Adooooor biscutii! Mereu mi-au placut, in special acei „cookies” americani de ii vedeam peste tot prin filme si apoi prin supermarket. Insa, din pacate, reteta clasica de biscuiti nu este tocmai cea mai fericita combinatie pentru sanatatea noastra. Nimeni nu spune sa nu mananci unul din cand in cand. Insa, daca ti se naste pofta mai des, afla ca poti face niste biscuiti mult mai sanatosi, cu aceasta reteta de biscuti vegani cel putin la fel de gustosi.

Eu am incercat mai multe retete si combinatii, printre care biscuiti cu mar si scortisoara, biscuiti cu banana si unt de arahide,biscuiti cu cocos si cu seminte. Insa preferatii mei sunt biscuitii cu ciocolata, pe care i-am testat recent. Am facut doua variante : una vegana, cu ovaz  si indulciti cu miere si una mai „clasica”, ce contin si ou, zahar de cocos, si faina de midgale.

In aceasta reteta insa am sa ii prezint reteta de biscuiti vegani cu ciocolata, care mie mi-au placut mult mai mult si care sunt potriviti in aceasta perioada, fiind si o reteta de biscuiti sanatosi, de „post” 😀

Faina de ovaz in loc de faina alba

Aceasta reteta se bazeaza pe faina de ovaz si fulgi de ovaz. In majoritatea retetelor de biscuiti inlocuiesc faina alba cu faina de ovaz si fulgi fini de ovaz, pentru ca este incomparabil mai ok. In plus, imi place foarte mult ovazul. De la porridge la overnight oats, la clatite cu faina de ovaz si alte cate si mai cate, fulgii de ovaz si faina de ovaz sunt indispensabili in bucataria mea. Din pacate nu pot intotdeauna sa iau fulgi de ovaz fara gluten, desi aceasta e varianta ideala. Asadar, daca aveti intoleranta sau pur si simplu limitati glutenul, exista si aceasta varianta.

De ce sa folosim faina de ovaz?

In primul rand, este foarte satioasa. Ovazul ofera o satietate de 2 ori mai mare decat faina de grau si poate sa tina de foame pana la 6 ore dupa consum. Ovazul este o sursa esentiala de fibre, ceea ce poate ajuta in diete pentru ca limiteaza absorbtia de grasimi. Este si o sursa de proteine, continand aminoacizi necesari pentru generarea de noi tesuturi. De asemeni, ovazul este bogat in vitamine B, care ajuta sistemul nervos central. In plus, este delicios in suuuper multe combinatii!

Chia in loc de ou

Stiati ca semintele de chia pot actiona ca un ou vegetal in orice reteta de biscuiti? La fel ca semnitele de in, semintele de chia se gelifiaza in momentul in care sunt combinate cu o cantitate potrivita de apa, actionand ca un coagulant ce intregeste si leaga practic o compozitie, asa cum face oul. Proportia pentru a obtine un ou de chia este de o lingura de chia la 2 linguri jumatate de apa, pe care le amestecam devine ca un gel. Daca nu tineti post sau nu sunteti vegani, puteti folosi cu incredere ou, insa incurajez ca acesta sa fie de la o sursa sigura, de casa. Si eu consum oua de casa, insa am vrut sa pastrez aceasta reteta de biscuiti ca o varianta vegana.

Miere in loc de zahar

Discutia despre zahar este un subiect tabu in care nu o sa intru aici. La fel si despre miere, care intr-adevar, nu este considerata vegana. Da, mierea este tot zahar si da, mierea nu este vegana. Este insa mult mai ok decat zaharul alb pentru ca nu este atat de procesata. Ideal este ca mierea noastra sa fie si ea bio, pentru ca, suprinzator, si albinele in productia industriala sunt „tratate” in diverse moduri, iar mierea este de multe ori de foarte slaba calitate. O astfel de miere este aceasta.  De dragul artei, pastrez denumirea generica a acestor biscuti ca fiind vegana, chiar daca are miere. Daca printre cititori se afla persoane vegane complet, mierea poate fi inlocuita cu usurinta cu sirop de artar. Iar pentru o varianta cu un indice glicemic mult mai scazut si cu mult mai putine calorii, putem inlocui mierea cu indulcitor din stevie, insa eu nu am incercat inca in aceasta varianta de biscuiti cu ciocolata.

Unt de arahide si ulei de cocos in loc de unt

Unt clasic am renuntat de mult sa mai folosesc si il inlocuiesc adesea cu ulei de cocos, pentru grasimea ce e deseori necesara in produsele coapte. Untul de arahide insa il inlocuieste cu succes si in alte combinatii, de exemplu pe toast, sub dulceata, dar si in atatea dulciuri sanatoase, pentru ca are o textura ce leaga. Atentie insa si la untul de arahide. Acesta trebuie sa fie cat mai natural si 100% facut din arahide, fara alte uleiuri sau fara zahar adaugat. Untul de arahide este atat de bun, gras si aromat in sine, fara niciun adjuvat, insa personal chiar nu inteleg unturile din comert cu alte chestii prin ele. Eu il folosesc pe acesta, tocmai din motivele de mai sus.

 

Puteti face diverse artificii la reteta si sa imi spuneti cum a iesit, insa pana atunci eu va las aici modul meu de preparare, care pe mine m-a incantat si mi-a facut dimineata de sambata mai dulce!

 

Biscuiti vegani cu ciocolata ( chocolate chip cookies )
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
aprox. 10 biscuiti 10 minute
Timp de gatire
20 minute
Portii Timp de preparare
aprox. 10 biscuiti 10 minute
Timp de gatire
20 minute
Biscuiti vegani cu ciocolata ( chocolate chip cookies )
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
aprox. 10 biscuiti 10 minute
Timp de gatire
20 minute
Portii Timp de preparare
aprox. 10 biscuiti 10 minute
Timp de gatire
20 minute
Ingrediente
  • 70 g ovaz
  • 70 g fulgi de cocos
  • 100 g faina ovaz
  • 3 linguri unt de arahide
  • 3 linguri ulei cocos
  • 1 ou chia (1 lg seminte chia + 2,5 lg apa)
  • 2 linguri miere
  • 50 g chocolata maruntitamin 75% cacao (sau chipsuri de ciocolata)
Portii: biscuiti
Etape
  1. 1. Mai intai, se face oul de chia amestecand o lingura de seminte de chia cu 2,5 linguri de apa la temperatura camerei, pana se gelifiaza.
  2. 2. In cazul in care nu avem faina de ovaz, putem face noi din fulgi de ovaz dati la blender pana devin foarte fini.
  3. 3. Se amesteca ingredientele umede: uleiul de cocos, untul de arahide, mierea si oul de chia.
  4. 4. In alt bol se amesteca ingredientele uscate: fulgii de cocos si cei de ovaz cu faina de ovaz. si ciocolata. Acestea se toarna peste ingredientele umede.
  5. 5. Se iau cu o lingura si se pun pe o tava cu hartie pergament , modelandu-i in mana sub forma de biscuiti rotunzi. Daca vi se pare prea uscata compozitia, mai puteti adauga putin unt de arahide, insa mie mi s-au inchegat destul de bine dupa ce s-au racit.
  6. 6. Se coc in cuptorul preincalzit la 160 de grade pentru aproximativ 20 de minute. Se asteapta cu nerabdare sa se raceasca si se savureaza cu lapte de midgale sau cu o cafea fierbinte. <3
Notitele retetei

Daca ti-a placut aceasta reteta, incearca si celelte retete din categoria  IN BUCATARIA MEA!

Partajeaza reteta