Chiar daca vara a tinut putin mai mult cu noi anul acesta si am avut parte de zile calduroase pana la sfarsitul lunii Septembrie, frigul s-a instalat ca la el acasa si asta inseamna ca trebuie sa acordam o atentie sporita sanatatii noastre. In perioadele reci ale anului imunitatea noastra este slabita, asadar e musai sa luam niste masuri de siguranta pentru a ne proteja impotriva racelilor si gripelor ce se transmit atat de usor.

Pentru ca ideal este sa prevenim, ci nu sa tratam si pentru ca natura este cel mai bun medic, produsele apicole vin in ajutorul nostru ca un aliat al imunitatii, avand nenumarate beneficii pentru sanatate, iar sapatamana aceasta avem 45% reducere la toate produsele apicole de AICI. Fie ca vorbim de clasica si dulcea miere cea de toate zilele, ori de mierea de Manuka, de propolis sau polen, produsele apicole sunt adevarate superalimente ce ne binecuvanteaza cu o stare de bine din interior spre exterior. Asadar, haideti sa vedem care sunt exact aceste minuni ale naturii si cum ne ajuta fiecare in pare.

1.Polenul crud

Fata de polenul uscat, polenul crud este congelat imediat dupa recoltare, ceea ce inseamna ca isi pastreaza mult mai multe substante active benefice pentru organismul nostru. Beneficiile polenului crud sunt variante, pornind e la faptul ca este sursa de proteine, fiind astfel ideal pentru vegetarieni sau de integrat in alimentatia noastra in perioadele de post, pana la faptul ca ajuta flora intestinala, creste imunitatea, ajuta sistemul cardiovascular si pe cel respirator. Polenul crud este si un energizant natural, asadar ne ajua sa combatem oboseala, sporindu-ne rezistenta la efort. Polenul crud are proprietati antiseptice si antibiotice, fiind astfel prietenul sanatatii in sezonul rece si in lupta cu raceala si gripa. In plus, datorita antioxidantilor din compozitia acestuia, polenul crud ne ajuta sa mentinem frumusetea, chiar daca afara este frig!

2.Propolis

Stiati ca acest cuvant provine din greaca si inseamna „partea dinaintea cetatatii „? Ei bine, propolisul face din stup o adevarata cetate, deoarece albinele il folosesc ca si bariera protectoare a stupului, impotriva factorilor externi. Aceeasi actiune o are propolisul si in corpul nostru! Beneficiile consumului de propolis se extind pe aproximativ 200 de afectiuni. Si acesta intareste sistemul imunitar, facand organismul sa reziste eroic impotriva germenilor. Propolisul ajuta la ameliorarea simtomelor cauzate de anumite boli de stomac, avand un efect de reglare a secretiei gastrice. Propolisul sub forma de tinctura, administrata extern, poate avea efect benefic asupra afeciunilor dermatologice, precum acnee, puncte negre, fiind adjuvat al frumusetii noastre. Un alt aspect miraculos al propolisului este efectul sau antibiotic, insa un antibiotic care, spre deosebire de cele chimice, nu omoara bacteriile benefice, ci doar se lupta cu cele ce nu-si au locul in corpul nostru.

3. Mierea cruda

Mierea in stare bruta, pe langa faptul ca este un indulcitor natural atat de indragit, are si numeroase beneficii pentru sanatate. Numita si „hrana zeilor”, mierea cruda nu este un simplu zahar, ea fiind bogata in vitamine, minerale, antioxidanti si enzime. Fie ca vorbim despre miere de salcam, miere din flori de tei, miere poliflora sau orice alt tip de miere, aceasta este cel mai de succes inlocuitor al zaharului, fiind o sursa dulce plina de antioxidanti. Daca nu am folosit propolisul si polenul pentru preventie si am ajuns la raceala, aflam ca mierea calmeaza tusea si durerile in gat. Asadar, un ceai indulcit cu o lingurita de miere cruda si lamaie este tot ce ne trebuie atunci cand ne luptam cu astfel de probleme. Mierea ajuta, si ea, la ameliorarea problemelor digestive, precum si la ingrijirea pielii. O poti integra cu usurinta si in retetele tale, spre exemplu facand acesti biscuiti cu ciocolata, indulciti cu miere.

