Romania este cu adevarat binecuvantata cu peisaje marete, colturi de rai si tot ceea ce poate oferi natura in toata complexitatea ei. De la munti cu priveslisti ce iti taie respiratia, la cea mai bine prezervata delta din Europa, la orase pline de istorie si traditie, pana la litoralul romanesc unde distractia e la ea acasa, locuri frumoase ce merita vizitate in Romania sunt multe si au un farmec deosebit, pe care sincer eu l-am descoperit abia recent.

Desi am o sete nestapanita de a vedea cat mai mult din ce ofera lumea si de a lua contact cu cat mai multe culturi si civilizatii, mi-am dat seama ca m-am indreptat spre meleaguri straine, inainte sa descopar cu adevarat tara in care traiesc si frumusetea ei, pentru care din ce in ce mai multi turisti au inceput sa ne calce meleagurile. Una dintre zonele pe care mi-am dorit de mult sa le vizitez in Romania a fost Hunedoara si Castelul Corvinilor, care m-a fascinat inca de mica, asociind Castelul Corvinilor cu fundalul pe care multe dintre povestile si basmele ce-mi erau istorisite ar fi putut avea loc. Nu de mult am ajuns sa vizitez atat castelul, cat si cetatea Alba Iulia si imprejurimile, intorcandu-ma indragostita de tara noastra si de energia faina pe care o emana toata zona. Asadar, iata ce am vazut eu in cele 3 zile pe care le-am dedicat acestui trip :

Alba Iulia – un oras plin de istorie

Planul initial era sa petrecem toate cele 3 zile in Hunedoara, insa fiind in tranzit prin Alba Iulia, am decis sa ramanem o noapte pentru a putea prinde putin din farmecul acestui oras plin de istorie.

Cetatea Alba Carolina si Centrul Istoric

Datand din jurul anilor 1700, cetatea Alba Iulia cuprinde sute de ani de istorie, acest lucru simtindu-se inca de la intrarea pe porti. Restaurata recent, cetatea Alba Iulia a devenit un punct e interes pentru multi turisti si pe buna dreptate, pentru ca pe langa faptul ca sta drept marturie e celui mai important moment din istoria tarii noastre- infaptuirea ei, prin Marea Unire de la 1 decembrie 1918, cetatea este cu adevarat deosebita prin designul inovativ la acea vreme, avand 7 colturi in care poti sa te „pierzi” cu usurinta, admirandu-i arhitectura.

Cetatea merita sa ii aloci ceva timp, deoarece are un perminetru de aproximativ de 12 km, care trebuie explorat in voie, fiind un adevarat muzeu in aer liber. Castrul din cadrul cetatii, Muzeul Unirii, dar si momentul de schimbare a garzii fac dintr-o simpla plimbare printre zidurile unei cetati medievale, o experienta vie si captivanta. Monumentele istorice, busturile, dar si cele 4 porti superbe ce segmenteaza cetatea iti fura privirea la fiecare pas si te fac sa uiti de timp. Astfel, dupa cateva ore de plimbare in voie, am ajuns undeva sub cetate, unde localnicii isi faceau alergarea de seara si unde ne-am si oprit pentru pranz, la „Czech in La Vizitiu”, un restaurant medieval tare simpatic, dar cu optiuni limitate pentru mine, care nu mananc carne; insa ai mei s-au bucurat tare de niste mici autentici si o bere rece la draft.

 

Catedrala Ortodoxa si Catedrala Catolica

Ne-am continuat plimbarea si ne-am intors de unde pornisem, de data aceasta pentru a vizita cele 2 catedrale ce domnesc impunatoare in Centrul Istoric al orasului Alba Iulia. Am intrat prima oara in Catedrala Incoronarii (cea Ortodoxa), unde au fost incoronati Maria si Ferdinand I ca Regi ai Romaniei, iar apoi Catedrala Romano-Catolica, o structura medievala cu adevarat impresionanta ce dateaza inca din secolul XII.

Orasul are si un blog dedicat turistilor dornici sa descopere Alba Iulia, unde puteti afla despre obiectivele turistice, program, evenimente culturale si alte curiozitati.

Hunedoara si Catelul Huniazilor – un peisaj de basm

A doua zi, ne-am trezit dis de dimineata nerabdatori sa ajungem la Castelul Corvinilor, pe care eram nerabdatoare sa-l vizitez. In Hunedoara ne-am cazat la un hotel unde am avut un apartament la ultimul etaj, cu o terasa foarte mare de unde puteam vedea aproape tot orasul. Din pacate, vremea a fost destul de mohorata si a plouat, insa asta nu ne-a afectat deloc cheful de vizitat. Cu umbrela in mana, am pornit catre Castel, pana la care am facut vreo 5 minute cu masina.

