Multa vreme a trecut, de cand nu ne-am mai vazut! 😀 A venit toamna si mi-a adus o rima nu foarte inspirata, daar…m-a inspirat in bucatarie. Am facut un crumble vegan, fara gluten, cu prune si mere, care este atat de delicios si aromat, de iti incalzeste sufletul! Si ce prilej mai bun sa revin pe blog, decat o reteta de toamna, pentru voi?

Cat iubesc eu toamna…

Iubesc toamna din multe puncte de vedere. Desi aparent nostalgica, cu natura care intra in declin, este un anotimp care ne ofera atat de multe daruri, incat nu putem sa nu o indragim. Este cel mai roditor anotimp, cu tot felul de bunatati: struguri, pere, smochine, dovleci, vinete si delicioasele prune si mere cu care am facut acest crumble vegan, fara gluten.

Pe langa toata bogatia cu care ne bucuram sufletul toamna, cred ca acest anotimp pluseaza cu multa emotie in gand si inima. Seri racoroase, culori aramii, ploi in surdina si caldura unui dish comforting, pentru mine toamna aduce cumva multa liniste sufleteasca. Incheierea de care ai nevoie dupa veri tortide cu seri de neuitat si timpul necesar sa te pregatesti pentru iarna ce vine. E ca un timp suspendat, unde totul e romantic, mut, melancolic.

Si acest crumble vegan cu prune si mere

Dar sa ne intoarcem la reteta si sa va spun cateva cuvinte despre acest crumble vegan cu prune si mere. Aceste cateva cuvinte ar fi: delicios, rapid, simplu, vei vrea a doua portie.

Ador sa fac crumble si il fac in fiecare sezon, cu ce fructe sunt cele mai proaspete. Aici de exemplu am facut unul cu piersici si aici am facut unul cu capsuni. De data asta am folosit prune, care mi se pare ca sunt geniale la cuptor. Capata un gust dulce-acrisor si o culoare atat de faina! Am completat cu cateva mere, insa va puteti rezuma la prune. Sau doar la mere. Cum vreti :)) Doar va spun, combinatia e faina tare!

Crumble-ul in sine este foarte usor de facut, este fara gluten si vegan: ovaz, faina de migdale, putin ulei de cocos si putin indulcitor. Eu am folosit miere, dar puteti pune si zahar de cocos sau sirop de artar, ce va place voua. Dupa 30-40 de minute la cuptor, cand e aurie si suculenta, o scoatem. And done!

Eu ador sa servesc deserturile de acest gen (sau placintele) cu inghetata mea vegana preferata de vanilie si caramel. Este a match made in heaven si niciodata nu ma rezum la o portie 😀

Sper sa va placa si daca incercati nu uitati sa impartasiti cu mie in comentarii sau pe contul meu de Instagram: @ioanaath.

Va imbratisez cu soare!

P.S.: Daca va place aceasta reteta, gasiti altele asemanatoare IN BUCATARIA MEA.

Crumble vegan si fara gluten, cu prune si mere

Cadourile toamnei intr-un crumble cu prune si mere. Delicios si atat de reconfortant, incat iti incalzeste inima intreaga.
Prep Time 10 mins
Cook Time 30 mins
Servings 4 portii

Ingredients
  

Baza de fructe

  • O lgt extract vanilie
  • O lingura amidon (porumb ECO/cartof)

Crumble

  • 70 g fulgi de ovaz fini
  • 50 g faina de migdale (o puteti face din migdale in rasnita de cafea)
  • 2-3 linguri indulcitor (miere/zahar de cocos/stevie)
  • 3 linguri (60g) ulei de cocos solid (puteti inlocui cu unt daca nu vreti neaparat sa fie vegana)
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • un praf sare

Instructions
 

  • Cuptorul se preincalzeste la 170 de grade. Tapetam un vas de yena/ceramica cu putin ulei/ unt si cu putina faina. Eu am facut o reteta fara gluten, asa ca am tapetat cu faina fara gluten.
  • Pentru baza de fructe, toate ingredietele se amesteca si se pun in vasul tapetat.
  • Pentru crumble, ingredietele uscate (toate cu exceptia uleiului/untului si a indulcitorului, daca este lichid. Eu am folosit miere asa ca nu am adaugat indulcitorul acum.) se pun intr-un vas si se amesteca. Se adauga si uleiul de cocos sau untul (si indulcitorul, daca este lichid) si se amesteca cu mana, pana se formeaza o textura ca niste bulgarasi mici de nisip.
    Amestecul se pune peste fructe si se da la cuptor timp de 30-40 de minute, pana cand vedem ca ies sucurile din fructe si partea de deasupra capata un auriu delicios.
    *Atentie, uleiul trebuie sa fie in forma solida (sau untul rece) ca sa puteti avea textura aceasta.
  • Se serveste cald, cu inghetata vegana (eu o ador pe cea cu vanilie si caramel). Sigur, inghetata este optionala, but I highly recommend it. Este o combinatie de vis! <3