Ce ziceti? Se poate sa facem un desert raw-vegan sanatos si rapid, in doar cateva minute, care sa fie si suuuuper gustos? Sigur ca se poate! 

Daca nu ma credeti pe cuvant, va provoc sa incercati reteta mea de bilute raw cu caramel sarat. CARAMEL SARAT. Atat am de spus. Aceste 2 cuvinte magice, care chiar si separat imi fac papilele gustative sa tresare, se imbina intr-una dintre cele mai divine arome descoperita de om pana acum.

Cred ca va dati seama ca ador caramelul sarat. Mi-a placut dintotdeauna, inca de cand mancam dulciuri obisnuite, cu zahar. Si da, caramelul presupune zahar. Si da, este foarte bun. Chiar si acela cu zahar, daca il facem in casa si il punem intr-un tort sau un desert mai decadent, tot este de sute de ori mai ok decat orice sos de caramel sarat din comert.  DOAR DACA…Putem sa facem „caramel sarat” sanatos, fara zahar😀 Complet! Dar cum? Ce gust are? Ce presupune?

Cum facem un „caramel sarat”  sanatos?

Deja v-am povestit in reteta mea de tort raw vegan cu caramel sarat ca putem face cel mai simplu caramel sarat sanatos din curmale. Daca nu l-ati citit pe acela, va mai povestesc odata, caci pentru mine aceasta combinatie este magica.      Il pun pe clatite, peste porridge cald, peste budinci de chia sau peste diverse fructe. Basically, il cam poti pune peste orice vrei sa fie dulce si sa nu implice rahar rafinat sau de vreun fel.

Asadar, pentru a face acest caramel sarat magic si bun avem nevoie de 3 ingrediente simple si banale, care impreuna vor da nastere unei paste magice pe care o vom folosi apoi in tot si toate cele dulci. Este vorba despre:

  • CURMALE (hidratate)
  • apa (in care au fost hidratate)
  • si…sare (duh, nu degeaba ii spune caramel SARAT)

Toate acestea le blendam cateva secunde (sau minute, in functie de blender), adaugand mai mult sau mai putina apa in functie de cat de linchid il dorim si sare, tot in functie de gust. Eu mai adaug si cateva smochine, pentru ca dau o nota si mai „caramel-ish” sosului nostru.

Iar acum, revenind la reteta noastra de desert rapid si sanatos, magicele bilute cu caramel sarat. Inainte de toate, vreau sa va marturisesc ca acesta este desertul meu preferat raw-vegan. Ce tort, ce tarte, ce povesti complicate si alte nebunii…Bilutele astea sunt heaven! Pe langa faptul ca se fac din 5 ingrediente, si tot ce trebuie sa faci este sa amesteci totul la un loc, sunt foarte aromate si delicioase!

Deci YUMMY+RAPID+SANATOS = WINNER COMBO. 

Nu cred ca trebuie sa mai mentionez ca bilutele cu caramel sarat nu au zahar rafinat si nu au gluten. Deci, sunt foarte ok pentru persoane cu diferite intolerante sau alte afectiuni si preferinte ce limiteaza consumul de cele de mai sus. AICI mai am inca o reteta de bilute, dar cu morcov, tot pe aceeasi nota healthy si super gustoase.

Asadar, reteta dulce, usor de facut si super delicioasa, vine acum <3

BILUTE CU CARAMEL SARAT

 

Ingrediente: 

125 g caju/migdale (crude)

200 g curmale fara samburi

4 g sare

2 g extract vanilie

3 linguri de unt de arahide

aprox 100 g fulgi cocos gras

 

Mod de preparare:

  1. Hidratam curmalele in apa calduta timp de 5-10 minute.
  2. De aici, avem 2 optiuni:
  • DACA AVETI BLENDER:  ( unul nu tare performant- ca si mine cand am tot testat reteta asta si m-am chinuit ceva): facem sosul de curmale dupa cum v-am spus mai sus: curmalele hidratate + apa (treptat, eu incap cu vreo 30-4o ml si adaug + sare +vanilie.  Punem acesta intr-un vas. Nucile le maruntim cat mai bine in blender, separat. Le punem si pe acestea in vas. Adaugam unutul de arahide si mixam cu mana.
  • DACA AVETI ROBOT DE BUCATARIE CU LAMA S: (sau vreun blender smecher gen Vitamix/ Blendtech) : Punem nucile alese in robot si pulsam de cateva ori pana se maruntesc grosier. Apoi punem toate celelte ingrediente pana se formeaza o consistenta care se leaga. Daca este prea uscat, adaugam apa, treptat.

3.  Formam bilute de ce dimensiune vrem. (cineva a incercat si a zis ca au iesit „bolovani”, nu bilute, deci orice marime este ok). Bilutele le dam prin cocos.

*bilutele vor rezista aproximativ o saptamana la frigider si pana la 3 luni in congelator.

Eu iubesc reteta asta si o fac foarte des acasa. Chiar daca fac dulciuri toata ziua, caci asta-mi implica activitatea de zi cu zi, continui si acasa pentru ca imi place sa descopar lucruri noi. Acesta e un dulce care e la indemana oricui, se pregateste foarte usor si este super sanatos.

Daca va place si o incercati, dati-mi de stire. <3

Daca ti-a placut aceasta reteta, descopera mai multe in categoria IN BUCATARIA MEA.