Supa de galuste cu dor de casa

Desi nu obisnuiesc sa fac supe des, sezonul rece ma indeamna la cat mai multe lichide si mancaruri calde. Supa de galuste este acel fel de comfort food care o sa imi aduca aminte intotdeauna de casa. Cu nostalgie in suflet si putin frig in oase, am sunat-o pe mama sa o intreb cum se face supa de galuste 😀

Da, chiar daca am facut curs de gatit vegan si am internetul ca sursa de inspiratie, tot ii sun pe ai mei sa ii intreb cum se face cutare sau cutare lucru. Unele mancaruri sunt cele mai bune acasa si asa mai gasesc pretext sa ii sun cand imi e dor de casa. Asadar, dupa instructiunile mamei, posibilitatile mele si ingredientele din casa, a iesit o supa de galuste fara gluten de toata frumusetea.

Galuste fara gluten

Reteta de galuste e putin diferita fata de o reteta obisnuita, cel putin de ce mi-a povestit mama. Dar este cel putin la fel de buna. Am folosit faina de orez din intamplare, caci asta aveam in casa si intamplator reteta s-a transformat intr-o supa de galuste fara gluten, potrivita pentru oricine. Galustele nu sunt super pufoase ca niste norisori, dar le-as putea plasa la „pernite” pe o scara a gradului de pufosenie :)) Ce vreau sa spun este ca nu iti rupi dintii in ele si nici nu raman in gat, cum am mai vazut la supe cu galuste clasice prin diferite locuri.

Asadar, reteta este de incercat, fie ca aveti intoleranta la gluten sau nu, caci e tare gustoasa. Daca nu va plac galustele puteti face doar supa, desi stiu ca e o reteta destul de clasica. Eu am mancat cateva portii fara galuste si a fost tare buna. Recomand cu muuuult patrunjel si un strop de lamaie 🙂

Sper sa va placa! Imbratisari cu fericire <3

Supa de galuste fara gluten

Prep Time 10 mins
Cook Time 30 mins
Servings 5 portii

Ingredients
  

Pentru supa

  • 2 lg ulei de masline
  • 2 morcovi mari
  • 1 ceapa galbena
  • 1 ardei gras rosu
  • 1/4 telina radacina
  • 2 linguri amestec de legume uscate (fara monoglutamat)
  • 1,5 L apa

Pentru galuste

  • 150 ml apa
  • 50 ml ulei de floarea soarelui (sau un ulei cu gust neutru_
  • 100 g faina de orez

Instructions
 

Supa de legume

  • Pentru supa legumele se taie cuburi, ceapa se taie cubulete mici. Ceapa se caleste impreuna cu toate legumele, in afara de cartof si ardei. Se acopera cu apa, se adauga si legumele uscate si se lasa sa fiarba 15 minute.
  • Dupa 15 minute punem si cartoful si ardeiul. Daca doriti, puteti sa folositi si alte legume, daca sunt legume mai moi precum dovlecel acum este momentul sa le puneti si pe acestea.
  • Se mai lasa la fiert inca 15 min sau pana legumele sunt moi.

Galuste

  • O oala mare cu apa si sare se pune la fiert.
  • Separat de oala cu apa, intr-o oala punem cei 150 ml de apa impreuna cu uleiul la fiert. Cand apa este calda, se adauga faina de orez in ploaie, amestecand continuu cu o lingura de lemn. Se adauga si oul batut usor cu un tel.
  • Se formeaza galusti cu ajutorul unei linguri. Daca compozitia vi se pare prea moale si nu le puteti forma, mai adaugati faina de orez putin cate putin pana atingeti consistenta dorita.
  • Galustele formate se pun in oala cu apa si se lasa sa fiarba pana se ridica la suprafata. Atunci sunt gata. Alternativ, le puteti pune in supa cu 10 minute inainte de a opri fierberea.
  • Galustele facute se adauga in supa, care se opreste din fiert. Se gusta si se asezoneaza cu piper, sare (daca mai este nevoie-gustati, amestecurile de legume de obicei au si sare), zeama de lamaie si patrunjel.
  • ENJOY <3

 

Daca ti-a placut aceasta reteta, te invit sa incerci si celelalte retete DIN BUCATARIA MEA.