Tarta cu fructe si crema de vanilie
Reteta este pentru o tarta medie sau pentru 3-4 tarte mai micute.
Portii Timp de preparare
4portii 10minute
Timp de gatire Timp de asteptare
20minute 30minute
Portii Timp de preparare
4portii 10minute
Timp de gatire Timp de asteptare
20minute 30minute
Ingrediente
Crusta
  • 300g fulgi de ovaz fini
  • 90ml ulei cocos
  • 5-6linguri apa rece(in functie de textura aluatului)
  • 1lingura fructoza/indulcitor/sirop
Crema de vanilie
  • 1cutie crema de cocos(*vezi note)
  • 240ml lapte vegetal(eu am folosit de migdale)
  • 2fiole esenta de vanilie(aici puteti gusta si adauga in functie de vanilie)
  • 4linguri fructoza(se poate pune si alt indulcitor, insa eu nu am incercat)
  • 1lingura suc de lamaie
  • 3lingurita amidon bio de porumb
  • un praf sare
  • fructe la alegere
Etape
Blatul
  1. Fulgii de ovaz se fac faina in blender. Daca aveti deja faina de ovaz, o puteti folosi.
  2. Faina astfel obtinuta se amesteca cu praful de sare, fructoza si uleiul de cocos, framantand cu mana, pana obtinem o textura nisipoasa.
  3. Se adauga cele 5 linguri de apa rece, continuand sa amestecam. Se mai adauga apa rece, lingura cu lingura, in fuctie de nevoie, pana aluatul capata o textura omogena, asemeni unui aluat, si nu se mai lipeste de maini.
  4. Aluatul astfel obtinut se pune intr-o forma de tarta medie, sau in 3-4 forme mai mici, unse cu ulei si tapetate cu faina. Daca faceti in forma mare, puteti intine putin aluatul cu un facalet, pe o hartie de copt, apoi sa il rasturnati in forma. Aluatul il veti modela cu mana, nu este chiar asemenea unui aluat fraged clasic, asa ca este posibil sa fie nevoie sa il mai „carpiti” pe alocuri. Eu l-am modelat destul de usor cu ajutorul degetelor, deci nu veti avea probleme. Nu uitati sa intepati aluatul cu o furculita.
  5. Aluatul se coace 10 minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Daca folositi o singura forma mare, il coaceti 20-25 min, verificand.
  6. Cat sta la cuptor, putem pregati crema.
Crema de vanilie
  1. Pentru crema, amidonul se amesteca cu o parte din laptele vegetal, pana se obtine o pasta.
  2. Toate celelalte ingrediente, mai putin vanilia, se amesteca intr-o craticioara mica si se pun pe aragaz la foc mic, adaugand si pasta de mai devreme.
  3. Amestecam continuu la foc mic, pana crema incepe sa se ingroase, va dura aprox 5-10 minute. Adaugam vanilia si optional, un praf foarte mic de turmeric pentru o culoare mai galbena, asemenea cremei de vanilie.
  4. Lasam crema sa se raceasca la temperatura camerei. Cand aceasta s-a racit, o putem pune in forme si decora cu orice fel de fructe.
  5. Se lasa la frigider minim o ora, pana se intareste crema. Se pot savura pe loc sau puteti continua cu „gelatina” din agar-agar, asa cum am descris in articol.
  6. Enjoy!
Notitele retetei
  • este foarte important sa folositi doar partea solida de la crema de cocos. Aceasta trebuie sa stea la frigider o noapte inainte de a o folosi la deserturi, pentru ca lichidul sa se separe de partea solida. Cea mai simpla metoda prin care puteti alege doar partea solida, este sa desfaceti conserva prin partea de jos a acesteia si pur si simplu sa scurgeti lichidul adunat acolo.