Traim in mediul citadin si asta ne expune implicit la tot felul de riscuri, care pana acum cativa zeci de ani nu existau sau nu erau atat de majore. Unul dintre factorii nocivi, la care ne expunem zi de zi in orasele mari, fara sa ne dam seama, este chiar aerul pe care il respiram si care intra in contact cu pielea noastra.

Ce cauzeaza poluarea din aer?

Suferim de pe urma actiunilor noastre, caci poluarea din aer este cauzata in mare parte de catre om, atat individual – in casele noastre, cat si la nivel colectiv prin industrii, argicultura si asa mai departe. Masinile pe care ne bazam atat de tare si cu care stam ore in sir in trafic, obiceiurile mici, dar daunatoare, din casele noastre, rafinariile si fabricile, pesticidele si insecticidele folosite in agricultura si multe alte cauze fac ca aerul pe care il respiram in orasele mari sa fie toxic. Nici nu va spun cat de usurata pot sa respir, la propriu, atunci cand plec din Bucuresti catre orasul meu natal, care este la poalele muntilor. Daca am ocazia sa fac un drum printr-o poiana sau poteca de munte, nu ma dau inapoi niciodata, pentru ca aerul care imi intra in plamani atunci cand sunt in mijlocul naturii a devenit o reala binecuvantare. Daca vreti sa fiti la curent cu nivelul de poluare la care suntem expusi si eventual cautati unde sa va ascundeti de ea, exista acest site, care ne arata in timp real gradul de poluare din orase. Aparent, Europa de Vest este mult mai „curata” si din acest punct de vedere.

Cum ne afecteaza poluarea?

Pe langa efectele adverse bine-cunoscute ale poluarii la nivel general (incalzirea globala, efectele asupra faunei si florei, subtierea stratului de ozon, samd.), poluarea din aer ne afecteaza pe fiecare in parte, atat in interior cat si in exterior. Caile respiratorii, plamanii, sistemul nostru imunitar, si sanatatea noastra pe ansamblu este amenintata de poluare.

Pielea este afectata si ea profund de poluarea din aer, fiind expusa direct si permanent la tot ce se afla in jurul nostru. Radicalii liberi, praful si murdaria din aer au un efect toxic asupra pielii noastre, astupand porii si cauzand probleme precum acnee, imbatranire prematura, ten gri, riduri si pete. Expunerea permanenta si pe termen lung la poluarea din aer cauzeaza lucruri si mai daunatoare asupra pielii nostre, precum eczeme si alergii ale pielii. Insa, sunt cateva masuri de precautie pe care le putem lua in mediul urban, pentru a limita pe cat posibil aceste aspecte nocive:

Cum ne protejam pielea ?

 1. ne demachiem/ spalam fata de doua ori pe zi.

Da, chiar daca nu purtam machiaj sau chiar daca sunteti barbati. Indepartarea impuritatilor cu ajutorul unor produse bune (de preferat cat mai naturale) de pe tenul nostru (care este IN PERMANENTA expus) de doua ori pe zi este mai mult decat necesara pentru sanatatea pielii. Aici gasiti o gama larga de produse de curatare, pentru fiecare nevoie in functie de tipul de ten. (chiar si pentru domni!)

2. ne exfoliem pielea o data pe sapatamana.

Despre cum arata un ritual complet de ingrijire, v-am mai povestit si in acest articol. Exfolierea era si ea acolo, insa am vorbit despre ea doar la nivel de ten. Ei bine, atat tenul cat si corpul au nevoie de exfoliere riguroasa o data pe sapatamana, pentru a indeparta toate celulele moarte de la suprafata pielii si pentru a permite produselor de protectie pe care le aplicam ulterior sa isi faca efectul. Pentru ten, mie imi place super mult cleanserul acesta de la Clinique. Nu este cel mai natural sau bio, insa chiar isi face treaba si imi place ca pot sa il aplic de mai multe ori pe saptamana, fiind un produs 2 in 1 destul de bland, dar eficient. In ceea ce priveste ingrijirea coprului, exista o gama larga de scrub-uri, insa orice varianta „batraneasca” sau pe care o folositi deja este ok, atata timp cat nu va irita pielea si indeparteaza eficient impuritatile.

3. folosim produse cu ingrediente anti-poluare.

Da, tehnologia si chimia din industria frumusetii sunt atat de up-to-date cu problemele omului contemporan, incat avem produse special create pentru a ne proteja de aerul nociv din metropole. O gama foarte draguta, cu ingrediente naturale, este cea de la Lifecare: Biotissima. Produsele din gamele anti-poluare contin, in general, anti-oxidanti care ajuta pielea sa lupte cu radicalii liberi. O masca de fata anti-poluare este si ea bine-primita de catre ten, din cand in cand. 

4.SA BEM APA!

Hidratarea este probabil cel mai bun lucru si mai simplu luceu pe care il putem face pentru corpul nostru. Si da, chiar ajuta si la protectia impotriva poluarii. Insa, apa pe care o bem trebuie sa fie filtrata, pentru ca si poluarea apei este un factor de risc asupra sanatatii.

Pe langa aceste aspecte ce tin mai mult de ingrijirea noastra la nivel fizic, ca sa ne protejam impotriva poluarii este de preferat sa fim mai profunzi de atat. Sortarea deseurilor si reciclarea, limitarea consumului de energie electrica sau pur si simplu sa luam mijlocul de trasport in comun mai des (stiu, e nasol la 8 dimineata, dar tot noua ne facem bine) sunt lucruri destul de simple pe care daca fiecare din noi le-am face mai des, pe termen lung ne-am bucura impreuna. Eu mi-am propus sa fiu mult mai constienta de aspectele astea si sa ma iubesc mai mult, iubindu-mi astfel si mediul si planeta. 

Voi ce masuri de protectie luati impotriva poluarii ?

 

Daca ti-a placut acest articol, citeste si alte articole din categoria BEAUTYCARE.