Tiramisu este desertul pe care nu l-as refuza niciodata. Desi este un desert simplu, o reteta de tiramisu buna trebuie sa fie in arsenalul oricarui bucatar amator sau profesionist. Este usor de facut, delicios, intotdeauna de impact si mergi la sigur ca toata lumea se va bucura de desert. 

Dar cum faci sa imbunatatesti un tiramisu, ca sa impresionezi invitatii la o ocazie speciala? Bine…nu ca ai avea nevoie, e suficient sa faci corect crema si sa folosesti o cafea buna, dar daca vrei sa il duci la urmatorul nivel…caviarul de cafea e raspunsul.

Stiu ca suna fancy, dar crede-ma ca este extrem de usor de  facut. Si nu il folosim doar pentru ca arata bine si pretentios, ci si pentru ca aduce un plus de textura si gust intens de cafea unui tiramisu clasic.

Deci, sa ne punem sorturile si sa trecem la treaba!

Pentru tiramisu nu am foarte multe explicatii, decat ca ar trebui sa folosesti un espresso bun, oua cat mai naturale si un mascarpone de calitate. Apoi, daca vrei sa fii si mai si, poti face piscoturile singur, este destul de simplu, asa ca o sa las o reteta si pentru piscoturi home-made.

Insa, la caviar o sa las cateva indicatii suplimentare, pentru ca desi e foarte usor de facut, daca nu se respecta cateva detalii, nu o sa iasa.

CUM FACEM CAVIAR DE CAFEA?

In primul rand, trebuie facuta compozitia de „caviar”. Aceasta are 3 ingrediente simple: cafea, agar-agar si zahar. Toate acestea se pun intr-o oala si trec printr-un proces de fierbere rapida, cat sa se activeze agar-agarul (care este un fel de gelifiant vegetal, pe baza de alge).

Agar-agar se activeaza in momentul fierberii. Asa ca, mai intai amestecam exact 2 g de agar agar cu 15 g de zahar. Apoi, punem 230 ml de cafea la fiert (cafeaua facuta dinainte, espresso ar fi ideal, dar este foarte buna si cafeaua la filtru, ibric-strecurata sau la moka). Cand da in clocot, adaugam amestecul de agar si zahar si amestecam continuu timp de un minut. Atat, compozitia e gata. O lasam la racit 10 minute si o transferam intr-un recipient cu picurator, poate sa fie un biberon de bucatarie, o seringa, o pipeta sau orice aveti la indemana.

Intre timp, este foarte important sa avem la rece (la congelator) un recipient inalt cu ulei de floarea soarelui, cu 30 de minute inainte sa facem amestecul de cafea. In acest ulei o sa picuram perlele si el trebuie sa fie neaparat foarte rece ca sa permita caviarului sa se formeze. Daca uleiul nu este suficient de rece, nu se vor forma perlele si vei avea un amestec care te va face sa spui „wtf”?! Atentie, nu uita uleiul in congelator, 30 de minute sunt absolut suficiente.

Avem uleiul rece, avem compozitia care a ajuns si ea la temperatura camerei. Ne mai trebuie doar putina rabdare pentru ca acum vom picura incet, dar sigur, amestecul de cafea si agar-agar, in uleiul rece si vedem cum magia (sau chimia) isi face treaba in fata noastra si ne alegem cu niste perle superbe de cafea, pe fundul vasului de ulei.

Le strecuram printr-o sita. Pastram uleiul, ca e scump, sa il folosim la orice altceva si spalam bine perlele.

That’s all folks! Perlele se pastreaza la frigider 3-4 zile, deci le putem face cu cateva zile inainte de a face prajitura.

Aceste perle, caviar cum le spunem, se pot face cu orice suc, in orice culoare, dulci sau sarate, deci puteti sa adaptati ingredientele dupa preferinte si sa le folositi ca decor in orice reteta vi se par interesante.

Gata cu povestile, las reteta de tiramisu cu caviar de cafea aici si bonus, reteta de piscoturi home-made, daca te simti cu adevar pastry chef si vrei sa experimentezi tot procesul <3

 

P.S.: Pentru varianta fara zahar, poti inlocui zaharul din reteta cu zahar de mesteacan, inclusiv la piscoturi. Eu am facut aceasta varianta pe comanda pentru diabetici si am avut feedback foarte pozitiv.

