Atractiile Vienei 

Palatul Schonbrunn si Gradina Zoologica

Prima zi petrecuta pe de-a integul in Viena a fost dedicata Palatului Schonbrunn si a Gradinii Zoologice din Viena, care a fost highlightul calatoriei pentru fratiorul meu mai mic, dar s-a transformat si in al meu. Nu sunt un suporter al gradinilor zoologice si cred totusi ca fac mai mult rau decat bine, cu toate ca majoritatea sustin ca ajuta la protejarea animalelor pe cale de disparitie si asa mai departe. In mai toate gradiniile zoologice pe care le-am vizitat (vreo 3 sa zic, dar cand eram mai mica), nu cred ca am vazut vreun animal sa para fericit ca-i acolo sau ca i se face vreun bine. Insa am mers totusi, pentru ca eram cu familia, biletul era de asa natura incat aveam intrare si acolo, asa ca am mers. M-am bucurat foarte tare de alegerea asta pentru ca, in primul rand, am vazut cu totul diferit animalele de acolo, de cand nu mai mananc carne. Le-am privit mult mai empatic. Totusi, m-am bucurat sa vad ca au spatiu destul de largut (fata de zoo pe care le-am vazut aici, in Romania) si ca sunt ingrijite. Nu vreau sa insist pe ideea de zoo, pentru ca in continuare sunt mixed feelings cu ele, mai mult spre nu sustin, insa nu pot sa neg complexitatea si grandoarea gradinii zoologice din Viena. Totul este super bine organizat si este atat de mare incat iti trebuie o jumatate de zi pentru acest loc. Ce mi-a placut foarte mult (si pentru asta chiar merita o vizita) a fost o incapere pe 2 nivele cumva care imita padurea tropicala. Acolo sunt plante si pasari din padurea tropicala si chiar esti efectiv in peisaj. Umiditatea, sunetul pasarilor, fluturi si alte ganganii ce-ti zboara peste cap, precum si o floare superba si imensa care este, de fapt, o planta carnivora, te scot complet din mediul citadin.

Am avut doar 3 ore la dipozitie pentru gradina, pentru ca biletul pentru palat era cu ora de intrare, asadar am ratat celelte 2 atractii incluse in bilet, printre care o sera cu palmieri, pe care mi-a parut rau tare ca nu am mai vazut-o. Dar, next time. Cat despre palatul Sconbrunn, este impresionant, atat in interior, prin incaperile opulente in stil baroque, cat si gradinile interminabile si punctul de belvedere care are o priveliste superba asupra palatului, din exterior.

Biletul pe care l-am achizionat noi a costat 40 de euro/ persoana si a inclus intrarea la palat, cu ghid audio, intrarea la gradina zoologica si inca 2 intrari la sera cu palmieri si o sera desertica, despre care va spuneam ca nu am mai apucat sa le vedem. Insa, in functie de interese, biletele pot include mai multe sau mai putine intrari.

Prima experienta culinara in Viena

Toata vizita la cele 2 obiective a durat aproape toata ziua. Fiind iarna si frig nu prea am mai stat sa cutreieram strazile si ne-am refugiat intr-un restaurant pe langa palat, care sincer nu mai stiu cum se numeste. Insa pot sa va spun ca, desi ai mei parinti s-au bucurat de un snitel vienez, eu am trecut de faza la care gust din preparate locale din carne cand sunt in vizita si ma limitez la optiuni vegane si vegetariene, cel mult peste, daca sunt undeva unde stiu sigur ca-i proaspat. Asadar, in restaurantul respectiv mi s-a recomandat cu caldura o salata, care din fericire avea cartofi si din nefericire, un dressing cu ulei, pe baza de ulei, din ulei si cu extra ulei-singura optiune pentru „vegani”. Recunoscatoare ca totusi am mancat ceva si bucuroasa ca alor mei le-a placut, per total restaurantul a fost ok, avand in vedere ca a fost ales la intamplare.

