In sfarsit mi-am facut singura batoane proteice vegane! Sunt absolut delicioase, gata in doar 10 minute, nu necesita coacere, sunt fara zahar rafinat si fara gluten.

Era mica mea placere ca dupa antrenament sa imi iau cate un baton proteic mereu cand ieseam de la sala. Desi pe vremea respectiva nu aveam o problema cu proteina din zer, rar gaseam ceva  fara zahar si fara conservanti, arome si alte chestii dubioase.

Acum ca nu mai consum proteina din zer e si mai greu sa gasesc ceva ok si inca tanjesc dupa un baton din ala. Asa ca m-am pus pe cautat pudre proteice vegane care sa aiba un aport nutritional bun, sa nu aiba arome artificiale si nici indulcitori.

Ce pudra proteica sa alegem?

Am incercat, am testat si va spun cu toata sinceritatea ca nu este usor sa gasesti o pudra proteica vegana atat sanatoasa, cat si buna la gust. Cea mai buna varianta este intotdeauna sa optam pentru o pudra proteica vegana organica si fara adaosuri, insa in general acestea nu au un gust prea placut. Desi pentru mine nu e o problema si consum genul acesta de pudre, pentru deserturi si gustari proteice prefer o pudra care sa fie atat ok dpdv nutritional, cat si cu un gust placut.

Aici gasiti o selectie de pudre proteice vegane naturale, care sunt foarte sanatoase si pe care le puteti include cu incredere in alimentatia zilnica, insa pentru aceste batoane eu am ales o pudra proteica cu vanilie, si anume aceasta. Are un gust foate placut si pentru ca nu sunt o gustare pe care am consuma-o chiar zilnic, merita compromisul. Ceea ce e fain e ca nu are nici zahar.

 Batoanele se fac in cateva minute si  au fost o gustare mult mai healthy decat ce mi-as fi cumparat de la sala, spre exemplu. Le puteti face dinainte si tine la frigider pana la 5 zile, sau la congelator o luna. Puteti scoate cate un baton proteic dupa sala, sau cand aveti nevoie de un snack pe drum catre munca sau plecati intr-o vacanta.

Aceste batoane proteice vegane vs. un baton obisnuit

Aportul nutritional al acestor batoane este de aproximativ 160 kcal/baton cu 17 G carbohidrati, 7 G proteine si 8 G grasimi (valorile se refera la 1 baton, impartind cantitatea data de mine la 10). Sigur ca valorile nu sunt aceleasi ca ale unui baton obisnuit. Si da, contin „zahar” in sensul de curmale si da, contin carbohidrati, dar aceste batoane proteice pot oricand sa va dea un boost de energie in cel mai sanatos mod posibil, fara arome, fara conservanti si tot ce vine la pachet cu nebuniile din industrie.

Daca doriti o varianta mai low-carb puteti inlocui curmalele cu erythritol, insa in acest caz va trebui ce mai probabil sa mariti cantitatea de lichid. Pentru o varianta si mai proteica, adaugati mai multa pudra si jonglati cu restul ingredientelor ca sa obtineti gustul potrivit.

Ce am folosit la aceste batoane proteice vegane?

Pudra proteica. Cum spuneam mai devreme, am cautat o pudra cat mai simpla, fara arome artificiale si fara indulcitori. Este ceva mai fada la gust, insa in aceasta reteta nu se va simti datorita celorlalte ingrediente. Aceasta este pudra proteica vegana pe care am folosit-o si mi se pare super ok din punct de vedere nutritional. O gasiti si in varianta cu ciocolata, daca sunteti a chocolate kind of guy 😀

Sigur ca puteti opta pentru orice varianta de pudra proteica doriti, chiar si pe baza de zer daca nu aveti o problema in acest sens. 

Apoi, am folosit fulgi de ovaz, din cei fara gluten. Ii gasiti tot aici. Curmale medjool, unt de arahide facut de mine (aka arahide blendate bine), seminte de chia, vanilie, ulei de cocos tot de aici, pudra de cacao si putin sirop de artar. Optional, puteti adauga chocolate chips in compozitie pentru extra yumminess.

Practic am facut un „aluat” din primele ingrediente, care o sa fie destul de faramicios. Am adaugat putin lapte de migdale ca sa il fac mai consistent, adica sa il aduc acolo cat sa ramana lipit cand il strang in degete (4-5 linguri maxim).

