Unul dintre deserturile mele preferate in copilarie si pana azi este, negresit, tarta cu fructe si crema de vanilie. De fapt, cred ca orice are crema de vanilie, de la cremsnit, la rulourile cu vanilie ale bunicii ma poate cuceri pe loc. Iar combinatia fructe proaspete si crema de vanilie este deja next level pentru mine.

Cu toate ca este o reteta simpla, tarta cu fructe si crema de vanilie are ceva al ei. Acrisorul fructelor cu aroma si densitatea cremei de vanilie sunt o combinatie careia nu ii poti rezista.

Tarta cu fructe si crema de vanilie – primul meu desert

Imi aduc aminte ca primul desert pe care l-am facut vreodata a fost chiar o tarta cu fructe si crema de vanilie. Aveam in jur de 10-11 ani, daca tin bine aminte, cand eram deja topita dupa acest desert.

Nu puteam sa merg singura la cofetaria din oras si…doar nu era sa o rog mereu pe mama sa imi faca tarte cu fructe de fiecare data cand pofteam? 

„Am sa imi fac singura”, mi-am spus.

Asa ca am pus mana pe una dintre cartile de bucate din casa. Erau niste carti mari si groase, de la „Reader’s Digest”. Mama are o colectie intreaga, in care se regasea si o carte dedicata exclusiv deserturilor.

Acolo era explicat pas cu pas procesul de preparare a aluatului fraged, cu imagini dragute fara de care nu as fi reusit sa inteleg nimic. „Framantare”, „malaxare”, „tapetat” si alte cuvinte de genul imi erau straine pe atunci.

Zis si facut, m-am apucat de treaba si am facut tartele, care au iesit necrezut de bune! Eram atat de mandra de acele tarte cu fructe, incat imi era mila sa le mananc. Si tineti cont ca imi placeau tare mult 😀

Tartele in varianta vegana si fara gluten

Sunt cateva deserturi clasice carora nu le voi spune niciodata nu, mai ales daca sunt facute de mama mea. Acesta este unul dintre ele.

Insa, gasesc o provocare sa adaptez orice desert nevoilor  mele alimentare actuale. Adica, incerc sa inlocuiesc ingrediente precum zaharul rafinat, faina alba, lactatele si ouale cu variantele lor mai putin procesate si mai…prietenoase, ca sa zic asa. Cand vine vorba de deserturi, in majoritatea cazurilor accept aceasta provocare si atunci cand imi iese, impartasesc cu voi!

Asadar, aceasta reteta de tarta cu fructe si crema de vanilie nu este una clasica, ci este o reteta vegana si fara gluten. 

Blatul este din fulgi de ovaz, facuti faina si ulei de cocos in loc de unt.

*Mi se pare foarte important sa precizez sa lasati blatul sa se raceasca in forma inainte de a il socate. Eu am distrus cateva blaturi din nerabdare, scotandu-le prea devreme. 😀

Crema este din crema de cocos si lapte de migdale, in loc de lapte si oua, asa cum se obisnuieste in crema clasica. Am pastrat totusi, conform retetei clasice, esenta de vanilie si amidonul.

Am ornat cu piersici si cirese proaspete si am omis gelatina, desi se poate face si acest pas folosind agar-agar:

In 240 ml apa pusa pe foc, puneti o lingurita de pudra de agar-agar, atunci cand aceasta incepe sa faca bule pe fund. Continuati sa amestecati un minut. Turnati amestecul peste tartele cu fructe si dati la frigier. Agarul se va intari, formand o pelicula exact la fel ca gelatina.

Puteti orna cu ce fructe doriti sau gasiti in sezon.

Mie mi-a adus tare aminte de tarta cu fructe si crema de vanilie pe care o faceam in copilarie. Sper sa ii dati o sansa si sa va placa si voua ♥

Daca ti-a placut aceasta reteta, incearca si alte retete din bucataria mea.

