Go Back

Tarta cu lamaie si bezea

Un desert clasic, dulce-acrisor, tarta cu lamaie si bezea este un desert pe care si cei carora nu le plac de obicei desturile cu lamaie, il vor iubi!
Course Dessert
Servings 8 portii

Ingredients
  

Blat de tarta

  • 250 g faina
  • 80 g zahar pudra
  • 150 g unt rece
  • praf sare

Crema de lamaie

  • 200 ml lapte
  • 150 ml suc lamaie
  • coaja de la o lamaie bio
  • 5 ml extract vanilie
  • 80 g amidon porumb
  • 4 galbenusuri ou
  • 80 g unt
  • 1/2 lgt extract de lamaie (optional)
  • 150 g zahar

Bezea

  • 4 oua (doar albus)
  • 100 g zahar
  • praf sare

Instructions
 

Blat de tarta

  • Faina se amesteca cu zaharul si cu un praf de sare intr-un robot cu lama S. Se adauga untul si se mixeaza pana obtinem o textura nisipoasa (aproximativ 2 minute).
  • Se sparge oul peste amestecul obtinut si se mai mixeaza pana se leaga compozitia.
  • Se scoate din robot si se formeaza o bila, care se infoliaza si se da la frigider 30 de minute, cat pregatim crema.

Crema de lamaie

  • Laptele se pune intr-o craticioara, impreuna cu sucul de lamaie si coaja. Se pune pe foc pana se incalzeste.
  • Se adauga amidonul amestecat cu zaharul si se amesteca continuu, sa nu se formeze cocoloase, pana crema se ingroasa.
  • Se ia crema de pe foc si se incorporeaza galbenusurile. Se aduce inapoi pe foc pentru cateva minute.
  • Se ia crema de pe foc complet si se adauga untul treptat, pana la incorporarea completa. Se adauga extractul de vanilie si cel de lamaie, daca folositi.
  • Crema se lasa la racit pana o folosim.

Bezea

  • Albusurile se bat cu un praf de sare timp de 2 minute. Se adauga zaharul si se bat pana devin tari si nu curg cand intoarcem vasul invers.

Coacere si montaj

  • Aluatul se intinde si se pune intr-o forma de tarta cu diametrul de 25 cm, tapetata cu hartie de copt. Eu am folosit o forma cu fund detasabil si atunci cand fac tarte acestea mi se par cele mai practice. Se pune hartie de copt si deasupra tartei si se umplu cu boabe uscate de leguminoase, ca sa nu se umfle la copt. Se coace asa, in orb, timp de 15. minute in cuptorul preincalzit la 180 grade. Se indeparteaza boabele si se mai coace 10 minute.
  • Cand crema s-a racit o blendam cu un blender vertical. Este destul de important acest pas pentru ca schimba textura cremei, o face mult mai cremoasa si fina. Crema se intinde pe toata suprafata blatului.
  • Bezeaua se intinde peste crema si se formeaza din spatula. Eu am folosir un pos de cofetarie cu un dui si i-am dat aceste forme insa cred ca iese la fel de frumos daca intindem bezeaua cu o spatula de silicon si ne jucam cu formele.
  • Tarta se mai coace 5-10 minute, cu bezeaua pe ea, pana se rumeneste. Eu am folosit un arzator de bucatarie ca sa usuc bezeaua insa daca o coaceti se va face mai uniform si va fi mai patrunsa.
  • Ideal ar fi sa o serviti in aceeasi zi, bexeaua nu rezista foarte bine la frigider, insa oricum aceasta este o bezea nu din aceea crocanta si uscata, ci mai umeda si "cruda".
  • Enjoy <3