De indata ce l-am zarit, am ramas cu gura cascata de maretia lui. Am vizitat si celelalte castele din Romania: castelul Peles si castelul Bran, care sunt absolut deosebite, insa Castelul Corvinilor te lasa fara cuvinte, este mai mult decat impresionant. Cred ca cine a ajuns acolo intelege despre ce vorbesc; pe mine m-a transpus efectiv intr-un film goth si mi-a umplut inima cu mandrie ca bijuteria asta se afla pe pamant romanesc.

Am trecut podul catre intrarea in castel, de unde a inceput vizita noastra de aproximativ 3 ore. Nu am avut ghid, iar ordinea in care am vizitat camerele castelului a fost putin haotica si nu cred ca e neaparat cea „corecta”, insa am putut observa si distinge cele 2 stiluri care caracterizeaza castelul: stilul gotic si stilul renascentist. Din vizita in cadrul castelului am retinut Sala Dietei, Sala Cavalerilor si dormitorul matrimonial al lui Matei Corvin, precum si capela cetatii unde este inmormantat Matei Corvin.

Castelul este plin de legende si de povesti ce dainuie de sute de ani. Cand am ajuns la Fantana,  am tras cu urechea la o istorisire facuta de un ghid unui grup strain si am aflat Legenda Fantanii castelului, conform careia 3 prinzonieri turci au sapat dupa apa timp de 15 ani, promitandu-li-se libertatea de catre Iancu de Hunedoara, la gasirea acesteia. Intre timp, domnitorul moare, iar sotia lui cere ca acestia sa fie ucisi, ultima lor dorinta fiind sa se scrie pe zidurile fantanii „Apa ai, inima n-ai”. In her face !

La iesirea din castel, am vizitat Expozitia de Tortura care efectiv mi-a facut pielea de gaina. Totul este super realist, pentru ca pe langa faptul ca statuetele si obiectele de tortura sunt reproduse cu o acuratete de ai impresia ca sunt inca functionale, pe fundal se aud sunete similare cu gemete si tipete ale oamenilor torturati. Am iesit de acolo aproape tremurand la gandul ca oamenii erau realmente supusi acestor torturi, acum sute de ani. M-am bucurat ca fratele meu mai mic nu a vrut sa intre cu mine, desi eu trageam de el, pentru ca imi era teama sa ma vizitez singura.

Dupa aceasta experienta contemplativa care a culminat cu un moment de usoara teroare, aveam nevoie de un pranz bun si am intrat la un restaurant foarte fain ce ne-a iesit in drum in timp ce ne indreptam spre masina. Restaurant WERK se numea, unde am mancat niste paste cu pesto intr-un ambient minimalist si foarte cool. Ne-am indreptat apoi spre apartament, unde ne-am bucurat de o seara in atmosfera placuta de vara, pe terasa.

Arsenal Park Orastie – un loc unde aventura e la ea acasa

Pentru ca nu voiam sa plecam direct acasa, am intrat repede pe Google sa vedem ce mai putem vizita in zona Hunedoarei. Am dat peste Arsenal Park, cel mai mare parc tematic din Romania, care era la 30 de minute de mers cu masina de Hunedoara. Chiar daca ploua, nu am lasat lucrul asta sa ne dea inapoi de la putina aventura. Foarte entuziasti, ne-am dat jos din masina si am intrat in parc, explorand zona. In incinta parcului sunt cabane unde te poti caza, mai mici sau mai mari, toate cu tematica militara si tot felul de activitati in care te poti aventura, de la tiroliane, escalada, tras la TIR, paintball, instructie militara, zbor cu parapanta si chiar un aqua park ! Voiam foarte tare sa zbor cu parapanta (imi doresc lucrul asta de mult), insa nu a fost posibil din cauza vremii. Majoritatea activitatilor erau imposibil de incercat pe o vreme ploioasa, asa ca dupa o scurta plimbare si o partida de sah la scara mare, ne-am refugiat in restaurantul parcului, unde am mancat cea mai buna iahnie de fasole din viata mea!

Ne-am propus clar sa ne intoarcem la Orastie, pentru a petrece cel putin 2 zile in Arsenal Park si sa incercam cat mai multe dintre activitatiile de acolo. Nu stiu de ce, dar in ultimul timp am un spirit de aventura nebun.

 

 

 

Era sa uit, am vizitat si Salina Turda, unde mi s-a parut super tare faptul ca e un lac inauntru, pe care te poti plimba cu barca. M-am incumetat si am inconjurat lacul intunecat de doua ori si am inspirat adanc aerul sarat si benefic al salinei.

 

Pe voi ce regiuni din Romania v-au impresionat ? Astept recomandarile voastre pentru urmatorul meu trip in tara !