Numai cand ma gandesc la zilele petrecute in Israel, mi se incalzeste sufletul de recunostinta ca am fost intr-un loc atat de special si sfant, pe care greu imi va fi sa il descriu in cuvinte. Am sa incerc insa, pentru ca vreau sa impartasesc cu voi experienta pe care am avut-o eu in Tel-Aviv si Ierusalim, doua orase atat de diferite, dar in esenta legate de aceeasi vibratie pozitiva ce pluteste pretutindeni, de o cultura bogata, de o energie inexplicabila.

De ce Tel-Aviv?

Inainte sa ajung, am visat la destinatia asta mai mult decat la orice alta destinatie exotica pe care vreau sa o vizitez si nu eram inteleasa de multi. Mi-am dorit sa vizitez Tel-Aviv inca de când l-am auzit prima oara pe tatal meu povestind entuziast despre acest oras, tocmai intors dintr-o delegatie . Dorinta mea a devenit si mai arzatoare in momentul in care am cunoscut oameni de acolo, care erau conectati de-a binelea la energia acestui oras, purtand o parte din ea chiar si cand erau iesiti din Israel. Nu mai spun ca mancarea specifica locului este preferata mea: hummus, falafel, shakshuka tot felul de salate orientale, baklava, patiseria locala si cate si mai cate optiuni culinare, ei fiind destul de cunoscuti pentru mancarea vegana si vegetariana.  Cultura, oamenii, obiceiurile, valorile lor … totul m-a atras catre Tel-Aviv.

Asadar, anul acesta in Februarie mi-am facut dorita realitate si am plecat intr-un city break de vreo 5 zile in Tel-Aviv, impreuna cu o prietena foarte draga. Urma sa vizitam si Ierusalim, Haifa si Masada in acest interval, insa nu am reusit sa le vedem decat pe primele doua. Timpul a fost mult prea scurt si Tel-Aviv este un oras atat de eclectic incat nu cred ca te poti plictisi vreodata acolo. Si asta nu e o parere izvorata doar din dragostea mea pentru tot ce insumeaza el, ci impresia pe care o lasa oricui ii simte vibratia, macar o data in viata. Tel-Aviv este un oras incarcat de o energie ce poate fi doar simtita, de aceea eu l-am numit „orasul sufletului meu”. Cat despre Ierusalim…am sa scriu un articol separat, pentru ca spiritualitatea si cultura din acest loc merita mai mult decat cateva rânduri.

Asadar, am sa va spun in cele ce urmeaza ce trebuie sa aveti in vedere daca vizitati Tel-Avviv. Pentru mine, a rămas o poveste traita cu toti porii si toata incarcatura emotionala a unui calator ce a gasit o a doua casa pentru sufletul sau.

Inainte sa pleci…

Am ajuns in Tel-Aviv intr-o dupamiaza de Februarie. In Romania era foarte frig in perioada aceea, insa in Tel-Aviv vremea e buna cam tot anul (un alt motiv pentru care sa iubesti acest oras). Intr-adevar era o perioada mai ploioasa si intr-una din zile a fost ceva mai rece, dar așa au ieșit niște poze minunate cu pletele in vânt 😁. Asadar, din punct de vedere al climei, orice perioada a anului este buna pentru a vizita Tel-Aviv, insa ideal cred ca este primavara sau toamna, când este ca si vara la noi.

Acum sa va povestesc despre controlul de securitate, despre care auzisem atatea incat mi-era teama ca nu o sa intru in Israel. Israelul are intr-adevar politici foarte stricte in ceea ce priveste securitatea in aeroport si au controale destul de amanuntite. Auzisem atatea despre acest control, incat mi-am facut tot felul de planuri despre cum sa-i conving pe domnii de acolo ca eu trebuie neaparat sa vizitez Tel-Aviv-ul, in caz ca nu ma lasa sa intru. Cititsem tot felul de chestii de genul ca pari suspecta daca nu calatoresti cu un barbat sau ca daca ai vize din alte tari arabe (eu aveam una din Dubai), mai bine iti schimbi pasaportul si alte cate si mai cate. La sosire, nu a fost nimic complicat. La ghiseu mi s-au pus cateva intrebari de genul cat stau, ce vreau sa vizitez, unde o sa stau si mi s-a dat un cartonas albastru cu cifra „2”, care este viza ta ca si turist si pe care trebuie sa il ai in posesie pe tot parcursul vizitei tale in Israel. Intrebarile mai amanuntite au fost la plecare, cand intr-adevar am fost intrebata in detaliu despre vizita mea in Dubai, insa nu a fost nimic inconfortabil sau dubios. Totul a decurs natural si intr-o nota pozitiva si cu siguranta nu sunt probleme, atata timp cat nu esti vreun infractor si raspunzi sincer la intrebarile care ti se pun.

