Afara s-a lasat frigul si au venit zilele alea ploioase in care simt nevoia de dish-uri heartwarming, care sa compenseze cu vremea. Este perioada ideala pentru comfort food si cred ca un chili vegan just hits the spot.

Sunt doua feluri de mancare la care ma duc intotdeauna cand vreau sa fac ceva satios. Sunt acele dish-uri care hraneasc intreaga familie, dar care sa necesite foarte mult timp de preparare. Este vorba despre curry (pentru care am doua retete: unul cu naut si unul cu legume) si de acest chili vegan, super indulging si versatil.

De ce ador acest chili vegan?

Imi place foarte mult chili din motive intemeiate. Primul ar fi faptul ca nu imi solicita prea mare atentie. Trebuie doar sa calesc cateva legume, apoi sa adaug rosiile si fasolea si sa le las sa fiarba cateva minute. Cel mai important lucru aici sunt condimentele, mai exact pudra de chili. Eu o folosesc pe aceasta, care este o varianta super ok. Poti pune mai mult sau mai putin decat am scris eu in reteta, in functie de cat de spicy iti place tie viata 😀

Apoi faptul ca este pliiiin de proteine (fasolea neagra este una dintre sursele plant-based prinicpale de proteine) si poate multumi pe oricine, chiar si pe carnivori. Si cel mai tare lucru este ca resturile de chili au gust chiar mai bun a doua zi! Aromele au timp sa se imprieteneasca daca stau de pe-o zi pe alta si le poti manca cu si mai mare placere. Acest chili vegan rezista in frigider chiar pana la 4 zile sau se poate congela.

Spuneam despre chili ca este un fel de mancare foarte versatil, pentru ca:

  • il poti manca ca atare, cu o garnitura de orez sau quinoa, pentru o masa cu familia
  • il poti servi pe nachos, cu guacamole si lime si cheddar ras (vegan sau clasic) pentru serile cu prietenii
  • il poti pune in burrito sau tacos (leftovers-urile vor fi ideale pentru asta)

Eu cel mai des il mananc langa orez brun. Este o masa care imi incalzeste intotdeauna sufletul si ma face sa ma simt cumva acasa (desi nu e unceva ce mancam in copilarie, but feels so cozy).

Va las reteta si decideti voi cum il mancati 😀 :

ENJOY!

 

Chili vegan

Afara s-a lasat frigul si au venit zilele alea ploioase in care simt nevoia de dish-uri heartwarming, care sa compenseze cu vremea. Este perioada ideala pentru comfort food si cred ca un chili vegan just hits the spot.
Prep Time 30 mins
Servings 4 portii

Ingredients
  

  • 2 cutii fasole rosie
  • o cutie rosii intregi/cuburi (puteti folosi si rosii proaspete, taiate cuburi)
  • un morcov mare taiat cuburi
  • o ceapa taiata cuburi
  • un sfert telina taiata cuburi
  • un ardei gras rosu taiat cuburi
  • 2 catei usturoi maruntiti
  • 2 cani supa de legume/ apa (eu am pus apa si un cub de supa BIO)
  • o lingurita pasta de tomate
  • 1 lgt chimion
  • 1 lgt oregano uscat
  • 1/2 lgt boia afumata
  • 1/2 lgt fulgi chili
  • sucul de la o lamaie
  • sare, piper dupa gust
  • 1 legatura coriandru maruntit
  • 1 lgt indulcitor (optional, daca rosiile sunt prea acide)

Instructions
 

  • Ceapa, impreuna cu ardeiul,morcovul si telina se pun la calit intr-o oala medie cu fund gros, in 2 linguri de ulei de masline. Se calesc cateva minute, pana devin moi si ceapa devine translucida.
  • Se adauga usturoiul maruntit si condimentele si se mai amesteca aproximativ un minut.
  • Se adauga rosiile, fasolea scursa de apa si clatita, apa si cubul de legume/ supa si se lasa sa se gateasca la foc mic, clocotind usor, timp de 30 de minute.
  • Daca vreti textura sa fie mai lichida, puteti sa blendati o parte din chili si sa il intoarceti in oala.
  • Dupa ce s-a luat de pe foc, se pune sucul de lamaie.
  • Se serveste cu orez, coriandru/patrunjel proaspat, felii de avocado sau in orice mod va place voua!