Am vrut sa scriu articolul asta pe care am ales sa-l numesc „Top 10 carti” (desi un „top” e putin nedrept), inca din prima luna de izolare, cand mi-am comandat 10 carti deodata. Urmate de inca 10 luna urmatoare. Si tot asa, pana am facut un teanc mare cat sifonierul pe care abia acum l-am devorat. Au mai ramas vreo 3-4, care isi asteapta cumintele randul.

Datorita lor nu m-am simtit singura nici macar o clipa in timpul pandemiei. In primele saptamani cand inca mergeam la munca (atunci inca lucram la cofetarie) cumva aveam un ritm care ma tinea sub o stranie normalitate. Apoi, a trebuit sa raman acasa. Brusc, eram prinsa in acesti 4 pereti, eu cu gandurile mele, cu fricile mele, cu sperantele mele. Cu obiceiurile mele si cu tot timpul dupa care tanjisem de atata vreme. Il aveam, in sfarsit. In cel mai nasol mod cu putiinta, dar era al meu. Asa ca mi-am zis fuck it, macar hai sa fac ce-i mai bun din asta.

Meditam, gateam, vorbeam cu ai mei la telefon, citeam. Era atat de liniste ca tot ce auzeam era cate o sirena de ambulanta din cand in cand si pe vecinii de langa facand sex la cele mai dubioase ore. Zilele mele erau pe repeat si cel mai palpitant lucru era sa ies la Mega la cumparaturi (si vecinii). Dar cumva, era ok. Aveam speranta si incredere. Ii aveam pe ai mei la un telefon distanta si ii multumeam lui Dumnezeu in fiecare zi ca sunt bine. Aveam gatitul. Aveam spatiu interior. Si cartile astea.

Cartile despre care urmeaza sa va povestesc mi-au fost cele mai bune prietene in acele zile. Continua sa imi fie si acum, cand linistea nu mai e asa apasatoare. Imi sunt ca un fel de refugiu. Si ce mod de a te naufragia exista, mai bun decat cititul? Capeti liniste, te amuzi, plangi, ai o furtuna de emotii sau pur si simplu…nimic. Toate astea in timp ce mintea ta lucreaza, acumuland infomatie pretioasa.

Articolul asta este cel mai simplist mod prin care pot sa le multumesc pentru ca mi-au tinut companie. Atat in perioada nasoala si dubioasa, cat si in serile frumoase din casa parinteasca sau atunci cand I was living my best life pe plaje aurii. Sau in momentele de rebeliune adolescentina, cand simteam ca doar ele ma inteleg.

Recomandarile ce urmeaza sunt preferintele mele personale. Unele au fost alese intuitiv,  dupa nume, cu altele am mers la sigur prin recomandari directe si opinii populare, altele pur si simplu m-au chemat si au intrat in viata mea atunci cand aveam nevoie de ele. Sunt carti fie de dezvoltare personala/emotionala, spiritualitate sau educatie financiara. Dar toate cu acelasi scop. De a te aduce mai aproape de cine esti tu cu adevarat, atat cat poti pe acest pamant, in aceasta viata.

So, here we go, partea 1 din top 10 carti care (sper ca) iti vor schimba viata in bine. Asta daca esti pregatit sa primesti. Pe a mea sigur au schimbat-o.

P.S. Ordinea este complet random, toate merita in egala masura citite si puse in practica.

        1. „Inteligenta Emotionala„, de Daniel Goleman

Tocmai am terminat-o, deci trebuia sa incep lista cu ea. Este o carte destul de groasa, dar am citit-o in vreo 3 zile, pentru ca m-a captivat complet.

Cartea asta este de referinta daca vrei sa intelegi de ce faci anumite lucruri in societate, cum functioneza mintea noastra, ce sunt emotiile si cum se declanseasa. E de referinta daca vrei sa ii intelegi si pe ceilalti si sa fii mai tolerant. Basically, cartea asta trebuie citita daca traiesti intr-o societate cu alti oameni. Si cel mai probabil asa este. Te va ajuta sa abordezi din alt unghi relatiile cu cei din jur, dintr-o perspectiva dincolo de actul in sine, de emotia in sine, de contextul in care te afli. Te duce direct la sursa „de ce”-ului.

