Trebuie sa recunosc ca mirosul de placinta cu mere o sa imi aduca mereu zambetul pe buze. Imi aminteste de copilarie, pentru ca mama facea cel putin o data pe saptamana o placinta sau tarta cu mere. Mirosul de mar copt, aromat a scortisoara si bucurie ma ademenea mereu langa cuptor si langa poala mamei, pe care o intrebam din 5 in 5 minute „E gata placinta?” „Dar acum?” 😀

Iubesc placinta cu mere tocmai din acest motiv. Este ceva ce pe mine ma leaga de casa si imi trezeste o nostalgie frumoasa in suflet de fiecare data cand o fac. Si mi se pare acel desert simplu, dar ideal de savurat intr-o dupa-amiaza acasa, langa o cafea buna si o carte si mai buna 🙂

La mine acasa, tata este cel care gateste, insa placinta cu mere era a mamei. Ea stia sa o faca cel mai bine si tot de la ea am luat si eu secretul retetei mele de tarta cu mere fara zahar, pe care urmeaza sa vi-l impartasesc si voua.

Imi aduc aminte cum o serveam placinta cu mere aproape fierbinte, langa o lingura zdravana de smantana de casa, careera suficient de acrisoara incat sa balanseze perfect marul dulce si savuros dintre foile aburinde ale placintei. Desi acasa, in copilarie, placinta cu mere era cea clasica, cu faina alba si zahar, vremurile si obiceiurile alimentare mi s-au schimbat. Atat de tare incat acum nici mama nu mai face placinta ei clasica atunci cand ma duc eu acasa, desi uneori o sun si ii spun special sa o faca asa cum stie ea, doar sa ma primeasca mirosul copilariei atunci cand deschid usa casei.

Insa, cu toata dragostea pentru preparatele din copilaria mea, care-mi trezesc amintiri frumoase, am incercat sa adaptez majoritatea retetelor astfel incat sa fie potrivite valorilor alimentare pe care le am acum. Cu mici ajustari, orice reteta poate fi transformata in ceva mai sanatos, astfel incat sa ne bucuram mai des de ceea ce ne place si sa ne luam si un mic aport nutritiv din lucrurile alea. Sau putem sa nu schimbam nimic si sa le pastram ca un rasfat, pe care-l savuram cand simtim nevoia, fara vreo vina sau teama de toate cele 😀 Pentru mine, placinta cu mere este ceva ce prefer sa nu tin pentru ocazii speciale, asadar pe ici pe colo am schimbat un ingredient- doua si am ajuns la o reteta de tarta cu mere fara zahar, usor de facut si foarte savuroasa!

In ceea ce priveste „side-ul” acestei tarte de mere, am inlocuit clasica smantana a copilariei cu o crema de caju, care este crema alba din ACEST tort, din care pur si simplu eliminam uleiul de cocos (care are rolul de a intari, insa la o crema de insotire, nu avem nevoie de el). Puteti sa o aromatizati cu ce vreti voi. Mie mi se pare mult mai savuroasa daca ii adaug putin suc de portocale <3

Asadar, va las aici reteta mea de tarta cu mere fara zahar. Daca o incercati, let me know!!

 

TARTA CU MERE DIN FAINA INTEGRALA, FARA ZAHAR

INGREDIENTE:

  • 240 g faina integrala
  • 120 ml ulei cocos
  • 80 ml suc de mere (de la merele rase, sau cumparat)
  • 5 mere (plus 1 pt decor)
  • 1 lingura amidon
  • 1 lingurita scortisoara (eu pun o lingura, caci imi place foaaarte mult scortisoara :D)
  • 100 g nuci tocate grosier
  • 100 g stafide
  • 1 lingua sirop artar (sau ce indulcitor preferati) *optional
  • 2 ml esenta vanilie
  • praf sare

MOD DE PREPARARE:

1.Preincalzim cuptorul la 170 de grade si tapetam o forma de tarta de 16 cm cu putin ulei de cocos si faina integrala.;

2.Radem cele 5 mere pe razatoarea mare sau in robotul de bucatarie cu discul pt ras mare atasat. Scurgem merele de suc si le lasam deoparte. Daca doriti sa lasati emrele cu suc si folositi suc din comert, atentie ca acesta sa fie si el fara zahar. Eu mai au de la comerciantii din piata suc de mere proaspat.;

3.Preparam crusta amesecand faina cu un praf de sare, cu uleiul si cu sucul de mar, pana obtinem un aluat modelabil. Daca doriti o puteti lasa putin la frigider sa o intindeti mai usor, insa eu o modelez direct in forma cu degetele. Precoacem crusta intepata putin cu furculita, timp de 10 minute.;

4.In acest timp pregatim merele. Le punem pe foc impreuna cu scortioara, vanilia lingura de inducitor ales si amidonul. Le lasam timp de cateva minute amestecand in ele sa nu se lipeasca. Adaugam si nucile si stafidele si le mai lasam 2-3 minute.;

5.Punem compozitia in crusta si acoperim cu un mar taiat felii foarte subtiri, pe care le asezam pe orizontala astfel incat sa acopere toata compozitia. Punem unge cu o pensula partea de deasupra cu putin sirop de artar, cat sa prinda culoare. Lasam tarta cu mere la copt timp de 30 de minute, verificand. In functie de cuptor, posibil sa fie nevoie de cateva minute in plus.;

6.Lasam tarta sa se raceasca (daca avem rabdare) si servim alaturi de crema de vanilie vegana, din caju.

Tarta cu mere fara zahar
Imprima reteta
Portii
8-10
Portii
8-10
Tarta cu mere fara zahar
Imprima reteta
Portii
8-10
Portii
8-10
Notitele retetei

Daca v-a placut aceasta reteta, gasiti mai multe in categoria IN BUCATARIA MEA.

Partajeaza reteta