, pentru un plus de "dulce" si textura
  • extract de vanilie *optional, pentru aroma

Instructions
 

  • Cuptorul se preinalzeste la 160 de grade.
  • In primul rand, facem un sos care o sa lege si o sa induleasca natural toata compozitia. Asadar, curmalele se blendeaza impreuna cu apa si untul de arahide. Aici puteti adauga si extractul de vanilie daca folositi.
  • Intr-un bol amestecam toate celelalte ingrediente, toate nucile fiind taiate grosier. In reteta am pus 60 de g de migdale si tot atat de nuci (eu am folosit nuca romaneasca), dar puteti sa puneti mai multe daca aveti in casa mai multe tipuri de nuca.
  • Turnam sosul din blender peste amestecul din bol si incorporam bine.
  • Compozitia astfel obtinuta se toarna intr-o tava tapetata cu hartie. Eu m-am folosit de mana sa o torn, astfel in tava s-a asezat sub forma de "bulgarasi".
  • Granola se coace vreme de 30-40 de minute. Dupa 15 minute am intors compozitia in tava, dinspre exterior in interor, schimband bulgarasii intre ei, pentru ca cei din exterior se coc mai repede. Dupa alte 10 minute, am repetat. Timpul depinde in functie de cuptor, este bine sa o verificati. Ea este gata cand devine aurie si crocanta.
  • Se lasa sa se raceasca in tava, chiar daca cand o scoateti pare usor moale, ea se va intari pe masura ce se raceste.
  • ENJOY <3

Daca v-a placut aceasta reteta, va invit cu drag sa incercati si alte retete DIN BUCATARIA MEA