Am facut pentru prima oara cozonac! Si a iesit atat de bun din prima, incat vreau sa impartasesc cu voi atat experienta in sine, cat si reteta mea de cozonac vegan. Culeasa de ici de colo, adaptata, personalizata, incercata. Tot ce necesita acest cozonac vegan minunat este caldura (la propriu si la figurat), rabdare si cateva ingrediente super banale.

„A face cozonac”

Mereu mi-am dorit sa invat sa fac cozonac. Desi nu cred deloc ca „rolul” femeilor este sa stea in bucatarie si let’s face it, cei mai buni chefi sunt barbati, cozonacul mi s-a parut mereu ceva al nostru, al femeilor. Mi s-a parut de mica testul suprem al „femeii gospodine„. Nu pentru ca femeile sunt cele care trebuie sa se ocupe de lucrurile astea, ci pentru procesul in sine. Plin de grija, atentie, afectiune, iubire. Toate lucrurile feminine, care da, sunt posedate in cel mai frumos mod de toti barbatii deplini, insa cred ca a face cozonac activeaza putin din instinctul matern pe care doar noi il avem. Am privit cu admiratie  acest proces de „a face cozonaci” . Orele in sir pe care bunicile noastre le petreceanu in bucatarie, pregatirile de dinainte cand casa, dar si sufletul dogoreau a caldura, patosul cu care se framantau aluatul...

Sarbatori la distanta 

Este prima oara cand nu ma duc acasa de sarbatori. Parintii mei sunt in orasul meu natal, iar eu in Bucuresti. Sunt foarte apropiata de familia mea. Legatura pe care o am cu parintii si fratiorul meu mai mic este o binecuvantare si cel mai de pret dar care mi-a fost dat. Sarbatorile le-am petrecut acasa de fiecare data, indiferent de cat lucram. Anul acesta e diferit. Voi petrece sarbatorile pascale aici, unde sunt acum, asa cum sper ca vom face cu totii. Sa stam unde suntem, pentru a ne proteja familiile. Pentru a ne putea bucura de timpul petrecut cu ei, cat mai repede, sanatosi.

Imi e dor de parintii mei in fiecare zi si Pastele acesta cu siguranta va fi diferit, dar nu mai putin semnificativ. Pastele este despre lumina si iubirea din sufletul nostru. Mai ales acum, putem sa regasim in aceasta sarbatoare semnificatia sacrificiului, prin care trecem si noi, atat individual cat si colectiv, in aceasta perioada. Putem sa ne bucuram de Paste in casa, cu mai multa liniste, mai multa moderatie, mai multa recunostinta.

Primul cozonac

Asadar, cum anul acesta voi fi de una singura de sarbatori, ci nu la o masa mare la tara, cu cozonaci adusi de toate rudele pe masa, am luat lucrurile-n frau si m-am pus pe treaba. Am cautat, am intrebat, am cercetat.

Dar cum se face? Dar care-i treaba cu maiaua? Dar cat sta la crescut? Daca nu-mi iese? Vai, ce complicat pare. Si intrebarea suprema : DAR CUM FAC COZONAC VEGAN? Parea atat de complicat in mintea mea, toata treaba cu crescutul, framantatul si peste toate sa il fac si vegan-chiar credeam ca nu o sa reusesc. Insa, a fost mult mai simplu decat credeam si a iesit mi-nu-nat! Nu stiu daca sunt ca o mama care isi vede copilul super dragalas cand de fapt e o chestie acolo, insa va spun ca a si crescut, arata cel putin decent si este si foarte aromat.

Gata cu vorbaria, doar cateva lucruri esentiale pentru reteta va mai spun inainte sa trecem la treaba.

  1. mult succes cu drojdia. dupa toate gandurile mele daca-mi iese cozonacul, sa fac rost de drojdie a fost cea mai dificila etapa:))
  2. faceti foarte cald in bucatarie. daca aveti open space e mai greu, dar hei toata familia o sa se simta ca la therme. Eu am o bucatarie mica si va spun ca am facut atat de cald pentru acest cozonac vegan incat efectiv curgeau apele pe mine
  3. aveti rabdare sa creasca aluatul !!! cred ca daca aveam si eu aceasta virtute, cozonacul meu ar fi fost si mai grasunel, insa il tot verificam din 10 in 10 minute si la un moment dat n-am mai rezistat si l-am bagat in cuptor. tot a crescut, dar se putea si mai bine
  4. puneti iubire si faceti din asta un moment frumos. daca aveti copii, implicatii, daca aveti sot, implicati-l, bunici, catel pisica orice. daca sunteti singure cuc (ca mine) sau daca pur si simplu vreti sa aveti cateva momente pentru voi, inchideti-va in bucatarie si fiti acolo cu cozonacul vostru. suna amuzant, dar e ca o terapie. amestecarea ingredientelor, procesul cresterii, framantarea, umplutura si rezultatul final fiecare pot trezi niste stari daca va implicati suficient in proces
  5. printre voi poate sunt femei care au facut sute de cozonaci, dar niciodata cozonac vegan sau poate este prima oara cand faceti si va e teama ca nu iese -in orice caz, incercati, daca iese, faceti o bucurie alor vostri. Eu le-am trimis alor mei prin posta unul 😀 daca nu iese, macar ati avut o experienta noua (dar ceva,ceva, tot trebuie sa iasa)

Deci, aici este reteta mea de cozonac vegan, cu nuca si cacao, dragoste si caldura <3

Daca va place aceasta reteta, gasiti mai multe retete .

