Go Back

Tort vegan cu ciocolata

ioana
Un tort vegan cu ciocolata, usor de facut si rapid
Prep Time 30 mins
Cook Time 30 mins
Timp de asteptare 2 hrs
Course Dessert
Cuisine vegan

Ingredients
  

Blat

  • 200 g faina alba de calitate superioara
  • 30 g pudra de cacao
  • 1/2 lgt sare
  • 1 lgt praf de copt
  • 100 g fructoza
  • 120 ml ulei (un ulei cu gust neutru, cocos sau floarea soarelui)
  • 300 ml cafea/apa fierbinte
  • 1 lgt cafea instant
  • 1 lg otet
  • 1 lgt vanilie

Ganache de ciocolata

  • 180 g crema de cocos (partea solida de la o cutie de crema de cocos)
  • 240 g ciocolata vegana 60%

Jeleu de fructe (total optional, dar bun)

  • 1 lgt agar-agar
  • 240 ml suc de fructe de padure) (se poate inlocui cu apa,dar nu o sa fie asa de aromat)
  • 200 g fructe de padure (congelate sau proaspete)

Instructions
 

  • Pentru blat, ingredientele uscate se amesteca intr-un bol, iar cele umede separat. Se incorporeaza incet impreuna.
  • O tava de tort cu fund detasabil se tapeteaza cu ulei si faina, iar pe fund se pune hartie de copt. (daca aveti la indemana si doriti, puteti imparti compozitia in 3 tavi ca sa nu mai taiati apoi blatul. In acest caz, timpul de coacere va fi in jur de 20 de minute)
  • Blatul se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de aproximativ 30 de minute. Dupa acest timp, introduceti o scobitoare in mijlocul tortului. Daca aceasta iese curata, blatul este gata, daca nu, mai lasati 5 minute si incercati din nou.
  • Cand blatul este gata, il lasam putin sa se raceasca in forma, ca sa nu se rupa cand desfacem forma. Apoi il transferam pe un grijal de racire pana ajunge la temperatura camerei. Cand s-a racit complet, infasuram blatul in folie alimentara si il dam la frigider 2-3 ore. Daca doriti sa grabiti procesul, blatul se pate baga la congelator o ora. Blatul trebuie sa fie rece pentru a il putea taia bine.

Ganache de ciocolata

  • Pentru ganache, crema de cocos se incalzeste intr-o craticioara, iar ciocolata se pune intr-un bol, maruntita. Cand crema de cocos incepe sa fiarba usor, o luam de pe foc si o turnam peste ciocolata, amestecand pana cand aceasta se topeste.
  • Ganache-ul se pune la frigider. Recomand sa faceti ganache-ul cu cel mult o ora inainte de a asambla tortul, pentru ca acesta sa nu se inareasca prea tare.
  • Din 15 in 15 minute, scoateti ganache-ul si amestecati in el sau pur si simplu inainte de a monta il bateti cu un mixer. Textura trebuie sa fie densa, dar sa semene cumva cu crema de unt.

Jeleu de fructe (optional, dar gustos)

  • Fructele se blendeaza cu 2-3 linguri de indulcitor la alegere, pana devin ca un "gem". Daca folositi fructe congelate, acestea trebuie decongelate inainte. Dupa ce le-ati blendat, optional le puteti da printr-o sita, astfel veti avea o compozitie mai fina.
  • Sucul de fructe se pune pe foc. Cand incepe sa faca primele bule (nu sa fiarba, pur si simplu sa se incalzeasca usor), adaugam lingurita de agar-agar si amestecam continuu cu un tel. Adaugam si fructele pisate si amestecam pana la incorporare, timp de un minut.
  • Compozitia se toarna in 2 forme mai mici de tort cu fund detasabil, tapetate cu hartie de copt, de 12 sau 10 cm. Se dau la frigider aproximativ 30 de minute, pana compozitia se intareste si devine asemenea unui jeleu.

Asamblare

  • Blatul se taie in 3 parti egale. Daca nu aveti un cutter de tort, va puteti folosi de o ridla si de un cutit cu zimti. Optional, puteti face un sirop simplu (o lingura zahar sla 2 linguri apa fiarta) ca sa insiropati blaturile.
  • Ganache-ul se pune intr-un pos. Punem un strat subtire de ganache pe primul blat si intindem uniform, apoi cu ajutorul posului, punem un strat pe marginea blatului, lasand o gaura in mijloc. Acolo vom pune jeleul.
    Nu am facut poze in timpul procesului, dar am atasat o poza ca sa vizualizati exact la ce ma refer.
  • Repetam cu al doilea blat.
  • Inchidem tortul cu urmatorul blat si lasam la frigider (sau congelator, daca sunteti pe graba), timp de o ora-2 sa se intareasca crema.
  • Glazuram tortul cu ganache-ul ramas. Cel mai simplu mod de a glazura este sa topiti ganache-ul si sa il turnati peste tort. Ori glazurati clasic cu o spatula si o paleta.

Decor

  • Pentru decor, am topit o ciocolata de 100 g si am intins-o pe o hartie de copt, intr-un strat subire. Am lasat-o la frigider. Cand s-a intarit, am rupt pur si simplu fasii din ea pe care le-am pus pe marginea tortului.
  • Am ornat suprafata tortului cu capsuni and done :D
    Puteti orna oricum doriti!! Va fi oricum delicios.