 

 

Ne-am mai oprit inainte de casa doar la un magazin Lindt, din care am luat multe bomoane drept suvenir pentru cei dragi. Ne-am oprit de fapt cam in toate magazinele Lindt pentru ca sunt innebunita dupa ele si intru doar de drag sa vad toata ciocolata aia 😀

O zi la pas prin Viena

Urmatoarea zi a fost planificata pe loc. Vremea a fost foarte urata in ziua respectiva, asadar ne-am orientat din mers catre ce era mai important si am considerat ca merita sa infruntam ploaia si viscolul de afara. Am vizitat Catedrala Sf Stefan, care era (de asteptat) superba atat in interior, cat si in exterior, ca si majoriatea catedralelor catolice de pretutindeni. Va spuneam in articolul despre Florenta ca acolo catedrala merita admirata doar din exterior, ceea ce nu pot spune si despre Sf Stefan din Viena. Insa, am urcat in turn si nu am fost prea fericita de aceasta alegere, pentru ca de acolo nu se vede cine stie ce, dar fiind si extrem de frig nu ne-am putut bucura de priveliste, deci probabil vara este de vazut si acesta.

In zona respectiva sunt mai multe obiective turistice. Am mai vizitat inca o catedrala in aproapiere,insa pana si strazile in sine sunt niste obiective turistice. Am admirat doar in graba si cat puteam sa vad prin fularul care ma acoperea aproape complet, cladirile superbe si arhitectura moderna imbinata cu stilul baroque, albul prafuit si culorile in aceleasi note care se completau ideal, fantanile si tot ce ofera acest oras si pot spune ca, dintre orasele europene, este cel mai contemplativ din cate am vizitat. Palatul Hofburg l-am admirat rapid doar pe exterior, pentru ca voiam in mod deosebit sa vizitam muzeele renumite din Viena, cel al artei si cel al istoriei naturale, care stau fata in fata in Piata Maria Tereza, unde era amenajat un alt targ de Craciun.

Am facut un ocol destul de mare prin ploaie si vant ca sa vizitez o cofetarie raw pe care o urmaream de mult pe instagram si va recomand sa-i faceti o vizita : Simply Raw Bakery. Acolo e o atmosfera super cozy si intima, numai buna de savurat un desert raw facut pur si simplu ca la carte (asta daca gasesti loc).  Am ajuns destul de tarziu si am putut vizita doar Muzeul de Arta.

Este absolut magnific! Este cel mai complex muzeu pe care l-am vazut pana acum, dupa Vatican (intr-adevar nu am fost la Luvru) si incarcat din abundenta cu arta de tot felul. De la picturi celebre, pe care cred ca iti trebuie o saptamana sa le admiri in particular, la expozitii temporare ( acum era o expozitie foarte tare cu niste desene in creion facute dupa radiografii), la o colectie imensa de monede, obiecte de decor, o expozitie egipteana, sculpturi si cam orice poti defini prin cuvantul arta. Cateva ore nu sunt suficiente sa descoperi tot ce ofera Muzeul de Arta din Viena, mai ales daca esti vreun impatimit sau daca pur si simplu iti place sa contemplezi.

Experienta delicioasa in Viena

După atâta arta ți se cam face foame, așa ca am mers sa mâncam, premeditat de data asta. M-am uitat încă de acasa de ceva restaurante vegane și desi Viena oferă experiențe gastronomice extraordinare, in materie de mâncare vegana/vegetariană nu sunt multe opțiuni. Dar, am găsit un restaurant care părea simpatic, pe nume Veggiezz, undeva relativ aproape de muzeu. Mi-am luat familia după mine și am pornit. Restaurantul mi-a întrecut orice așteptare. Nu este ceva fancy, dar ambientul este super confortabil si mult mai drăguț decât orice restaurant vegan gasesti in București. Oamenii de acolo erau super amabili și mi-au răspuns la toate întrebările și ce credeți-chelnerul era roman, din Brașov. 😁 Cat despre mâncare – extrem de buna!! Frățiorul meu, care fu o zi înainte mâncase un burger cu carne la restaurantul despre care va povesteam, si-a luat tot un burger cu ceva legume și a sous ca a fost cel mai bun mâncat vreodată. Și atâtea opțiuni!!! De la bowluri, la burgeri, wrap, friptura de seitan și cam orice îți poți dori. Deci recomand cu drag oricui trece prin Viena, vegan sau nu.

