Daca nu v-ati dat seama din titlu, o nebunie. Iubesc carrot cake, iubesc si morcovii simpli, dar sa combini carrot-cake cu crema mascarpone si caramel sarat…este foodgasm.

Carrot cake clasic  

Desi in general nu prea mananc lactate si limitez pe cat posibil zaharul (dupa cum siti deja), in ultimul timp experimentez cu deserturile clasice, pentru ca ma ajuta sa imi formez o baza la care sa adaug modificarile mele si sa le transform fie in variante mai …digerabile, fie sa le fac vegane. In cautarile mele, am dat pe internet peste tot felul de retete, atat de creme, cat si de blaturi de tort cu extrem, dar extrem de mult zahar. Inclusiv la retetele de carrot cake.

Nu prea am inteles de ce. Asa ca am pus in reteta asta ce si cat am considerat eu ca merge si ia-ta ca a iesit un carrot cake de tot deliciul, cu care ma prezint aici pe blog! Este pufos, aromat, moale, se topeste efectiv in gura si clar o sa vrei a doua felie. L-am facut acum 2 seri si nici nu am apucat sa il tai bine, ca jumatate din el nu mai era. Din fericire am salvat 2 felii si am reusit sa ii fac cateva poze decente.  Bun, acum sa vedem ce presupune acest carrot cake cu crema mascarpone, cu care ma tot laud atat.

Ce ingrediente am folosit pentru acest carrot cake

Pentru blat, am folosit faina integrala in loc de faina obisnuita. Va promit ca nu o sa simtiti diferenta, o sa iasa super pufos si la fel de delicios. Eu folosesc aceasta faina. Daca vreti varianta fara gluten, puteti sa inlocuiti cu un mix de faina fara gluten, insa va trebui sa mariti cantitatea de lichid cu aproximativ 20%. In ceea ce priveste zaharul, eu am folosit zahar brut din trestie. Puteti folosi si de cocos sau chiar stevie, pentru varianta sugar-free, insa e posibil sa schimbe gustul. In aceasta reteta am pus 120 g zahar, pe cand majoritatea retetelor de carrot cake au 300-400 g zahar doar in blat! So, you decide.

Apoi am mai pus nuci si stafide, scortisoara si nucsoara si evident-morcov ras. Pe partea de ingrediente lichide, am pus 3 oua pentru pufosenie, ceva lapte de soia si 60 ml de ulei. Din nou, cantitatea de ulei pe care am folosit-o aici este mult mai mica decat intr-o reteta obisnuita.


Crema si caramelul

Crema e foarte simpla. Mascarpone, frisca lichida si zahar pudra. Am gasit mascarpone fara lactoza la LIDL si frisca lichida la Kaufland si m-am bucurat tare mult, dar puteti folosi din cele obisnuite daca nu aveti o problema cu asta. In ceea ce priveste zaharul pudra, am pus 4 linguri. Din nou, puteti inlocui cu stevie, dar va schimba gustul. Am aromat cu lamaie si vanilie. Un deliciu!

E bine sa lasati blatul sa se raceasca inainte de il taia si de a pune crema. Eu insa nu am mai avut rabdare si am facut lucrul asta aproape imediat si tot a fost bun. Insa, dimineata dupa ce s-au mai imprietenit aromele din tort (adica, ce a mai ramas din el) a fost si mai aromat.

Daaar, piesa de rezistenta vine abia acum. Caramelul meu cel de toate zilele, pe care il folosesc la atatea retete! Este absolut senzational. Il fac din zahar de cocos si crema de cocos, vanilie si sare , insa puteti folosi si zahar brun. O lingurita e suficienta pentru a da un kick genial oricaui desert, inghetata, tarte, prajituri, clatite, you name it. Sigur merge cu caramel sarat.

Asa ca va las cu reteta scrisa aici integral. Sper sa o faceti, caci este absolut divina. Iar daca nu sunteti cu deserturile coapte si cautati o varianta mai…sa zicem healthy, am si o reteta de
carrot cake raw-vegan care este cel putin la fel de delicios!

Daca incercati reteta mea de carrot cake cu crema mascarpone, astept cu mare drag pozele voastre pe Instagram sau Facebook!

HUGS♥

Carrot cake din faina integrala cu crema de mascarpone si caramel sarat

Un deliciu de te lingi pe degete!
Prep Time 15 mins
Cook Time 40 mins
Servings 12 felii

Equipment

  • forma tort 24 cm

Ingredients
  

Blat

  • 240 g faina integrala
  • 100 ml lapte soia (sau orice tip de lapte)
  • 120 g zahar brut
  • o mana nuci si stafide
  • 2 lgt scortisoara
  • un varf lgt nuscoara
  • o lgt praf copt
  • 3/4 lgt bicarbonat
  • 60 ml ulei
  • 3 morcovi rasi pe razatoarea mare

Crema mascarpone

  • 250 g mascarpone *am folosit fara lactoza
  • 200 g frisca lichida *am folosit fara lactoza
  • 1/2 lamaie mica stoarsa
  • 1 lgt extract de vanilie

Caramel sarat

  • 200 g zahar cocos (puteti folosi si brut)
  • o cutie crema de cocos (lapte de cocos la conserva)
  • o lgt extract de vanilie
  • 1/3 lgt sare

Instructions
 

Pentru blat

  • Pentru blat, amestecam faina cernuta cu bicarbonatul, praful de copt, condimentele, nucile si stafidele. Intr-un bol separat, batem ouale cu un praf de sare. Adaugam zaharul, uleiul si laptele si amestecam bine. Incorporam ingredientele umede peste cele uscate. Adaugam si morcovul si incorporam bine.
  • Punem compozitia intr-o forma de tort de 24 cm tapetata cu hartie. Dam la cuptor vreme de 45 de minute in cuptorul preincalzit la 160 de grade. Verificam cu o scobitoare sa fie copt inauntru.
  • Lasam sa se raceasca si sectionam pe jumatate

Pentru crema

  • Frisca se bate spuma. Peste frisca, se adauga mascarpone, zaharul, vanilia si lamaia si se mixeaza cateva minute pana la incorporare.
  • Jumatate din crema o punem pe primul blat. Peste acesta punem al doilea blat si imbracam totul cu restul de crema.

Pentru caramel

  • Punem zaharul impreuna cu crema de cocos la foc mic-mediu si lasam aproximativ 15 minute, pana scade compozitia si se formeaza o textura de caramel. Luam de pe foc si adaugam sarea si vanilia.
  • Din ingredientele date o sa va iasa mult caramel, care nu cred ca va rezista oricum mult la cat de bun e. Il puteti pune pe o grama de deserturi! Dar daca vreti sa faceti doar pentru aceasta reteta, puteti injumatati ingredientele.