curry-vegan-cu-nautCurry-ul este unul dintre condimentele mele preferate. L-am descoperit intamplator in bucataria tatalui meu, crezand ca este turmeric si l-am pus intr-o tocana de legume, fara sa-l miros sau sa il gust. Va imaginati cat de aromata a iesit mancarea si nu stiam de ce! Abia apoi am inteles eu care este treaba cu acest condiment indian plin de savoare. De atunci am inceput sa il pun in tot felul de chestii, dar cea mai buna utilizare a lui este fara indoiala un curry vegan cu naut. 

Ce  punem intr-un curry?

Curry-ul este o reteta foarte versatila. Desi se face si cu carne, variantele de curry cu legume sunt adesea intalnite si va spun sincer ca sosul este tot ce conteaza la un curry. Daca avem codimentul, putem sa punem orice legume si sa ne jucam cu ingredientele cum vrem, caci o sa iasa garantat absolut delicios. Cremozitatea laptelui de cocos si savoarea condimentelor fac din acest fel de mancare unul dintre preferatele mele!

In ceea ce priverste pudra de curry pe care o folosim, putem sa ne facem singuri un mix de curry acasa sau putem sa o achizitionam de la orice magazin. Cred ca a doua varianta este cea mai simpla pentru toata lumea 😀 O sa gasim diverse combinatii de condimente in pudrele de curry, de la cele mai „soft” la cele mai picante, pentru ca se pot pune condimente diferite in acest amestec aromat. Insa, de cele mai multe ori, toate vor avea turmeric (de acolo culoarea galbena si confuzia mea de care va povesteam), coriandru si chimion. Exista si pasta de curry, care poate fi galbena, verde sau rosie, puteti folosi orice atata timp cat gustul va este pe plac!

De ce am ales un curry vegan cu naut?

Eu am ales sa folosesc o leguminoasa in acest curry si anume nautul.  Nautul  este plin de proteine, fibre, fier si vitamina B6 si merge de minune intr-un curry vegan, alaturi de lapte de cocos. Sigur, pe langa naut se pot adauga tot felul de legume, spanacul de exemplu ar merge de minune! Insa, eu am preferat sa pastrez reteta cat mai simpla, astfel aceasta reteta de curry vegan este gata in aproximativ 30 de minute si aveti nevoie de foarte putine ingrediente.

Cu ce servim un curry?

Curry-ul se serveste de minune pe un pat de orez fiert sau chiar quinoa. Asadar prepararea unui curry incepe cu cel mai simplu pas: punem orezul la fiert. Eu folosesc o masura de 1 cana orez la 2 cani de apa si aleg de obicei orezul integral, care dureaza putin mai mult. Prepararea curry-ului nu tine mai mult de 30 de minute, deci este bine sa punem de la inceput orezul la fiert ca sa fie gata in acealasi timp.

Deci, fara alte introduceri, aici este reteta mea de curry vegan cu naut, gata in 30 de minute. Nu va fie teama de lista lunga de ingrediente, majoritatea sunt condimente. Reteta are cativa pasi foarte usor de urmat <3

P.S.: Majoritatea ingredientelor pentru aceasta reteta, le gasiti aici. (precum si o varianta de  foarte buna).

Curry vegan cu naut
Imprima reteta
O reteta savuroasa de curry vegan cu naut, plina de proteine vegetale, fibre si nutrienti. Gata in mai putin de 30 de minute, foarte usor de facut si extrem de satioasa!
Portii
4 portii
Timp de gatire
30 minute
Portii
4 portii
Timp de gatire
30 minute
Curry vegan cu naut
Imprima reteta
O reteta savuroasa de curry vegan cu naut, plina de proteine vegetale, fibre si nutrienti. Gata in mai putin de 30 de minute, foarte usor de facut si extrem de satioasa!
Portii
4 portii
Timp de gatire
30 minute
Portii
4 portii
Timp de gatire
30 minute
Ingrediente
Pentru orez
  • 100 g orez brun/basmati
  • 250 g apa
Pentry curry
  • 1 lingura ulei cocos
  • 1 ceapa rosie *taiata julienne
  • 3 catei usturoi maruntiti
  • 400 g naut (inmuiat si fiert) *sau 1 conserva fara lichid
  • 1 conserva lapte de cocos *sa fie "full fat", nu light
  • 2 rosii mari (taiate cuburi si scurse) *sau 1 conserva rosii cuburi/2 maini rosii cherry (cu cat mai dulci cu atat mai bine)
  • 1 lingurita ghimbir macinat *sau o bucatica mica de ghimbir proaspat, ras
  • 1 lingurita garam masala * optional, dar recomand
  • 1/4 lingurita piper
  • 3 lingurite pudra curry *dupa gust, daca este din cea "spicy" puteti sa micsorati cantitatea si sa suplimentati cu 1/4 turmeric si 1/4 chimion
  • 1/4 lingurita boia afumata
  • 2 linguri suc lamaie
  • o mana spanac *sau alte legume, optional
Portii: portii
Etape
  1. 1. Se prepara orezul, punanad apa la fiert. Cand aceasta da in clocot, punem orezul si lasam la foc mic pana se absoarbe toata apa si orezul este fiert.
  2. 2.Se incinge putin uleiul de cocos intr-o tigaie. Sotam ceapa pana se inmoaie.
  3. 3. Reducem focul la minimum si adaugam cateii de usturoi si ghimbirul si gatim 60 de sec. Adaugam condimentele (garam masala, piper, boia, chimion si turmeric-daca folosim), precum si pudra de curry si gatim inca 30 de sec, cu grija sa nu se arda.
  4. 4.Adaugam rosiile (sa fie scurse de suc) si gatim aproximativ 5 minute, pana se usuca putin. Eu aici mai adaug si o lingurita de concentrat de rosii sau o lingurita de sirop de artar. Este optional, daca aveti rosiile dulci o sa fie perfect bune fara altceva!
  5. 5. Adaugam laptele de cocos si nautul (in acest punct putem pune si spanacul sau celelalte legume, daca alegem sa folosim). Daca folositi mai multe legume si laptele nu acopera toata compozitia, puteti sa suplimentati cu apa sau supa de legume. Dam totul in clocot, apoi dam caldura la mic-mediu si lasam apriximativ 10 minute fara capac, pana se reduce compozitia astfel incat este cremoasa.
  6. 6. Punem si sucul de lamaie si mai asezonam cu sare, piper, eventual curry sau putin sirop de artar, in functie de gust.
  7. 7. Se pune pe orezul care deja este gata si se serveste deasupra cu patrunjel, busuioc sau coriandru proaspat. ENJOY! <3
Notitele retetei

Daca ti-a placut aceasta reteta, incearca si alte retete din BUCATARIA MEA.

Partajeaza reteta