De ce facem cutare lucru, actionand uneori lipsit de logica?  Lupta sau fugi.

De ce comit unii oameni acte nesabuite? Ei nu le considera asa.

De ce suntem anxiosi in societatea si cum ne dam seama de asta? Totul incepe in copilarie si se duce mai departe de atat, din generatie in generatie pana la acele instincte primare dobandite de la stramosii nostri (si aici ne intoarcem la prima intrebare)

Nu vreau sa dau mai multe detalii si nici sa lungesc descrierile acestor 10 carti, dar atat va spun. Cartea asta este de referinta daca vrei sa-ti fie bine alaturi de alti oameni.

       2. „Antreneaza-ti  Creierul„, de Joe Dispenza

Este a doua carte pe care o citesc scrisa de Joe Dispenza. Prima a fost „Tu esti Placebo” despre care am scris aici. Cartea Tu esti Placebo, impreuna cu Joe, au fost initiatorii mei in drumul spre auto-cunoastere, fiind prima carte pe care am citit-o in acest sens, cand am inceput tot procesul asta acum vreo 2 ani. A fost la recomandarea terapeutei mele.

„Antreneaza-ti creierul” a fost aleasa instinctual, pentru ca am mare incredere in cartile lui Joe Dispenza. Daca „Inteligenta Emotionala” a lui Goleman este o cumva mai practica si mai aplicabila la situatii concrete, mai usor de parcurs si mai relatable, „Antreneaza-ti creierul” iti explica in detaliu cum functioneaza creierul uman, cum putem schimba legaturile neuronale si forma noi circurte care servesc dorintelor noastre, cum integram gandurile cu emotiile.

Am avut o succesiune foarte interesanta cu aceste carti, total intamplatoare. Am citit Antreneaza-ti creirul, care mi-a adus partea stiintifica cu ajutorul careia am inteles cum functioneza cretierul,  apoi Inteligenta emotionala care transpune toata teoria in plan practic, explicand emotiile si situatii concrete, iar acum am inceput o carte care te pune la lucru. Se numeste Calea spre seninatate pe care nu am sa o includ aici caci nu e inca terminata. Tot ce pot sa va spun este ca e un fel de „manual de lucru” pentru cartea lui Goleman.

      3. „Conversatii cu Dumnezeu” (vol 1,2&3)”, de Neal Donald Walsch

Nu le-am pus separat caci ar fi fost nedrept. Toate cele 3 volume TREBUIE citite. Si trebuie citite succesiv, pentru ca te poarta de la general la particular. Au fost primele carti pe care le-am citit la inceput de pandemie si nu stiu daca a fost din cauza starii emotionale fragile pe care o avea toata planeta, dar cartile astea m-au impactat foarte tare. Am plans in continuu citind primul volum si le-am mancat pe paine, unul dupa celalalt, pe toate 3.

Volumele lui Donald Wlasch sunt ceva ce daca imi pica in mana acum cativa ani, nu reuseam sa duc la capat. Nu sunt nici pe departe cea mai trezita fiinta, dar sufletul meu a inceput sa ia controlul si cred ca de asta ma si misca astfel de carti. Si cand zic ma misca, vreau sa zic ca ma zguduie. Desi cartile despre care v-am povestit pana acum sunt cumva mai pompoase/stiintifice in limbaj, sunt mai usor de inteles decand Conversatii cu Dumnezeu. Cred ca aceste carti transmit o informatie pe care o primesti doar daca esti pregatit.

De la primul volum care trateaza raspusuri la intrebari personale, la al doilea care se muta la intrebari globale, legate de sexualitate, timp, spatiu, pana la cel de-al treilea volum care raspunde la intrebari universale, precum „Suntem singuri in Univers?”… pentru mine, aceste carti au fost mind-blowing.

Nu intru in discutia „care Dumnezeu” ” dar cine-i Donald asta de crede el ca i-a trimis Dumnezeu mesaje” sau „da, dar asa ceva nu e aplicabil in lumea care traim” (transparenta totala, unitate, sustenabilitate). Indiferent de aceste lucruri, indiferent de care-i Dumnezeul tau, omul spune acolo niste adevaruri solide si simplul fapt ca citesti despre ele si esti constient de ele, aduce omenirea mai aproape de infaptuirea lor.