TIPS: in orice reteta de blat/desert raw care vi se pare prea sfaramicios, adaugati lichid pana se strange intre degete.

A doua parte a ingredientelor: ulei de cocos, pe care il puteti lua cu incredere de aici (trebuie sa fie un ulei de cocos de calitate), pudra de cacao si siropul de artar s-au transformat intr-o ciocolata delicioasa cu care am acoperit batoanele. And done!

Daca nu te intereseaza neaparat partea de „proteic”, poti pur si simplu sa elimini pudra proteica si vor fi la fel de delicioase, ca o simpla gustare/desert energetic si sanatos 🙂

Cum pastram batoanele proteice?

Din cantitatile mele au iesit vreo 10 batoane taiate cam cat un snickers (pentru care btw, am o RETETA DELICIOASA AICI), facute intr-o forma de ceramica de vreo 16*16. Puteti dubla pentru o portie mai mare si sa le tineti la congelator sau puteti micsora portia si face intr-un chopper mai mic, ca sa vedeti cum vi se par si daca ati schimba ceva.

Mie mi-au placut foarte mult si am o cutie plina in frigider. Le puteti pastra intr-un recipient inchis ermetic la frigider vreo 2-3 saptamani, iar la cingelator pana la 2 luni, scotand cate un baton. Cand simt nevoia de dulce, parca mai bine ma reped la un baton din asta decat la o felie de tort 😀 (nu mereu, sometimes I go for the cake).

Va las cu reteta. Sper sa gasiti utile informatiile si site-ul pe care vi l-am aratat. Eu am fost super incantata de ce am gasit acolo.

Batoane proteice vegane

O reteta de batoane proteice vegane, mult mai sanatoase decat cele de la sala, fara conservanti, gluten si zahar rafinat. Gata in 10 minute din cateva ingrediente simple! Bune de pastrat la frigider si luat cand iesi din casa!
Prep Time 10 mins
Servings 10 batoane
Calories 160 kcal

Ingredients
  

  • 70 g fulgi de ovaz fara gluten (gasiti pe www.adio-grasime.ro)
  • 80 g unt de arahide (eu l-am facut singura din arahide blendate)
  • 60 g pudra proteica vegana
  • 10 curmale medjool
  • o lg seminte chia
  • 4-5 lg lapte vegetal (pana compozitia se lipeste cand o strangem intre degete)
  • 1 lgt extract de vanilie
  • 2 lg sirop artar
  • 2 lg ulei de cocos topt
  • 1 lg pudra de cacao
  • 2 lg sirop artar
  • 50 g chocolate chips (optional)

Instructions
 

  • 1. Intr-un robot cu lama S adaugam fulgii de migdale, semintele de chia, pudra proteica si blendam cateva secunde. Adaugam untul de arahide, siropul de artar, vanilia si curmalele si blendam pana la omogenizare. O sa aveti o textura sfaramicioasa.
  • Adaugam treptat laptele vegetal, incepand cu 2-3 linguri si verificam compozitia. Cand se strange intre degete nu mai este sa adaugam lapte. Mie mi-au trebuit 5 linguri de lapte, insa depinde de curmale. Daca sunt mai "grase" e posibil chiar sa nu trebuiasca deloc lapte.
  • Compozitia va fi destul de sfaramicioasa chiar si asa. Nu trebuie sa fie umeda, se va inchega cand o punem in tava. Asadar, intr-o tava patrata micuta tapetata cu hartie puem compozitia si presam cu ajutorul unei spatule, pana totul este inchegat acolo.
  • Amestecam uleiul de cocos topit cu pudra de cacao si siropul de artar, pana obtinem o textura omogena. Turnam ciocolata pestre compozitia din tava.
  • Lasam la congelator aprox 20 de minute sau pana se intareste ciocolata.
  • Sectionam pe jumatate, apoi fiecare parte in cate 5 batoane. Mie mi-au iesit 10 batoane de dimensiunile celor din poza, insa acest lucru poate sa difere in functie de tava pe care o folositi.
  • Se pastreaza intr-un recipient inchis ermetic la frigider pana la 2 saptamani si in congelator pana la 2 luni.
  • Enjoy!

Daca ti-a placut aceasta reteta, incearca si alte retete DIN BUCATARIA MEA.