Cat despre preturi, Tel-Aviv intr-adevar este o destinatie destul de costisitoare. Lasand la o parte biletele de avion si cazarea, pe care daca le iei printr-o agentie de incredere, cum este aceasta, unde mereu sunt tot felul de oferte, un city break in Tel-Aviv nu va fi cel mai accesibil. Aici pornesc de la preturile din magazine, care sunt destul de mari, in special pentru apa (echivalentul a 8-9 lei pentru o sticla de 2L ) pana la restaurante, baruri si asa mai departe. Insa, sunt optiuni pentru fiecare buget, noi de exemplu am mancat in locuri super faine fara sa cheltuim mult, iar excursiile in imprejurimi sunt in jur de 100 de euro fiecare. Pana la urma, orice destinatie este atat de „scumpa” sau „ieftina” cat ii permiti tu sa fie, dar per ansamblu, unui city break in Israel ar trebui sa ii aloci ceva mai mult decat unui city break in Istanbul, sa zicem.

 

Paradis al aromelor, gusturilor si culorilor – Piata Carmel

Iesind de la securitate, ne-a asteptat o masina care ne-a dus la cazare, chiar lângă piata Carmel si la 10 minute de Old Jaffa (centrul vechi al orasului), doua locuri vibrante, ce nu trebuie ratate in Tel-Aviv. Tot drumul, care a durat aproximativ 40 de minute, ma uitam fascinata pe geamul masinii, absorbind cu atata admiratie contrastele orasului care urma sa-mi fie gazda in urmatoarele zile. Sentimentul pe care l-am avut cand am coborat din masina este de nedescris. Imaginati-va ca ajungeti in sfarsit in locul unde va doriti cel mai tare pe lumea asta sa ajungeti, un loc in care aveti amintiri fara sa mai fi fost acolo, un loc care e acasa departe de casa, un loc caruia ii stiti strazile pe care nu ati mai umblat . Eram efectiv prezenta cu toate simturile in momentul respectiv. In niciun alt loc in care am fost nu m-am simtit atat de conectata cu tot ce era in jurul meu ca in Tel-Aviv.

Cum am ajuns, ne-am lasat bagajele si am mers in Piata Carmel, cu 2 ore inainte de inchidere. A fost pentru prima oara in viata mea cand eram intr-un loc aglomerat si imi placea. Agitatia, culorile, oamenii, mirosurile, toate erau un haos organizat.

Piata Carmel este un paradis gastronomic, totul este atat de proaspat si organic incat nu stii ce sa iei mai intai. Atatea condimente, fructe, legume, dulciuri vegane, legume, leguminoase, nuci, locuri in care poti sa mananci, sucuri proaspete…Doamne Dumnezeule! RAI! Cat de norocosi pot fi oamenii care-si „fac piata” intr-un asemenea loc, zilnic. Pentru prima vizita, am luat doar niste produse de patiserie traditionale si un suc de fructe.

Produsele de patiserie, baklavaua, painea sau lipiile cu zaatar (un condiment specific locului) sunt mereu proaspete in brutarii si numai mirosul iti lasa gura apa. Aici, la o brutarie mica de la intrarea in piata Carmel am mancat cele mai bune produse de patiserie! Rar mi se mai intampla acum sa mananc ceva de patiserie, insa atunci a meritat din plin.

Ne-am intors in piata Carmel aproape in fiecare seara pe durata sederii noastre, ba pentru un fruct, ba pentru ceva de patiserie, ba pentru vreo chestie ce ne facuse cu ochiul in seara precedenta. In ultima zi am plecat de acolo cu un borcan de tahini organic, extraordinar de bun, cu zaatar si alte cateva condimente si cu cateva dulciuri ce stiam ca rezista mai mult. As fi plecat cu un geamantan plin doar de ingrediente pentru retetele mele, insa nu mi-a permis trasportul, pentru ca nu am avut bagaj de cala.