Tarta cu fructe si crema de vanilie
Imprima reteta
Reteta este pentru o tarta medie sau pentru 3-4 tarte mai micute.
Portii Timp de preparare
4 portii 10 minute
Timp de gatire Timp de asteptare
20 minute 30 minute
Portii Timp de preparare
4 portii 10 minute
Timp de gatire Timp de asteptare
20 minute 30 minute
Tarta cu fructe si crema de vanilie
Imprima reteta
Reteta este pentru o tarta medie sau pentru 3-4 tarte mai micute.
Portii Timp de preparare
4 portii 10 minute
Timp de gatire Timp de asteptare
20 minute 30 minute
Portii Timp de preparare
4 portii 10 minute
Timp de gatire Timp de asteptare
20 minute 30 minute
Ingrediente
Crusta
  • 300 g fulgi de ovaz fini
  • 90 ml ulei cocos
  • 5-6 linguri apa rece (in functie de textura aluatului)
  • 1 lingura fructoza/indulcitor/sirop
Crema de vanilie
  • 1 cutie crema de cocos (*vezi note)
  • 240 ml lapte vegetal (eu am folosit de migdale)
  • 2 fiole esenta de vanilie (aici puteti gusta si adauga in functie de vanilie)
  • 4 linguri fructoza (se poate pune si alt indulcitor, insa eu nu am incercat)
  • 1 lingura suc de lamaie
  • 3 lingurita amidon bio de porumb
  • un praf sare
  • fructe la alegere
Portii: portii
Etape
Blatul
  1. Fulgii de ovaz se fac faina in blender. Daca aveti deja faina de ovaz, o puteti folosi.
  2. Faina astfel obtinuta se amesteca cu praful de sare, fructoza si uleiul de cocos, framantand cu mana, pana obtinem o textura nisipoasa.
  3. Se adauga cele 5 linguri de apa rece, continuand sa amestecam. Se mai adauga apa rece, lingura cu lingura, in fuctie de nevoie, pana aluatul capata o textura omogena, asemeni unui aluat, si nu se mai lipeste de maini.
  4. Aluatul astfel obtinut se pune intr-o forma de tarta medie, sau in 3-4 forme mai mici, unse cu ulei si tapetate cu faina. Daca faceti in forma mare, puteti intine putin aluatul cu un facalet, pe o hartie de copt, apoi sa il rasturnati in forma. Aluatul il veti modela cu mana, nu este chiar asemenea unui aluat fraged clasic, asa ca este posibil sa fie nevoie sa il mai "carpiti" pe alocuri. Eu l-am modelat destul de usor cu ajutorul degetelor, deci nu veti avea probleme. Nu uitati sa intepati aluatul cu o furculita.
  5. Aluatul se coace 10 minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Daca folositi o singura forma mare, il coaceti 20-25 min, verificand.
  6. Cat sta la cuptor, putem pregati crema.
Crema de vanilie
  1. Pentru crema, amidonul se amesteca cu o parte din laptele vegetal, pana se obtine o pasta.
  2. Toate celelalte ingrediente, mai putin vanilia, se amesteca intr-o craticioara mica si se pun pe aragaz la foc mic, adaugand si pasta de mai devreme.
  3. Amestecam continuu la foc mic, pana crema incepe sa se ingroase, va dura aprox 5-10 minute. Adaugam vanilia si optional, un praf foarte mic de turmeric pentru o culoare mai galbena, asemenea cremei de vanilie.
  4. Lasam crema sa se raceasca la temperatura camerei. Cand aceasta s-a racit, o putem pune in forme si decora cu orice fel de fructe.
  5. Se lasa la frigider minim o ora, pana se intareste crema. Se pot savura pe loc sau puteti continua cu "gelatina" din agar-agar, asa cum am descris in articol.
  6. Enjoy!
Notitele retetei
  • este foarte important sa folositi doar partea solida de la crema de cocos. Aceasta trebuie sa stea la frigider o noapte inainte de a o folosi la deserturi, pentru ca lichidul sa se separe de partea solida. Cea mai simpla metoda prin care puteti alege doar partea solida, este sa desfaceti conserva prin partea de jos a acesteia si pur si simplu sa scurgeti lichidul adunat acolo.
Partajeaza reteta