      4. „Maturitatea-responsabilitatea de a fi tu insuti”, de Osho

Prima mea carte Osho. Am fost asa entuziasmata inainte de a citi prima mea carte Osho, incat mi-am spus ca nu o sa am asteptari, ca sa nu fiu dezamagita. Da, incerc eu sa practic non-atasamentul si sa traiesc fara asteptari dar cu cele mai dragi lucruri pamantesti (familia, cartile si mancarea) parca inca nu pot.

Auzisem atatea despre Osho si cartile lui dar pana in acest punct ar fi fost o pierdere de timp sa-l citesc, pentru ca nu as fi inteles absolut nimic. Am rezonat profund cu „Maturitatea” , acum sunt la a doua carte Osho  (despre care va povestesc in partea 2 a articolului).

Omul e ceva aparte. Are un fel jucaus si plin de umor de a emite cu niste judecati indraznete, dar pline de sens. Exprimarea lui onesta, directa si amuzanta, usor atipica pentru un filosof (cred eu), te apropie de face fie sa pui sub semnul intrebarii ce stiai pana acum, fie sa te regasesti in invataturile lui.

„Maturitatea nu are nimic de a face cu experienta de viata. Are legatura cu calatoria launtrica, cue xperientele interiorului. Cu cat omul patrunde mai adanc in sine, cu atat e mai matur.”

      5. „Cel mai bogat om din Babilon„, de George S. Clason

Schimb putin registrul pentru ulima carte si ma duc in educatie financiara. Un fel de Inteligenta Emotionala dar pe financiar. Cartea astea asta este de un real ajutor pentru oricine vrea sa se educe pe partea asta, ceea ce este si cazul meu (si probabil a majoritatii dintre noi).

Daca nu ai crescut intr-o familie care te-a invatat niste lucruri despre bani, probabil te-ai trezit la vreo 20 de ani la facultate ca habar nu ai cum sa intinzi salariul ala minuscul din jobul part-time pe care il ai intre cursuri astfel incat sa ti ajunga pentru cheltuielile uzuale. D-apoi sa mai si economisesti! Nu ne invata NIMENI in scoli cum sa pui bani deoparte, cum sa faci banii pusi deoparte sa se inmulteasca, ce sunt alea taxe si impozite si cand le platim. Trist este faptul ca marea majoritate a profesorilor nu ar sti nici ei cum sa predea aceste informatii, pentru ca nu au primit la randul lor aceasta educatie. Nu-ti ramane decat sa te auto-educi si sa fii recunoscator ca traim intr-o era in care avem acces la atatea informatii si sunt atatia oameni care au atins succesul financiar si sunt dispusi sa impartaseasca niste sfaturi.

Cartea asta insa se bazeaza pe intelepciunea locuitorilor din Babilon, care faceau negot, econonomiseau si puneau banii la treaba aplicand niste principii solide. Stiau sa aprecieze valoarea banilor si asa Babilonul a fost unul dintre cele mai bogate sau chiar cel mai bogat oras din lumea antica. Povestea din aceasta carte este reala astazi mai mult ca oricand, chiar daca Babilonul nu mai exista. Ramane o poveste, atata timp cat nu aplicam ce scrie acolo. Eu sunt la the very begining cu toata treaba, dar o sa ma intorc la cartea asta ori de cate ori am nevoie.

 

Mi-am dat seama ca acest articol devine prea lung daca le pun pe toate aici, asa ca acestea sunt doar primele 5 carti din top 10 carti care iti vor schimba viata in bine.

 

Curand vine si partea a2-a, dar pana atunci mi-ar placea super mult daca mi-ai impartasi si tu o carte care ti-a schimbat viata in bine! 🙂 Poti sa o faci aici, pe pagina mea de Facebook, sau pe Instagram @ioanaath.

Iti multumesc <3 pupici

 

P.S. : Daca ti-a placut acest articol, poti vedea mai multe articole asemanatoare in categoria Minte si suflet.