Cozonac vegan
Portii Timp de preparare
1cozonac 30mininute
Timp de gatire Timp de asteptare
45minute 2ore
Portii Timp de preparare
1cozonac 30mininute
Timp de gatire Timp de asteptare
45minute 2ore
Ingrediente
Pentru aluat
  • 500g faina alba pentru cozonac
  • 250ml suc portocale
  • 80ml ulei
  • 100 g zahar cocos(eu asta am folosit – de aici si culoarea putin mai inchisa, insa puteti folosi orice fel de zahar)
  • 40g drojdie
  • 10ml esenta vanilie (sau 2 fiole)/2 plicuri zahar vanilat
  • coaja de la o portocala
  • 1lingurita rasa sare
Pentru umplutura
  • 200g nuca macinata
  • 2linguri sirop agave(sau miere, pt persoanele vegane care consuma)
  • 4linguri cacao naturala
  • 50-100ml apa calduta/suc portocale/lapte vegetal(cantitatea e in functie de textura amestecului)
  • 100g stafide
  • 10ml rom (sau esenta)
Etape
Pregatirea aluatului
  1. Se face cald in casa! Este important, ca sa creasca maiaua si aluatul. Eu am dat drumul la cuptor si l-am lasat vreo 20 de min cu usa deschisa.
  2. Mai intai se cantaresc toate ingredientele si se pun in boluri.
  3. Facem o maia: drojdia se amesteca cu 2-3 linguri de faina, 3-4 linguri de suc de portocale si o 1-2 linguri de zahar. Atentie, toate le luam din cantitatile deja masurate! (de aceea este bine sa le avem deja cantarite). Amestecam tot pana se face o pasta ca o maioneza. Lasam 15-20 de minute la crescut
  4. Amestecam sucul de portocale cu zaharul si cu aromele. Amestecam faina cu sarea.
  5. Dupa ce maiaua s-a dublat in volum, o punem in mijlocul fainii si amestecam putin. Apoi, turnam amestecul cu suc de portocale si amestecam. Treptat, adaugam uleiul si amestecam, pana se formeaza un aluat elastic. Reteta este „fara framantare”, insa eu recomand sa se framante aluatul, cu siguranta creste mai bine. DACA AVETI ROBOT: Eu am pus totul in robot (un MagiMix) si am framantat acolo pana s-a oprit de suprasolicitare (gen 5 min maxim) si a crescut foarte ok. Daca aveti unul special pentru aluat este minunat, doar puneti toate ingredientele acolo si lasati-l vreo 10 minute sa-si faca treaba. DACA NU AVETI ROBOT: ungeti suprafata cu ulei, suflecati-va manecile si amintiti-va de toti iubitii care v-au suparat in viata asta, timp de vreo 20 de minute
  6. Dupa toata aceasta nebunie, aluatul se lasa in sfarsit la odihit in caldura bucatariei noastre, timp de o ora pana isi dubleaza (chiar tripleaza) volumul. Cand va intoarceti ii mai dati un pumn (cu dragoste, desigur)si daca vedeti ca da inapoi aluatul vostru este perfect (si docil)!
  7. Cand aluatul a crescut, il impartim in 2 si il mai framantam cateva minute.Il intindem pe o suprafata unsa cu putin ulei. Cu mainile unse cu putin ulei in 2 dreptungiuri la fel de lungi ca si tavile in care coacem.
Prepararea umpluturii
  1. Stafidele le inmuiem in rom si putina apa calduta.
„Montarea” cozonacului
  1. Fiecare din cele 2 dreptungiuri de aluat intins se ung cu cate jumatate de compozitie, lasand putin spatiu la margine. Se ruleaza apoi fiecare si se pun unul peste celalat-mai intai unul, apoi celalt, ca si cum am face o coada impletita. Atentie sa nu fie mai lung decat forma in care coacem. Se muta in forma tapetata cu hartie de copt, luandu-l de dedesupt si trasferandu-l rapid.
  2. Daca intre timp ati oprit cuptorul, il incalzim iar la 180 de grade.
  3. Cozonacul se mai lasa 20 de min la crescut asa in forma, acoperit cu un prosop. Dupa acest timp, se coace 45 de min la 180 de grade, punandu-l in cuptor cat mai sus. Verificati totusi dupa 40 de min cu o scobitoare. Este gata atunci cand scobitoarea iese curata.
  4. Dupa ce il scoatem, il putem unge cu miere/sirop si presara cu nuca, fulgi de cocos. etc.
Notitele retetei

Cozonacul vegan se imparte cu familia sau se pune la loc de cinste pe masa in seara de Paste, chiar daca sarbatorim singuri anul acesta. Caci singuri nu suntem niciodata, nu uitati! Iar lumina este in sufletele noastre!

Daca incercati aceasta reteta, as vrea tare mult sa-mi impartasiti rezultatul! <3

De asemenea, voi cand ati facut primul vostru cozonac si cum a fost experienta?