Caramel, banane, crema de cocos. Crusta crocanta cu migdale si ovaz. Ce poate fi mai indulgent? Ei bine, le-am pus pe toate intr-o tarta vegana si fara gluten, cu banane si caramel, acea „banoffee pie” a americanilor, pe care nimeni nu o poate refuza.

Va spun sincer ca este reteta mea preferata de tarta. Necesita foarte putine ingrediente, este usor de facut, pentru ca are nevoie de doar 20 de minute de preparare. Nu contine lactate sau gluten, asadar este o reteta numai buna pentru intreaga familie (asta daca poti sa o imparti). Este aromata, dulce in mod natural, catifelata, acea textura „melt-in-your-mouth”.

Cum preparam tarta vegana cu banane si caramel? 

Tarta vegana cu banane si crema de cocos are 4 elemente:

  • crusta din migdale si ovaz.  Este o crusta pe care eu o fac la multe tarte, pentru ca are acea textura crunchy, dar moale in acelasi timp. Este o varianta de crusta fara gluten si vegana, deci poti inlocui crusta clasica de tarta cu aceasta reteta in orice preparat. Te va salva atunci cand pregatesti tarte pentru persoane cu intolerante. In aceasta crusta folosim ulei de cocos pentru a lega ingredientele. Are nevoie de doar 20 de minute la cuptor, timp in care vom prepara restul tartei.

Pont: lasa crusta sa se raceasca in forma inainte sa o scoti. Astfel eviti sa se rupa.

  • un strat de caramel din curmale. Poate l-ai mai vazut in reteta mea de Snickers (daca nu, te sfatuiesc sa o incerci, este absolut di-vin). Este cea mai sanatoasa alternativa la caramelul clasic, care stim ca este practic doar zahar si atat. Curmalele vin cu o dulceata naturala si beneficii pentru sistemul digestiv, controlul glicemiei, protectia sistemului imunitar, osos si nervos.

Pont: poti inlocui zaharul cu pasta de curmale (apa si curmale blendate impreuna), cu o ratie de 1:1 in foarte multe retete.

  • un strat de banane. Si probabil motivul pentru care imi place atat de tare banoffee pie. Bananele coapte sunt geniale la micul dejun sau desert, pentru ca sunt dulci in mod natural si super aromate. Faptul ca sunt pline de potasiu si antioxidanti sunt doar cateva dintre extra beneficiile consumului de banane.
  • un strat de crema de cocos si banane. Aici vine partea distractiva si super delicioasa. Desi reteta clasica pentru banoffee pie are frisca batuta, eu am ales sa fac o crema din banane si crema de cocos, pe care o legam cu ajutorul „gelatinei” vegane, agar-agar.

Pont: lasa crema de cocos in frigider, de preferat peste noapte, inainte sa faci aceasta reteta. Astfel iti va fi mai usor sa separi partea solida de lichidul din cutie. Desfa-o in partea de jos, ca sa poti scurge pur si simplu lichidul.

Recomandarea mea este sa o servesti alaturi de frisca din crema de cocos, pe care iti voi explica in reteta cum sa o faci.

Eu am ales sa o decorez cu flori comestibile si felii de banane, just for fun 😀

As putea sa mai povestesc cel putin o ora despre aceasta tarta vegana cu banane si crema de cocos, pentru ca pur si simplu o ador! Este reteta care va uimi orice multime. Lasa-i sa manance si abia apoi spune-le ca e vegana. Iti garatez admiratia tuturor cunoscutilor.

Gata cu prezentarea, here it it: varianta mea de banoffee pie, o tarta vegana si fara gluten cu banane si crema de cocos. (si tarta mea preferata).

 

 

 

Vegan banoffee pie (tarta vegana cu banane si crema de cocos)
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
10 portii 20 minute
Timp de asteptare
2 ore
Portii Timp de preparare
10 portii 20 minute
Timp de asteptare
2 ore
Vegan banoffee pie (tarta vegana cu banane si crema de cocos)
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
10 portii 20 minute
Timp de asteptare
2 ore
Portii Timp de preparare
10 portii 20 minute
Timp de asteptare
2 ore
Ingrediente
Crusta
  • 80 g migdale (sau faina de migdale)
  • 200 g fulgi ovaz (sau faina de ovaz)
  • 60 ml ulei de cocos topit
  • 1/2 lgt scortisoara de ceylon
  • un praf sare
  • 3 linguri miere (sau orice indulcitor lichid)
Caramel de curmale
  • 200 g curmale (hidratate in apa calda timp de 30 min)
  • 2 linguri unt de arahide
  • 1 lgt extract de vanilie
  • 100 ml apa in care au fost hidratate curmalele
  • un praf sare
Crema
  • 2 cutii crema de cocos
  • 1 lgt agar-agar
  • 200 ml lapte de cocos (sau orice lapte vegetal)
  • 1 lgt extract de vanilie
  • 2 linguri miere (sau orice indulcitor)
Portii: portii
Etape
Crusta
  1. 1. Pentru crusta, migdalele se fac faina. La fel si ovazul. Daca deja ai faina, pune-le in robotul cu lama S. Peste cele 2 fainuri adaugam toate celelte ingrediente.
  2. Se adauga apa treptat, daca este nevoie, pana aluatul se leaga si ramane legat atunci cand il strangem intre degete.
  3. Tapetam o forma de tarta de 20 cm cu ulei de cocos si faina de ovaz si punem aluatul in forma, modelandu-l cu mana pe toata suprafata formei.
  4. Se coace timp de 15-20 de minute la 180 grade celsius, in timp ce preparam celelte elemente ale tartei.
Caramelul
  1. Toate ingredientele se blendeaza pana obtinem o pasta. Apa se adauga treptat, pana avem consistenta dorita.
Crema
  1. In blender sau in robot, blendam 4 banane coapte cu partea solida de continut a uneia dintre cele 2 cutii de crema de cocos, cu vanilia si mierea sau indulcitorul ales.
  2. Incalzim laptele vegetal intr-o craticioara. Cand incepe se incalzeasca, adaugam lingurita de agar-agar, amestecand continuu cu un tel. Se lasa un minut si se ia de pe foc.
  3. Amestecul cald se pune peste compozitia din blender si se mai blendeaza putin.
Montaj
  1. Dupa ce s-a racit, crusta se scoate din forma. In aceasta punem astfel: caramelul de curmale, urmat de celalalte 2 banane taiate felii si crema de banane si cocos.
  2. Se lasa la frigider min 2 ore, pana crema de deasupra se intareste.
  3. Continutul solid al celeilalte cutii de crema de cocos se amesteca cu un mixer, pana devine "fluffy", asemenea texturii de frisca. Tarta se taie felii si se serveste cu aceasta frisca.
Notitele retetei

 

Ma bucur foarte tare sa impartasesc cu tine una dintre retetele mele preferate. Daca faci aceasta tarta vegana si banane si caramel, nu ezista sa o impartasesti cu mine, dandu-mi tag pe pagina mea de instagram @ioanaath. ♥

Daca ti-a placut aceasta reteta, incearca si alte retete DIN BUCATARIA MEA.

Partajeaza reteta