Atentie foarte mare insa la mierea pe care o achizitionam! Este mai mult decat indicat ca mierea pe care o consumam sa fie certificata ecologic si achizitionata dintr-o sursa sigura, deoarece in multe cazuri mierea este contrafacuta si riscam sa cumparam nimic mai mult decat zahar. Eu mi-o iau de aici si astfel nu am nicio indoiala ca mierea pe care o folosesc este de incredere.

4. Mierea de Manuka

Un adevarat miracol al naturii si cel mai puternic antibiotic natural!

Daca mierea cruda este folosita mai de graba ca si indulcitor, decat pentru proprietatile sale terapeutice, nu acelasi lucru il putem spune si despre mierea de Manuka. Aceasta are atatea beneficii pentru organismul nostru si este un medicament natural atat de complex, incat merita o atentie sporita. Ea se extrage doar din arborele de Manuka, ce se regaseste in Noua Zeelanda si are proprietati ce nu se intalnesc in oricare alt tip de miere, fiind uneori mai puternica decat antibioticele chimice.  Desi exista 3 categorii de miere de Manuka: miere de Manuka de consum – produsa in cea mai larga cantitate, fara prea multe proprietati deosebite , mierea activa de Manuka – care are efect antibacterial peroxidic (se distruge la temperaturi ridicate) si mierea de Manuka UMF – ce contine Factorul Unic al Mierii de Manuka si are o acitvitate non-peroxidica ( nu se distruge la temperaturi inalte)

Indicator al puterii mierii de Manuka ( acel factor UMF)  este factorul MGO (Metilglioxal), un factor unic ce se regaseste doar in mierea de Manuka si care este diferit in functie de cat de puternica este. Mierea de Manuka UMF este si cea mai scumpa din lume, deoarece aceasta este produsa in cantatati foarte mici, fiind folosita doar ca si tratament sau pentru intretinere, o singura lingurita pe zi fiind in general suficienta impotriva nenumaratelor afectiuni pe care mierea de Manuka le poate combate. In functie de factorul de putere al mierii de Manuka, aceasta trateaza de la afectiuni precum stafilococul auriu, raceli, gripe, afectiuni gingivale si bucale, pana la afectiuni gastrice si ale tubului digestiv. 

Mierea de Manuka cu factor 100+ este ideala pentru intretinere, pentru sustinerea sistemului imunitar, pentru tratarea racelilor usoare si pentru intetinerea sanatatii copiilor (peste 18 luni). Mierea de Manuka cu factor 250+ poate fi deja aplicata ca si tratament, cu 3-4 lingurite pe zi, pentru tratarea anumitor infectii cu bacterii si fungi. Mierea de Manuka cu factor 400+ vine ca un tratament si mai concentrat, pentru afectiuni rezistente, iar cea cu factor 550+ are o activitate foarte ridicata, fiind recomandata in cazul anumitor afectiuni mai grave. Este important sa alegem factorul MGO potrivit nevoilor noastre, deoarece un factor prea puternic ne-ar putea sensibiliza organismul. De aceea, un factor 100+ sau 250+ sunt in majoritatea cazurilor cele mai potrivite.

 

Asadar, produsele apicole sunt aliatii nostri in lupta cu racelile din sezonul rece, intarindu-ne sistemul imunitar, pe langa toate celelale beneficii pe care ni le aduc. Desigur, trebuie sa cunoastem si efectele adverse si sa ne asiguram ca nu avem alergie la produsele de aceasta natura, inainte sa le consumam. Toate aceste variante sunt la indemana oricui si pot fi folosite in scop preventiv sau adjuvat oricand simtim nevoia, insa pentru afectiuni specifice sau simtome avansate de gripa si raceala, este indicat sa ne adresam medicului nostru de familie.

 

Tu folosesti produsele apicole?

 

Daca ti-a placut acest articol, citeste si celelalte articole ale mele, din categoria SANATATE!