Tiramisu cu caviar de cafea

Tiramisu este desertul pe care nu l-as refuza niciodata. Desi este un desert simplu, o reteta de tiramisu buna trebuie sa fie in arsenalul oricarui bucatar amator sau profesionist. Este usor de facut, delicios, intotdeauna de impact si mergi la sigur ca toata lumea se va bucura de desert. 
Course Dessert
Cuisine Italian
Servings 8 portii

Ingredients
  

Caviar de cafea

  • 2 g agar-agar
  • 15 g zahar
  • 240 ml cafea
  • 500 ml ulei

Tiramisu

  • 150 g zahar
  • 1 pachet piscoturi
  • 300 ml cafea
  • 500 g mascarpone

Piscoturi

  • 70 g faina
  • 30 g amidon
  • 4 oua
  • 100 g zahar

Instructions
 

Caviar de cafea

  • Uleiul se pune la congelator pentru 30 de minute, intr-un recipient inalt.
  • Se pregateste cafeaua. Zaharul se amesteca cu pudra de agar-agar.
    Cafeaua (deja pregatita, daca o faceti la ibric trebuie strecurata de zat, insa recomand cafeaua la espressor), se pune intr-o craticioara pe foc si se da in clocot.
  • Cand clocoteste se pune amestecul de zahar si agar si se amesteca energic cu un tel timp de 1 minut.
    Se opreste focul si se lasa la racit 10 minute.
  • Compozitia se transfera intr-un recipient cu pipeta, de tipul unui biberon de bucatarie sau chiar o seringa.
  • Se presara din recipientul ales in uleiul rece, scos de la congelator. Perlele de caviar se vor forma natural pe fundul vasului.
  • Se strecoara perlele de ulei (pe care il pastram pentru a-l folosi la alte preparate) si se clatesc de cateva ori sub jet de apa rece pana nu mai sunt uleioase.
  • Se pot pastra la frigider pana la 4 zile.

Tiramisu

  • Se separa albusul de galbenus. Albusul se bate spuma cu jumatate din cantitatea de zahar, iar galbenusul cu cealalta jumatate de zahar, pana acesta devine ca o crema.
  • Se incorporeaza albusul treptat in crema de galbenus, cu miscari largi, de sus in jos, pentru a pastra aeratia cremei. Dupa ce am incorporat tot galbenusul, incorporam branza mascarpone treptat. Optional, putem adauga putin extract de vanilie.
  • Piscoturile se trec prin cafea pe ambele parti. Cafeaua trebuie sa fie rece, pentru a nu inmuia complet piscoturile. Aici chiar recomand cafea facuta la espressor, cat mai tare si de calitate, pentru a se simti aroma.
  • Punem un strat de piscot intr-o tava inalta, un strat de crena, repetam si pudram cu cacao.
    Eu am facut tiramisu in pahar pentru restaurant si mi se pare ca arata mult mai bine ca prezentare, in special daca folosim si perlele de caviar, insa platingul este bineinteles la alegerea creatorului!

Piscoturi - optional

  • Cuptorul se preincalzeste la 200 grade.
  • Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu zaharul si cu un praf de sare.
    Galbenusurile se incorporeaza treptat in albusuri, cu grija, pentru a pastra aeratia. Se adauga vanilie
  • Amidonul se amesteca cu faina si se cerne peste compozitia de ou, treptat. Se incorporeaza incet cu o spatula, pana la omogenizarea completa.
  • Compozitia se muta intr-un pos. Daca nu aveti pos puteti sa folositi o punga zip-lock pe care sa o taiati intr-un colt. Se traseaza linii de aprox 6 cm pe o tava cu hartie de copt. Puteti sa trasati inainte cu rigla niste linii pentru a va ajuta sa fie mai drepte.
    Recomand sa lasati spatiu intre piscoturi pentru ca ele vor mai creste si se vor lipi.
  • Se pudreaza cu zahar pudra de doua ori.
    Se coc 10 minute la temperatura setata de 200 grade.
  • In ziua coacerii ele vor fi moi ca un blat de tort insa dupa o zi-doua, devin crocante. Le puteti folosi in aceeasi zi pentru ca oricum vor fi inmuiate in cafea, insa daca vreti sa le folositi ca atare si le vreti crocante, va trebui sa le faceti cu 2 zile inainte.

Notes

Pentru varianta fara zahar, pur si simplu inlocuiti cantitatea de zahar cu aceeasi cantitate de zahar de mesteacan.
In acest caz va recomand sa faceti chiar voi piscoturile, dupa reteta de mai sus. 
Keyword desert, tiramisu

Daca ti-a placut aceasta reteta, te invit sa incerci si alte retete DIN BUCATARIA MEA. <3