La un moment dat am facut si un popas la o cafenea foarte draguta si eleganta, Landtmann Cafe. Am vrut sa mergem la Cafe Central dar lumea efectiv astepta in strada ca sa intre acolo si nu am avut rabdare sa stam la coada, in frig, pentru o prajitura (oricat de mult mi-ar placea mie). Asa ca am intrat aici, unde am mancat cateva prajituri cam „meh” si am baut o cafea bunicica, dar nimic deosebit. Insa felul in care e amenajat locul chiar te face sa intri in aerul vienez.

Seara, in drum spre metrou, am trecut pe langa cladirea Operei, care se vedea absolut superb in luminile ce ii scoteau grandoarea in evidenta. Am zarit niste scari si ne-am urcat pe un fel de terasa, de unde am putut admira si mai bine liniile impozante ale cladirii, si ne-am promis ca o sa revenim pentru a lua parte la un concert chiar acolo.

Ultima zi in Viena

Ultima zi petrecuta in Viena a coincis cu ajunul Crăciunului și ca un dar de la Dumnezeu, am avut parte de un soare numai bun pentru poze, după ce cu o zi înainte am îndurat vânt și ploi peste fata și eu și ai mei pentru pozele pe care le vedeți pe aici. Vremea parca spunea „mai stați”, dar noi voiam sa fim acasa totuși de Crăciun. Asadar, înainte de a ne pune la drum ne-am oprit sa vizitam ce mai puteam vizita intr-un răgaz de o ora-doua.

Am decis ca Hundertwasser House merita din plin. Clădirea este foarte simpatica și colorata și are o poveste interesantă, îndemnând la creativitate și voie buna. Casa nu se poate vizita pe dinăuntru, însă lângă este un pasaj unde sunt cafenele, magazine și restaurante și tot pierzi cel puțin o ora. Noi ne-am oprit la un magazin foarte drăguț și colorat, undeva la parterul casei, care era și cafenea. Am băut o cafea foarte buna acolo și am mâncat un desert tradițional gen clătite mărunțite, despre care aflasem din ghidul Schonbrunn ca este desertul preferat al lui Franz Joseph. Sincer cred ca nu a gustat vreun desert raw vreodată, căci mie mi s-au părut ca o pâine dulce și nimic mai mult. Dar mna, omul era destul de modest.

Înainte de plecare, voiam sa mai vizitam și parcul din Prater, unde este o roata super mare și alte atracții, însă era foarte frig și parcul era închis (cu excepția roții, care merge și iarna). Asadar ne-am oprit la un mall, cu gândul sa luam ceva de mâncare pentru a doua zi( Crăciunul,gen) căci n-aveam nimic pregătit acasa. Am omis faptul ca era AJUNUL CRĂCIUNULUI și mallul (care, btw, e imens)  se închidea la 1. Am stat relaxați prin magazine vreo ora fără sa luam nimic de la supermarket cu gândul ca avem timp dar surpriza, magazinul se închidea fix când am intrat, așa ca am fost zoriti sa luam ce apucam. Am plecat acasa cu zmeura liofilizata (pentru decor la torturile mele), mango și ceva ciuperci. Na masa de sărbători!

La întoarcere nu ne-am mai oprit peste noapte, ci am mers direct timp de vreo 14 ore cu tot cu popasuri. Tata a fost un erou ca a putut sa facă tot drumul dintr-o bucata, căci ne doream cu toții sa ajungem acasa, dar nu recomand. E mult mai safe și liniștit sa te opresti pe drum. Dar nu in Arad, va rog! (nu la pensiunea Vlad, cel puțin)

Acesta a fost mini Christmas tripul nostru la Viena, dar ne-am promis sa ne întoarcem vara ca sa putem vedea pe îndelete tot ce a mai rămas: parcul din Prater, câteva catedrale superbe (de ex Francisc of Assisi), Hofburg pe interior, Muzeul de Istorie Naturală, palatul Belvedere și lista continua.

 

Voua ce destinatie v-ar placea sa vizitati de Craciun?

Daca v-a placut acest articol, va invit sa cititi si celelalte articole din categoria WANDERLUST <3frg