Daca doriti un cozonac mai putin traditional, cei de la Vegis (de unde imi mai iau eu ingredientele) au o reteta foarte interesanta de cozonac cu fructe deshidratate. Yum!

Sarbatori pline de vindecare, lumina si liniste tuturor!

Cozonac vegan
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
1 cozonac 30 mininute
Timp de gatire Timp de asteptare
45 minute 2 ore
Portii Timp de preparare
1 cozonac 30 mininute
Timp de gatire Timp de asteptare
45 minute 2 ore
Cozonac vegan
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
1 cozonac 30 mininute
Timp de gatire Timp de asteptare
45 minute 2 ore
Portii Timp de preparare
1 cozonac 30 mininute
Timp de gatire Timp de asteptare
45 minute 2 ore
Ingrediente
Pentru aluat
  • 500 g faina alba pentru cozonac
  • 250 ml suc portocale
  • 80 ml ulei
  • 100 g zahar cocos (eu asta am folosit - de aici si culoarea putin mai inchisa, insa puteti folosi orice fel de zahar)
  • 40 g drojdie
  • 10 ml esenta vanilie (sau 2 fiole)/2 plicuri zahar vanilat
  • coaja de la o portocala
  • 1 lingurita rasa sare
Pentru umplutura
  • 200 g nuca macinata
  • 2 linguri sirop agave (sau miere, pt persoanele vegane care consuma)
  • 4 linguri cacao naturala
  • 50-100 ml apa calduta/suc portocale/lapte vegetal (cantitatea e in functie de textura amestecului)
  • 100 g stafide
  • 10 ml rom (sau esenta)
Portii: cozonac
Etape
Pregatirea aluatului
  1. Se face cald in casa! Este important, ca sa creasca maiaua si aluatul. Eu am dat drumul la cuptor si l-am lasat vreo 20 de min cu usa deschisa.
  2. Mai intai se cantaresc toate ingredientele si se pun in boluri.
  3. Facem o maia: drojdia se amesteca cu 2-3 linguri de faina, 3-4 linguri de suc de portocale si o 1-2 linguri de zahar. Atentie, toate le luam din cantitatile deja masurate! (de aceea este bine sa le avem deja cantarite). Amestecam tot pana se face o pasta ca o maioneza. Lasam 15-20 de minute la crescut
  4. Amestecam sucul de portocale cu zaharul si cu aromele. Amestecam faina cu sarea.
  5. Dupa ce maiaua s-a dublat in volum, o punem in mijlocul fainii si amestecam putin. Apoi, turnam amestecul cu suc de portocale si amestecam. Treptat, adaugam uleiul si amestecam, pana se formeaza un aluat elastic. Reteta este "fara framantare", insa eu recomand sa se framante aluatul, cu siguranta creste mai bine. DACA AVETI ROBOT: Eu am pus totul in robot (un MagiMix) si am framantat acolo pana s-a oprit de suprasolicitare (gen 5 min maxim) si a crescut foarte ok. Daca aveti unul special pentru aluat este minunat, doar puneti toate ingredientele acolo si lasati-l vreo 10 minute sa-si faca treaba. DACA NU AVETI ROBOT: ungeti suprafata cu ulei, suflecati-va manecile si amintiti-va de toti iubitii care v-au suparat in viata asta, timp de vreo 20 de minute
  6. Dupa toata aceasta nebunie, aluatul se lasa in sfarsit la odihit in caldura bucatariei noastre, timp de o ora pana isi dubleaza (chiar tripleaza) volumul. Cand va intoarceti ii mai dati un pumn (cu dragoste, desigur)si daca vedeti ca da inapoi aluatul vostru este perfect (si docil)!
  7. Cand aluatul a crescut, il impartim in 2 si il mai framantam cateva minute.Il intindem pe o suprafata unsa cu putin ulei. Cu mainile unse cu putin ulei in 2 dreptungiuri la fel de lungi ca si tavile in care coacem.
Prepararea umpluturii
  1. Stafidele le inmuiem in rom si putina apa calduta.
"Montarea" cozonacului
  1. Fiecare din cele 2 dreptungiuri de aluat intins se ung cu cate jumatate de compozitie, lasand putin spatiu la margine. Se ruleaza apoi fiecare si se pun unul peste celalat-mai intai unul, apoi celalt, ca si cum am face o coada impletita. Atentie sa nu fie mai lung decat forma in care coacem. Se muta in forma tapetata cu hartie de copt, luandu-l de dedesupt si trasferandu-l rapid.
  2. Daca intre timp ati oprit cuptorul, il incalzim iar la 180 de grade.
  3. Cozonacul se mai lasa 20 de min la crescut asa in forma, acoperit cu un prosop. Dupa acest timp, se coace 45 de min la 180 de grade, punandu-l in cuptor cat mai sus. Verificati totusi dupa 40 de min cu o scobitoare. Este gata atunci cand scobitoarea iese curata.
  4. Dupa ce il scoatem, il putem unge cu miere/sirop si presara cu nuca, fulgi de cocos. etc.
Notitele retetei

Cozonacul vegan se imparte cu familia sau se pune la loc de cinste pe masa in seara de Paste, chiar daca sarbatorim singuri anul acesta. Caci singuri nu suntem niciodata, nu uitati! Iar lumina este in sufletele noastre!

Daca incercati aceasta reteta, as vrea tare mult sa-mi impartasiti rezultatul! <3

De asemenea, voi cand ati facut primul vostru cozonac si cum a fost experienta?

 

Partajeaza reteta