 

Unde vechiul intalneste noul – Old Jaffa

Dupa acest prim contact cu viata de acolo, eram deja iremediabil indragostita de Tel-Aviv. Nerabdatoare sa ne adancim in radacinile sale, am continuat plimbarea catre Old Jaffa (sau Yafo-in evraica) – unul dintre cele mai vechi orase-port din lume. Ce mi se pare cel mai fermecator si captivant apect al acestui oras este contrastul intre vechi si nou, Tel-Aviv fiind un oras relativ nou, nascut in jurul anilor 1900, ca un cartier aferent orasului vechi de aproximativ 7500 de ani, Jaffa. Din aceasta cauza Tel-Aviv ofera o experienta culturala iesita din comun oricui il viziteaza.

Jaffa contrasteaza din punct de vedere arhitectural cu orasul nou. Daca in Tel-Aviv vedem mai multe stiluri, de la cladirile in Bauhaus la zgarie-nori sau cladiri de birouri moderne, in Jaffa totul este asemeni unui oras istoric cu aspect biblic. Insa, chiar daca aproape totul este din piatra si cladirile sunt foarte vechi, tot orasul vechi este presarat cu restaurante moderne, magazinase cu preparate autentice, vivacitate si daca ati vedea unele interioare ( check this one out)… arta! In Old Jaffa nu trebuie sa ratezi Portul Jaffa, un port pescaresc ce inca este activ, unde din nou regasesti combinatia dintre nou si vechi.

 Foodgasm in Tel-Aviv

Fie ca esti adept al mancarii libaneze si arabesti cu toate bunatatile de tip falafel, hummus, linte, shakshuka ( so me), fie ca iubesti fructele de mare si pestele proaspat din când in cand (again me ), ori ca iti place sa mananci sanatos dar in acelasi timp esti gurmand ( guess what, still me), fie ca esti complet vegan, vegetarian sau orice fel de inclinatie gastronomica ai avea, din Tel-Aviv nu pleci fara sa te lingi pe degete sau cu burta goala!

Dupa plimbarea prin Old Jaffa, am avut parte de prima experienta culinara in adevaratul sens al cuvantului in Tel-Aviv, la restaurantul Old Man and the Sea. Aici ti se servesc in niste farfurioare mici tot felul de salate si aperitive, un adevarat festin pentru orice gurmand. Dupa toate acestea, nici nu mai ai nevoie de altceva, insa noi am comandat o data cu ele niste paste cu creveti proaspeti, cu care nu ne-am putut lupta prea mult, cu toate ca erau absolut deliciosi! Tot in Jaffa, dar in alta zi, am mancat si cea mai buna shakshuka ce exista pe pamantul asta, la Dr. Shakshuka. ( de dor am facut si eu reteta asta).  Numele sugereaza ca acolo e locul pentru asa ceva si isi are reputatia pentru un motiv bine-meritat, e intr-adevar gatita perfect. Tipul care are localul e atat de cunoscut pentru asta, incat oamenii care vin sa manance acolo musai fac poze cu el. Ca un fel de Salt Bae daca vreti, la scara mica si evreiasca :))

Priveliste de ansamblu (la propriu)

Dupa o experienta culinara desavarsita, iti poti continua drumul pe stradutele orasului vechi si sa descoperi Turnul cu Ceas, unde poti urca pentru o priveliste de ansamblu asupra zidurilor din piatra. Apoi nu trebuie sa ratezi Piata de Vechituri, unde gasesti tot felul de magazine vintage, dupa cum spune si numele.

Chiar daca nu te atrag genul asta de lucruri, cafenelele din jur sigur iti vor face cu ochiul si vei vrea sa te opresti pentru un popas intr-o atmosfera confortabila si vintage, care seara se trezeste la viata.

In Jaffa poti avea si cea mai buna vedere asupra Tel-Aviv-ului, din Parcul Abrasha ce ofera o panorama absolut superba, iar apoi neaparat sa-ti pui o dorinta pe Podul Dorintelor. A mea era deja indeplinita, eram acolo. Dar mi-am mai pus una, pentru cand ma intorceam acasa.

 

Si dupa ce „bifezi” toate obiectivele de pe lista, ia un moment si uita-te in jurul tau. Dar uita-te cu adevarat. La cladiri, la oameni, la tot ce te inconjoara. Si zambeste. Multumeste. Bucura-te. Incarca-te. Apreciaza!

Eram intr-un loc ce m-a incarcat de energie pozitiva si mai urmau inca 3 zile…

Citeste continuarea calatoriei mele in Tel-Aviv aici. <3